Gezondheid22 sep '20 13:20Aangepast op 22 sep '20 16:29

Van Dissel: Nederland op kantelpunt, aanvullende maatregelen nodig

Auteur: BNR Webredactie

Nederland bevindt zich op een 'kantelpunt' in de coronacrisis, zei RIVM-directeur Jaap van Dissel tijdens een bijpraatsessie in de Tweede Kamer. Het is volgens hem terecht dat het kabinet vorige week nieuwe maatregelen aankondigde, maar mogelijk is meer nodig. Hij benadrukt vooral het belang van goede communicatie.

Inmiddels ligt in vrijwel heel Nederland het reproductiegetal, het aantal mensen dat iemand gemiddeld besmet, boven de 1. In de afgelopen 24 uur zijn er zo'n 2250 nieuwe corona-gevallen bij gekomen, meldt Van Dissel. Zo'n 1 miljoen Nederlanders hebben een infectie doorgemaakt en de viroloog ziet dat de tweede golf inmiddels in gang is gezet. Momenteel zijn tegen de 100.000 mensen besmet. Vooral jongeren testen nu positief, maar Van Dissel waarschuwt dat ook ouderen weer vaker besmet raken.

Intensive care

Het kantelpunt aan het begin van de tweede golf wordt niet alleen duidelijk door het oplopende aantal besmettingen, maar ook door het aantal coronapatiënten dat wordt opgenomen op de intensive care. Hoewel dat aantal minder explosief stijgt dan in maart, ziet Van Dissel 'een duidelijke toename die op de langere termijn' om ingrijpen vraagt. Dat is ook belangrijk omdat het aantal besmettingen exponentieel kan groeien.

Te langzaam en te laat

De tweede golf komt keihard aan bij de GGD's, zei de directeur van GGD-Midden-Nederland. Ze kunnen de toestroom van de nieuwe besmettingen niet aan. Per dag kunnen er 28.000 tests worden gedaan, maar de vraag ligt wel 10.000 hoger. En het bron- en contactonderzoek is volgens de directeur 'dweilen met de kraan open'.

Patiëntenspreiding

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) gaat morgen weer van start. Het is een eerste stap naar spreiding van patiënten tussen de regio's, nu het aantal ziekenhuisopnames toeneemt. Van Dissel hintte daar gisteren al op. Het centrum vraagt aan alle ziekenhuizen hoeveel bedden ze beschikbaar hebben voor coronapatiënten op de intensive cares en op de verpleegafdeling. Ook houdt het centrum bij hoeveel bedden op de intensive care bestemd zijn voor mensen met andere aandoeningen.

Jaap van Dissel, directeur RIVM
Jaap van Dissel, directeur RIVM (ANP / Koen van Weel)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen