Gezondheid22 sep '20 22:53Aangepast op 23 sep '20 07:48

Rutte: Ruime verdubbeling regio's met 'zorgelijke' coronabesmettingen

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal regio's waar corona om zich heen grijpt neemt snel toe. Vorige week stond de teller nog op zes 'zorgelijke' regio's, daar komen er deze week waarschijnlijk acht bij, zei premier Mark Rutte dinsdagavond in debat met de Tweede Kamer.

Volgens Rutte kunnen we 'ervan uitgaan' dat er deze week acht nieuwe regio's in de categorie 'zorgelijk' belanden.

Lees ook | Van Dissel: Nederland op een kantelpunt

Eerder op de dag zei RIVM-directeur Jaap van Dissel tijdens een bijpraatsessie in de Tweede Kamer dat Nederland op een kantelpunt staat, en dat er mogelijk meer maatregelen nodig zijn om de besmettingsgolf af te remmen.

Inmiddels ligt in vrijwel heel Nederland het reproductiegetal, het aantal mensen dat iemand gemiddeld besmet, boven de 1. In de afgelopen 24 uur zijn er zo'n 2250 nieuwe corona-gevallen bijgekomen, meldt Van Dissel. Zo'n 1 miljoen Nederlanders hebben een infectie doorgemaakt en de viroloog ziet dat de tweede golf inmiddels in gang is gezet. Momenteel zijn tegen de 100.000 mensen besmet. Vooral jongeren testen nu positief, maar Van Dissel waarschuwt dat ook ouderen weer vaker besmet raken.

Lees ook | Deze week moet de curve gaan dalen

'Het staat als een paal boven water dat het CDA een vreselijke start van de campagne heeft'

Fikse kritiek kreeg ook minister Hugo de Jonge, zegt Mariken van der Velden, universitair docent politieke communicatie aan de VU. 'Sommige mensen noemen dat naar voren verdedigen. 'Als hij dat goed heeft gedaan en het gaat komende herfst de goede kant op, dan zal hij zich wel staande houden als de verkiezingen eraan komen. De Jonge zal dat zeker in zijn achterhoofd hebben, maar we zien vaak dat de laatste weken in de verkiezingen het meest bepalend zijn.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen