Het coronavirus houdt Nederland en de wereld al een jaar in zijn greep. Volg hier de actuele ontwikkelingen rond de coronacrisis.
Dit is een oud liveblog. Volg het nieuwe liveblog over het coronavirus hier.
19:30 | In Arnhem zijn vijf mensen aangehouden voor het beledigen van een agent en een persoon voor openlijke geweldpleging. Op de Markt was een demonstratie tegen het kabinetsbeleid. De gemeente riep op niet meer naar het plein te komen, omdat het maximumaantal van vijfhonderd mensen dat bij de demonstratie aanwezig mocht zijn was bereikt. Toch bleven er mensen naar de Markt komen, volgens een schatting in totaal zo'n tweeduizend.
18:50 | Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans zegt dat ze bezorgd heeft gezien hoe druk het in sommige steden en parken was dinsdag. Bij het programma Nieuws en Co op NPO Radio 1 zei ze dat de grote bijeenkomsten 'zorgelijk' zijn met het oog op het coronavirus. 'Maar het is ook begrijpelijk, mensen willen ruimte voor activiteiten', zegt Koopmans. 'Alleen kunnen we ons niet veel permitteren.'
16:25 | Het RIVM heeft afgelopen week 55.097 positieve testresultaten geregistreerd. Dat aantal is mogelijk vertekend door een storing in de nacht van 26 op 27 april. De vorige weekrapportage ging uit van 53.981 positieve testen. Het aantal positieve tests steeg afgelopen week met minimaal 2 procent, maar dat percentage kan nog toenemen als bekend wordt hoeveel besmettingen door de storing niet zijn doorgegeven. Het percentage positieve tests steeg afgelopen week van 10,1 procent naar 10,6 procent.
16:15 | Frankrijk is proeven gestart met coronatestbewijzen voorafgaand aan vliegreizen. Functies die bewijzen dat iemand negatief is getest op het virus zijn toegevoegd aan de Franse evenknie van de CoronaMelder-app, die al op zo'n 15 miljoen telefoons is geïnstalleerd. QR-codes laten zien of mensen negatief zijn getest op Covid-19. Daarnaast staan vaccinatiegegevens voortaan in de app. De gegevens zijn afkomstig van het Franse zorgsysteem.
16:00 | Het RIVM meldt dinsdag 5.373 positieve coronatests, flink lager dan een dag eerder. Het aantal is mogelijk lager door een technische storing bij de GGD'en, aldus het RIVM. Dat betekent dat er mogelijk meer coronabesmettingen zijn vastgesteld dan het RIVM nu meldt. Hoeveel hoger het daadwerkelijke aantal besmettingen uitvalt, is niet te zeggen, aldus een woordvoerder van het instituut. Komende dagen worden de niet gemelde besmettingen bij de cijfers opgeteld.
15:00 | Veel mensen in Amsterdam zoeken de buitenlucht op om Koningsdag te vieren. In enkele parken en buurten zijn grote groepen mensen op straat. De gemeente riep eerder op niet meer naar de hoofdstad te komen omdat het er te druk zou zijn. Ook Utrecht roept op niet meer naar de stad te komen vanwege drukte. De gemeente Arnhem roept mensen op weg te blijven van de demonstratie van een groep die zich 'Weg met dit kabinet' noemt, waarbij maximaal vijfhonderd mensen welkom zijn.
14:40 | Bijna de helft van de Nederlanders (47 procent) viert dit jaar geen Koningsdag vanwege de coronamaatregelen. Dat blijkt uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3.300 mensen. En als het oranjefeest wél wordt gevierd, houden de meesten zich aan de coronaregels. Daar tegenover staat dat 52 procent van de ondervraagden aangeeft wél de verjaardag van Willem-Alexander te vieren. Van de koningsgezinde feestvierders zeggen de meesten (38 procent) het oranjefeestje alleen te vieren of met het eigen huishouden.
14:15 | De avondklok geldt in de nacht van dinsdag op woensdag voor het laatst en lijkt Nederlanders effectief van straat te hebben gehouden in de late uren. Maar de laatste weken wordt het buiten langzaamaan drukker als het donker is. Ook na 22.00 uur - de nu nog geldende begintijd van de avondklok - zijn er meer mensen in de weer. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP).
14:00 | Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is gestegen met 7, meldt het LCPS. In totaal liggen nu 820 mensen met corona op de ic's. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares schommelt de laatste dagen. Die schommelingen kunnen te maken hebben met het aantal mensen dat de ic's verlaat. De uitstroom is ook afhankelijk van de capaciteit op de verpleegafdelingen. Als die voller liggen, kunnen minder mensen van de ic terug naar de afdeling.
13:40 | Een jaar lang wist Fiji nieuwe coronabesmettingen buiten de deur te houden, maar nu vreest de eilandstaat in de Stille Oceaan een "tsunami" aan besmettingen. Een recente uitbraak is toe te schrijven aan de Indiase variant van het virus, zeiden gezondheidsautoriteiten dinsdag. Tot nu toe zijn er 42 gevallen vastgesteld. Minister van Volksgezondheid James Fong zei een "nachtmerrie" zoals nu in India, op Fiji te willen vermijden.
13:20 | De Tweede Kamer debatteert een week later dan verwacht over de wet die regelt dat mensen met een bewijs van een negatieve coronatest bij evenementen en attracties worden toegelaten. Op initiatief van oppositiepartij SP is de behandeling van de wet naar volgende week geschoven, omdat de Kamerleden nog te veel vragen hebben. Kamerleden waren de afgelopen tijd uiterst kritisch over de manier waarop de eerste grote proef voor het toegangstesten is uitbesteed. Hiervoor is de traditionele aanbestedingsprocedure overgeslagen. Ook zouden er vanuit verschillende partijen amendementen in de maak zijn, die het wetsvoorstel op bepaalde punten aanpassen.
13:05| De gemeente Amsterdam heeft het Vondelpark helemaal afgesloten. Het werd er te druk. Kort daarvoor waren alle zij-ingangen al dichtgedaan. Er mag niemand meer in, mensen mogen het park alleen nog uit. In het park fietsen toezichthouders rond en bij een hoofdingang staat een politiebusje. Tegen het einde van de ochtend kwamen er steeds meer mensen het park in, vaak met koelboxen en volle boodschappentassen.
11:50 | De Gezondheidsraad is in afwachting van informatie van het Europees geneesmiddelenbureau EMA en hoopt zich daarna "zo snel mogelijk" te kunnen buigen over een nieuw advies over het AstraZeneca-vacccin. Zorgminister Hugo de Jonge had daar om gevraagd. Hij wil weten of nieuwe informatie van het EMA aanleiding geeft "om de leeftijdsgrens waarboven het AstraZeneca-vaccin kan worden ingezet te verlagen".
09:00 | Donderdag krijgen de eerste mensen die zijn geboren in 1961 een uitnodiging voor een coronavaccinatie. Het gaat om mensen die dit jaar 60 jaar worden. Zij kunnen vanaf dinsdag al online een afspraak inplannen via www.coronavaccinatie-afspraak.nl voor een vaccinatie bij de GGD. Daar krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer. Het gaat om bijna 250.000 mensen. De uitnodigingen voor mensen geboren in 1961 ploffen van donderdag 29 april tot en met zaterdag 1 mei op de mat. De GGD heeft inmiddels ruim 100 vaccinatielocaties geopend waar mensen terecht kunnen voor een vaccinatie.
Maandag 26 april
22:30 | Zorgminister Hugo de Jonge heeft een nieuw advies gevraagd aan de Gezondheidsraad over het AstraZeneca-vacccin. Hij vraagt aan de raad of nieuwe informatie van het Europees geneesmiddelenbureau EMA aanleiding geeft "om de leeftijdsgrens waarboven het AstraZeneca-vaccin kan worden ingezet te verlagen". Vrijdag meldde het EMA, na verdere bestudering van het vaccin, dat de voordelen ervan opwegen tegen de nadelen voor alle volwassenen. Anders gezegd: het vaccin zal veel meer coronabesmettingen voorkomen dan bijwerkingen opleveren.
20:15 | Als woensdag de eerste versoepelingen van de strenge lockdown ingaan, ligt de verantwoordelijkheid voor het volgen van de regels als eerste bij de mensen zelf. Dat zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen maandag na afloop van het beraad. Pas als laatste treedt de politie op in de volgorde van handhaving, die met minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en via hem met het kabinet is afgesproken. "Je kunt geen regels naleven als je begint met repressies en boetes", zegt Bruls. "Daar was iedereen het over eens en we zullen de handhavingsvolgorde in overleg met de handhavers gaan uitvoeren."
18:40 | Het Openbaar Ministerie trekt alle op 28 maart gegeven gebiedsverboden voor het Museumplein in Amsterdam in. Dat zijn er meer dan 300. Het OM doet dat nadat afgelopen vrijdag acht bezwaren tegen het gebiedsverbod voor het plein door de Amsterdamse rechtbank gegrond werden verklaard. Daarmee gold het gebiedsverbod voor de acht mensen die beroep instelden niet meer.
17:20 | Gemeenten en de politie maken zich zorgen over Koningsdag. Hoewel er nergens evenementen zijn, bestaat de vrees dat mensen veel mensen zich toch niet kunnen inhouden. De politiek heeft zich goed op alle denkbare scenario's voorbereid, zegt Hans Schoones van politiebond ANPV. Maar hopelijk is dat allemaal niet nodig.
16:40 | Anderhalf miljoen studenten mogen vanaf vandaag weer één dag in de week naar hun universiteit, mbo of hogeschool komen. De bedoeling is dat ze zichzelf twee keer in de week gaan testen op corona. En dat moet geen al te groot bezwaar zijn, vermoedt demissionair minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven.
16:00 | Het aantal positieve coronatests is afgelopen etmaal verder gedaald. Bij het RIVM werden 6.257 nieuwe gevallen geregistreerd, fors minder dan de afgelopen dagen. Zondag waren er het 8.054 nieuwe gevallen, zaterdag 8.091, vrijdag om 9.258 en donderdag 9.599 positieve tests. Het RIVM heeft in de afgelopen zeven dagen 56.581 positieve tests geregistreerd,gemiddeld 8.083 nieuwe besmettingen per dag.
14:55 | Horecaondernemers moeten weer langer wachten op het geld uit de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt meer meldingen te krijgen van leden dat het de RVO, de dienst die de uitbetaling regelt, niet lukt om de afgesproken termijnen te halen. Volgens KHN zorgt dat voor onrust onder de leden. 'De TVL stapelt uitstel op uitstel', zegt KHN-directeur Dirk Beljaarts.
14:30 | Het aantal nieuwe ic-opnames dat verband houdt met het coronavirus is met 35 in één etmaal op het laagste niveau in een maand beland. Dat meldt het LCPS. Per saldo is het aantal coronapatiënten op de ic's met 28 afgenomen. In totaal liggen nu 813 mensen die ernstig ziek zijn door het virus op de ic's.
13:50 | De Europese Commissie neemt juridische stappen tegen AstraZeneca. Het Brits-Zweedse bedrijf levert al maanden veel minder coronavaccins dan is afgesproken, zo licht een commissiewoordvoerder het besluit toe. De commissie en de 27 EU-landen willen dat de farmaceut zich aan het contract houdt en versneld de beloofde doses levert. Zowel in het eerste als in het tweede kwartaal voldoet de Brits-Zweedse fabrikant bij lange na niet aan zijn verplichtingen.
13:30 | Terwijl er versnelde leveringen van het BioNTech/Pfizer vaccin aankomen, doet de VS onderzoek naar mogelijke sterfgevallen door het Janssen vaccin en heeft het vertrouwen in het AstraZeneca ook een flinke deuk opgelopen. Moet Nederland ook gaan kijken naar Russische en Chinese vaccins?
08:30 | Bijna 2 miljoen doses van het coronavaccin van Pfizer, die eigenlijk pas in het vierde kwartaal zouden komen, komen de komende periode al. Wekelijks zorgt de versnelde levering voor ruim 150.000 vaccins meer dan verwacht werd.
06:30 | Nu woensdag de terrassen open gaan komt de horecabranche weer in beweging, maar helemaal vanzelf gaat dat niet. Groothandels moeten de voorraden nogal eens voorschieten, omdat horecabazen simpelweg niet genoeg geld op hun bankrekening hebben staan. Dat zegt branchevereniging Samenwerkende Horeca Groothandels Nederland tegen BNR.
Zondag 25 april
22:00 | Nederland stelt een vliegverbod in voor passagiersvluchten uit India. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur bekendgemaakt. Het vliegverbod gaat maandag om 18.00 uur in en geldt tot tenminste 1 mei. Vluchten met vracht en medisch personeel blijven wel toegestaan. India kampt momenteel met een zware golf van een nieuwe variant van het coronavirus, die het zorgsysteem in het land ernstig onder druk zet. Zo is er onder meer een ernstig tekort aan zuurstof, voor patiënten die moeten worden beademd.
18:50 | De versoepelingen van de coronamaatregelen zullen niet zorgen voor een piek in het aantal ic-opnames omdat het vaccineren nu echt op stoom is, zegt arts en voorman van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) Diederik Gommers tegen het ANP. Wel benadrukt hij dat het openen van de terrassen en het schrappen van de avondklok aanstaande woensdag niet moet leiden tot het idee dat 'alles nu voorbij is'.
15:40 | Het aantal positieve coronatests is afgelopen etmaal ongeveer gelijk gebleven. Het RIVM registreerde 8.079 positieve tests, 21 minder dan het etmaal ervoor. Het aantal nieuwe besmettingen ligt zondag onder het weekgemiddelde. Het RIVM heeft in de afgelopen zeven dagen 57.529 positieve tests geregistreerd. Dat is gemiddeld 8218 per dag. Het aantal sterfgevallen door corona steeg het afgelopen etmaal met 11.
14:30 | Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is met 25 gestegen tot 841, de grootste toename sinds 7 april. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal coronapatiënten op de ic's laat de afgelopen dagen flinke schommelingen zien. Zaterdag nam het aantal nog af met 21, de grootste daling sinds half maart. Ook vrijdag nam het aantal af, terwijl donderdag nog de grootste stijging sinds 8 april werd gemeld.
14:10 | Duitse steden en gemeenten pleiten voor uitzonderingen op de landelijke coronawet die sinds gisteren geldt. De federale overheid kan met die wet buiten de deelstaatregeringen om lockdowns en andere maatregelen opleggen, maar volgens de lokale autoriteiten hoeven die regels niet voor iedereen te gelden. De lokale autoriteiten denken bijvoorbeeld aan mensen die al beide inentingsprikken hebben gehad en mensen die genezen zijn van Covid-19 en anderen niet meer kunnen besmetten.
13:50 | Kamer en kabinet zouden moeten overwegen om een deel van de belastingschulden kwijt te schelden die bedrijven hebben opgebouwd in de coronacrisis. Dat zei voormalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in Buitenhof. Het demissionaire kabinet heeft het afgelopen jaar bedrijven met miljarden ondersteund, onder meer in de vorm van loonsubsidie en een tegemoetkoming voor de vaste lasten, en bedrijven hebben uitstel van betaling gekregen.
12:00 | John Jorritsma, burgemeester van Eindhoven en voorzitter van de veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, had liever nog zeker een week gewacht met de versoepeling van de coronamaatregelen. 'Het was mij een lief ding waard geweest om even te wachten tot het moment dat het écht mogelijk was om die eerste stap te zetten', zegt hij in het televisieprogramma WNL Op Zondag op NPO 1.
10:00 | Een groep intensivisten van Brabantse ziekenhuizen heeft aan het ministerie van Volksgezondheid, het bestuur van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) een brandbrief geschreven over de situatie op de intensive cares. De artsen waarschuwen dat 'de Nederlandse bevolking niet lijkt te beseffen hoe dicht we ons momenteel bevinden bij het moment dat de grens van onze ic-capaciteit bereikt wordt'.
Zaterdag 24 april
16:20 | Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is met 21 gedaald, de grootste afname sinds 13 maart. In totaal liggen nu nog 816 mensen met corona op de ic's, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er liggen momenteel 413 non-Covidpatiënten op de ic's, 28 minder dan een dag eerder. De totale bezetting op de ic's nam af tot 1.229 bedden. Donderdag nam het aantal coronapatiënten op de ic's nog met 17 toe.
16:00 | Het aantal positieve coronatests is afgelopen etmaal opnieuw gedaald. Bij het RIVM werden 8.123 nieuwe coronagevallen geregistreerd, 1.152 minder dan een etmaal eerder. Ook vrijdag daalde het aantal positieve tests. De dagen daarvoor nam het aantal op dagbasis juist toe. Het RIVM heeft in de afgelopen zeven dagen 58.037 positieve tests geregistreerd. Dat komt neer op gemiddeld 8.291 nieuwe besmettingen per dag.
11:25 | De Duitse bondskanselier Angela Merkel benadrukt zaterdag opnieuw het belang van de 'noodrem' voor de coronacrisis in het land, terwijl de omstreden coronawet die dat mogelijk maakt officieel in werking treedt. De zogeheten noodrem houdt in dat de landelijke regering met coronamaatregelen ingrijpt als een deelstaat in een week drie dagen op rij meer dan 100 besmettingen per 100.000 inwoners heeft. Het pakket maatregelen bestaat onder meer uit een avondklok, afstandsonderwijs en een verdere beperking van sociale contacten.
11:15 | In een brief aan het ministerie van Volksgezondheid vragen twee artsen om een 'duidelijke en voor iedereen begrijpelijke' voorlichtingscampagne over de coronavaccinatie. De opstellers, de Rotterdamse huisarts Shakib Sana en hoogleraar en internist aan het Erasmus MC Robin Peeters, merken dat veel informatie nu aan een deel van de bevolking voorbijgaat, met name in achterstandswijken. Hun oproep krijgt de steun van een lange lijst zorgverleners, beroepsverenigingen van artsen en verpleegkundigen, en een aantal ziekenhuizen.
Vrijdag 23 april
16:30 | Er liggen twee coronapatiënten minder op de Nederlandse intensive cares dan gisteren. In totaal liggen 837 mensen met Covid-19 op de ic's, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De totale bezetting van de ic's stijgt met twintig tot 1.278 bedden, doordat afgelopen etmaal 22 patiënten zonder Covid werden opgenomen. De intensive cares, die in totaal 1.429 plekken hebben, zijn nu voor bijna 90 procent bezet.
16:00 | Het aantal nieuwe positieve coronatests is afgelopen etmaal gedaald. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn bij het RIVM 9.292 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er 321 minder vergeleken met de voorgaande dag. In de dagen ervoor was er juist sprake van een toename op dagbasis. Op woensdag werden 8.530 coronabesmettingen gemeld, tegen 6.848 de dag ervoor. Op donderdag was er zelfs sprake van 9.648 positieve tests.
15:40 | Zo'n 600 coronapatiënten die eigenlijk ziekenhuiszorg nodig hebben verblijven thuis, krijgen daar zuurstof toegediend en worden op afstand in de gaten gehouden door het ziekenhuis. Dat meldt NU.nl op basis van opgevraagde cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De honderden coronapatiënten zouden bij voldoende ruimte in de ziekenhuizen op een verpleegafdeling hebben gelegen.
14:40 | Ook kerken moeten gesloten kunnen worden in strijd tegen corona. Dat adviseert de Raad van State. Ook moskeeën en andere godsdienstige gebouwen zouden tien dagen gesloten moeten kunnen worden als dat kan helpen een coronabrandhaard te bestrijden. Het kabinet wil bij wet vastleggen dat gemeenten bijvoorbeeld bedrijven, winkels en horecagelegenheden tien dagen mogen sluiten als zich daar veel coronabesmettingen voordoen.
12:00 | Israël heeft meer dan vijf miljoen inwoners volledig ingeënt tegen Covid-19. Het land ging halverwege december voortvarend van start met een vaccinatiecampagne die behoort tot een van de succesvolste ter wereld. Gezondheidsminister Yuli Edelstein noemt de nieuwe mijlpaal "een enorme prestatie voor het gezondheidssysteem en de inwoners van Israël". Door de vaccinaties is Israël erin geslaagd het aantal besmettingen en sterfgevallen flink te verlagen, waardoor de economie heropend kon worden.
10:30 | België wil de regels verscherpen voor reizigers die uit hoogrisicogebieden zoals Nederland komen. De zevendaagse quarantaine die zij moeten uitzitten, moet strenger worden. Zo wil de federale regering voorkomen dat de Indiase variant van het coronavirus of andere meegereisde gevaarlijke mutanten worden verspreid. Nu mogen mensen in quarantaine nog de deur uit voor noodzakelijke boodschappen of een bezoek aan apotheek of dokter.
Donderdag 22 april
21:00 | Met het huidige coronabeleid vaart het kabinet wel heel scherp aan de wind. Toch zijn de ziekenhuizen uiteindelijk in staat om de eventuele toename van het aantal besmettingen op te vangen, zegt Marc Bonten, hoogleraar medische microbiologie in het UUMC en OMT-lid. 'Het is moeilijk te voorspellen wanneer de daling inzet.'
17:30 | Het huidige kabinetsbeleid zorgt voor onvoldoende ontlasting van de zorg, zegt Armand Girbes, hoofd ic Amsterdam UMC, in BNR's In de Middag. Vooral het gekozen vaccinatiebeleid zorgt voor veel meer uitgestelde zorg dan eigenlijk nodig zou zijn. 'We zijn nu pas toe aan de leeftijdsgroep die ook naar de ic gaat, maar daar zijn we niet mee begonnen.'
16:40 | De PvdA wil via een motie een noodknop afdwingen om de voorgenomen versoepelingen terug te kunnen draaien, nu het aantal coronabesmettingen snel oploopt. De Tweede Kamer bespreekt vandaag de aangekondigde versoepelingen. De grote vraag is of er nog wel voldoende basis is voor alle aangekondigde versoepelingen, zoals de voorzichtige opening van de terrassen.
14:00 | Pas bij pakweg achtduizend bezoekers kan een concert in de Ziggo Dome rendabel gemaakt worden. Dat is aanzienlijk meer dan de drieduizend die afgelopen zomer enkele keren hun weg vonden naar de evenementenhal, zegt Danny Damman, directeur van de Ziggo Dome, in BNR Zakendoen. 'Met anderhalve meter, dus maximaal drieduizend mensen, is het heel lastig om het rendabel te krijgen.'
06:30 | Niet de GGD'en, maar de huisartsen moeten straks jaarlijks coronaprikken zetten. Dat zegt oud-GGD-directeur Laurent de Vries tegen BNR. Ook andere experts willen die verantwoordelijkheid weghalen bij de GGD.
Woensdag 21 april
20:00 | ‘Zonder corona zou er nu veel meer over de Brexit worden gesproken’, zegt Tim de Wit, Verenigd Koninkrijk-correspondent voor NOS en Trouw, in BNR’s Big Five. Door de coronacrisis is de focus op de Brexit weliswaar een beetje verdwenen, maar zijn de problemen in het Verenigd Koninkrijk verre van verholpen. Tegelijkertijd heerst er onder de bevolking een jubelstemming vanwege de snelle vaccinatiecampagne.
15:50 | Het aantal positieve coronatests is afgelopen etmaal fors gestegen tot 9.648, het hoogste aantal sinds 7 januari. Dat zijn er 1.134 meer vergeleken met de voorgaande dag. Gisteren werden ook al aanzienlijk meer positieve tests geturfd dan de dag daarvoor, namelijk 1.673. Het RIVM registreerde de afgelopen zeven dagen 57.902 positieve tests, gemiddeld 8.272 nieuwe besmettingen per dag.
14:30 | Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is gestegen met 17, de grootste stijging sinds 8 april. In totaal liggen 839 mensen op de ic's, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op 22 januari lagen voor het laatst zoveel coronapatiënten op de intensivecareafdelingen. Er liggen al bijna een week meer dan 800 Covid-patiënten op de ic's. In totaal zijn nu 2682 patiënten met Covid-19 opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen, 68 meer dan woensdag.
09:20 | Het versoepelen van de coronabeperkingen vanaf 28 april zet voor de horeca weinig zoden aan de dijk. Dat zegt Rober Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland op BNR. Demissionair premier Mark Rutte maakte gisteren bekend dat de buitenterrassen van 12 tot 6 uur 's middags open mogen.
07:30 | Weinig verpleeghuizen hebben de laatste tijd versoepelingen doorgevoerd, ondanks de hoge vaccinatiegraad. Dat melden de universiteiten van Nijmegen en Maastricht op basis van onderzoek bij 76 verpleeghuizen, die al bijna een jaar lang worden gevolgd.
05:30 | Nederland begint vanaf woensdag met de inentingen met het coronavaccin van Janssen. In de ochtend krijgt een aantal ggz-medewerkers de eerste prik met dit vaccin, in het museum Boerhaave in Leiden. Zorgminister Hugo de Jonge en burgemeester Henri Lenferink zijn daarbij aanwezig.
De Jonge maakte dinsdagavond tijdens de persconferentie bekend dat het vaccineren met Janssen gaat beginnen, na onderzoek van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) naar een zeldzame combinatie van trombose en een lager aantal bloedplaatjes. Volgens het EMA is dat inderdaad een zeer zeldzame bijwerking van het vaccin, maar wegen de voordelen op tegen de nadelen.
05:30 | Er woedt achter de schermen een felle discussie over de vraag of 60-minners die dat zelf willen, kunnen worden gevaccineerd met AstraZeneca. De Inspectie Gezondheidszorg (IGJ) publiceerde dinsdag op haar website een persbericht. Daarin staat dat artsen een professionele afweging moeten kunnen maken wanneer patiënten om dringende medische redenen vragen het omstreden vaccin toe te dienen, meldt de Volkskrant.
Dat is tegen het advies van de Gezondheidsraad en het besluit van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) om toediening van AstraZeneca bij 60-minners niet toe te staan. Amper tien minuten na publicatie trok de Inspectie het bericht in, aldus de krant, die het advies heeft ingezien.
Een aantal partijen zou volgens de Inspectie 'het bericht nog niet hebben gelezen voor publicatie.' Een van hen eiste directe terugtrekking omdat het advies 'te ruim geïnterpreteerd' zou kunnen worden. De Inspectie is een onafhankelijke organisatie die valt onder het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Dinsdag 20 april
18:15 | De reisbranche heeft voorlopig niets aan mogelijke versoepelingen, zegt branchevereniging ANVR. De toeristensector in het buitenland zit volgens de branchevereniging namelijk niet te wachten op reizigers uit een land met een hoog aantal besmettingen. 'We willen voorkomen dat Nederlanders niet welkom zijn in andere landen omdat wij hoge besmettingen hebben. Wat mij betreft bijten we nog even op de tanden', zegt ANVR-directeur Frank Oostdam.
De ANVR hoopt nog steeds dat Buitenlandse Zaken half mei het generieke reisadvies opheft. "Daardoor wordt het mogelijk om elk land afzonderlijk te gaan beoordelen." Dan is er perspectief, als er openingen zijn om naar landen te gaan die toeristen verwelkomen, zegt hij. Zo stelt Griekenland zichzelf alweer open voor buitenlandse toeristen.
18:05 | Vaccinproducent Janssen hervat de levering van coronavaccins aan EU-landen. Moederbedrijf Johnson & Johnson (J&J) maakte dat dinsdag bekend, nadat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) had geoordeeld dat de voordelen van het vaccin nog altijd zwaarder wegen dan de mogelijke bijwerkingen.
In zeer zeldzame gevallen kan het vaccin mogelijk ernstige bloedproblemen veroorzaken. In de Verenigde Staten zijn die op een totaal van 7 miljoen prikken 8 keer gemeld. Eén vrouw die werd getroffen door hersentrombose overleed.
J&J meldt dat de productinformatie bij het vaccin wordt aangepast. Er komt een waarschuwing in te staan voor de zeer zeldzame bijwerkingen. Het bedrijf herhaalt dat het 'gecommitteerd blijft aan het leveren van 200 miljoen doses' aan de Europese Unie, Noorwegen en IJsland.
16:15 | Trombose en een tekort aan bloedplaatjes moeten worden beschouwd als zeer zeldzame bijwerkingen van het coronavaccin dat door het Nederlandse bedrijf Janssen is ontwikkeld. In de bijsluiter van het vaccin moet daarom een waarschuwing worden opgenomen voor de zeer kleine kans op deze ernstige bloedproblemen. Tot die conclusie is het veiligheidscomité van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gekomen. Het EMA zegt er wel meteen bij dat de voordelen van het vaccin nog altijd zwaarder wegen dan de risico's. Het vaccin voorkomt immers ernstige ziekte en sterfgevallen.
17:35 | Het is niet verstandig om aanstaande zaterdag 8.000 mensen te laten deelnemen aan de voorgenomen Fieldlab-proef in de Efteling. Dit zegt hoofd IC-afdeling Peter de Jager van het Jeroen Bosch-ziekenhuis in Den Bosch. 'Ik heb er geen vertrouwen in.'
Peter de Jager, hoofd van de ic-afdeling van het Jeroen Bosch-ziekenhuis in Den Bosch over de Fieldlab komende week in de Efteling: 'Dat moet je gewoon niet doen.' @BNR pic.twitter.com/QomsGy6zsk
— Thomas van Groningen (@TvanGroningen) April 20, 2021
15:40 | Het kabinet speelt Russisch roulette met de ziekenhuiszorg. Dat vindt vakbond FNV Zorg & Welzijn, in reactie op de versoepelingen die het kabinet dinsdagavond volgens ingewijden aankondigt, op de dag dat de ziekenhuizen de hoogste instroom meldden van coronapatiënten dit jaar. Ook volgens beroepsorganisatie NU'91 komen de versoepelingen te vroeg.
15:30 | IC-arts en voorman van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers 'gaat ervan uit' dat het kabinet geen versoepelingen van de coronamaatregelen doorzet zolang het aantal patiënten in de ziekenhuizen niet afneemt. Zelf moet Gommers gezien de stijgende cijfers 'nog even niet aan versoepelingen denken'.
14:05 | Het demissionaire kabinet maakt dinsdagavond naast het weer opengaan van de horecaterrassen en het afschaffen van de avondklok bekend dat bij begrafenissen 100 bezoekers welkom zijn. Ook gaan de locaties voor theorielessen weer open en gaan markten weer helemaal open. Dat melden ingewijden aan de politieke redactie van RTL Nieuws en dat wordt bevestig tegenover BNR.
11:35 | De versoepelingen waar het kabinet een week geleden nog voor terugdeinsde vanwege het hoge aantal ziekenhuisopnames, lijken het volgens ingewijden nu wel te gaan halen. Vanavond in een extra persconferentie maakt het kabinet mogelijk de versoepelingen bekend.
11:30 | Op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is ergernis over de felle kritiek die afgelopen week kwam op het budget van 1,1 miljard euro voor toegangstesten. Meerdere ambtenaren laten aan BNR weten dat het project geen idee van het ministerie zelf was, maar dat het op verzoek van de Tweede Kamer is opgestart.
08:45 | Ondanks een brandbrief van negen veiligheidsregio's komen grenswerkers nog steeds moeilijk de grens met Duitsland over. Sinds vorige week zondag kom je Duitsland niet in zonder negatief testbewijs. Nederland is één van de weinige buurlanden voor wie de regels om naar Duitsland te gaan nog relatief soepel is.
08:30 | Niet alleen het contact met collega's is afgelopen jaar flink verminderd, ook het aantal burn-outs loopt terug. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van CBS en TNO. Het gaat vooral om het deel van de mensen die nog noodgedwongen moeten thuiswerken, zegt Wendela Hooftman, onderzoeker bij TNO. 'Er zijn heel veel mensen die niet thuiswerken en ook niet kunnen thuiswerken. Maar de mensen die dat wel doen, die zitten alleen thuis zonder collega's en dat zie je aan het aantal contacten dat ze hebben.'
Dinsdag 20 april
20:30 | De burgemeesters die aan het hoofd staan van de 25 Veiligheidsregio's zijn blij dat er stappen gezet worden richting versoepelingen van de coronamaatregelen. Dat zei burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, de voorzitter van het Veiligheidsberaad na afloop van de vergadering.
GGD-baas André Rouvoet is opgelucht dat het 538-feest is geannuleerd. Hij is voorstander van wetenschappelijk onderzoek, maar vond dit niet het moment om zulke grote evenementen te organiseren. @BNR #fieldlabs pic.twitter.com/IA5lBjbh3M
— Thomas van Groningen (@TvanGroningen) April 19, 2021
17:13 | De gemeente Breda geeft geen vergunning voor het evenement 538 Oranjedag dat zaterdag zou plaatsvinden in de stad. Er zouden 10.000 mensen worden toegelaten bij het festival, in het kader van de Fieldlab-testevenementen. De zender Radio 538 werkt aan een alternatief, mensen die kaarten hebben gekocht, krijgen het geld terug. Ook het Startschotgala in Lichtenvoorde, een proefevenement van Fieldlab voor 10.000 bezoekers, gaat niet door.
Burgemeester van Breda Paul Depla zegt dat het festival niet kan doorgaan omdat de veiligheid in het geding kwam. 'De politie krijgt steeds meer signalen dat de 538 Oranjedag voor- en tegenstanders van het coronabeleid en de Fieldlabs aan zal trekken met alle veiligheidsrisico’s van dien. Als burgemeester sta ik pal voor de veiligheid van de politieagenten, omwonenden en bezoekers van het evenement. Ik betreur het, maar op basis van deze informatie kan ik niet anders dan geen vergunning verlenen voor 538 Oranjedag op 24 april op het Chasséveld.'
15:20 | De terrassen kunnen waarschijnlijk vanaf 28 april onder voorwaarden weer open, en de avondklok wordt afgeschaft. Dat zal vermoedelijk de boodschap zijn van het kabinet op de persconferentie dinsdag, bevestigen ingewijden na berichtgeving van de NOS.
Het kabinet vergaderde maandag en zondag over de coronabestrijding. Na het Catshuisberaad van zondag werd in kabinetskringen al gesproken van 'positieve signalen', hoewel de huidige besmettingscijfers nog niet direct aanleiding tot optimisme bieden.
11:45 | Het kabinet wil tóch door met de Fieldlabs, meldden Haagse bronnen gisteren aan BNR. Na alle kritiek en een petitie tegen 538 de Oranje-dag aanstaande zaterdag in Breda met 10.000 mensen. 'Er is ontzettend veel weerstand', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.
10:15 | Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk ziet liever niet dat er in Noord-Brabant nog meer grootschalige testevenementen worden georganiseerd. Dat zegt een woordvoerder tegen BNR. Over een groot feest van radiozender 538 is al dagenlang ophef, maar op dezelfde dag is in de regio ook een grote proef in pretpark de Efteling.
Maandag 19 april
19:20 | Het kabinet ziet geen reden om de stekker uit de in opspraak geraakte Fieldlab Evenementen te trekken. Dat is de uitkomst van kabinetsoverleg vanmiddag op het Catshuis, waar op verzoek van de gemeente Breda ook werd gesproken over het wel of niet door laten gaan van die evenementen. Een gepland Fieldlab-feest in die stad met 10.000 bezoekers van radiozender 538 ligt al dagenlang onder vuur.
18:00 | Er is geen enkele wetenschappelijke onderbouwing om vele duizenden bezoekers toe te laten bij de inmiddels omstreden Fieldlab-evenementen. Dat zeggen verschillende statistici tegen BNR. De statistiekwetenschappers oordelen vernietigend over de manier waarop is onderbouwd waarom zoveel bezoekers voor de experimenten nodig zouden zijn.
16:40 | Demissionair premier Rutte is somber over het versoepelen van de coronamaatregelen. Afgelopen dinsdag werd in het openingsplan aangegeven dat de terrassen op 28 april mogelijk open zouden kunnen, maar mogelijk wordt dat pas half mei. En op die uitspraak is veel kritiek, ook in de Tweede Kamer. 'Noem geen datums waarvan je niet weet of die haalbaar zijn', zegt PvdA-Tweede Kamerlid Attje Kuiken.
16:05 | Een groep ziekenhuisbestuurders, zorgverzekeraars en artsen doet een oproep aan het kabinet om te stoppen met investeringen in de 'testmaatschappij'. In een manifest uiten ze kritiek op het plan van de overheid om 925 miljoen euro vrij te maken voor het opzetten van een infrastructuur van testen. Dat geld kan volgens de groep beter geïnvesteerd worden in gezondheid en preventie.
De bestuursvoorzitters van onder meer CZ, het OLVG, Zilveren Kruis, Menzis en Zuyderland MC noemen de investering in testevenementen een 'kostbare impulsaankoop om even de gemoederen te sussen'. Het vrijmaken van 925 miljoen euro terwijl we in de derde golf zitten roept volgens de bestuurders 'een heel vreemd beeld op'.
14:30 | Het initiatief om een grootschalig testevenement in Breda te organiseren kwam van de burgemeester van die stad zelf, Paul Depla. Ingewijden vertellen BNR dat de stad had laten weten graag gastheer te zijn van een testevenement. Dat ligt politiek gevoelig in de Bredase gemeenteraad, want daar is veel kritiek op een testfeest van radiozender 538 eind deze maand. Het evenement met 10.000 bezoekers valt ook slecht bij zorgpersoneel en virologen.
12:25 | De enorme belangstelling voor de petitie tegen de viering van 538 Oranjedag in Breda leidt tot overbelasting op petities.nl. De site ligt er zondagochtend geregeld uit wegens drukte, meldt een woordvoerder. De petitie 'Met 538 de zorg geminacht' is rond het middaguur al ruim 125.000 keer ondertekend.
Initiatiefnemers zijn chirurg Rogier Crolla en zijn medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda. Ze vinden als 'verontruste zorgverleners, patiënten op de steeds langer wordende wachtlijsten, hun naasten en anderen' dat 'dit ondoordachte pseudo-experiment' moet worden afgeblazen.
12:00 | Als het aan Radio 538 ligt, gaat het Fieldlab-proefevenement op de zaterdag voorafgaand aan Koningsdag in Breda vooralsnog gewoon door. De zender betreurt de ophef die is ontstaan, laat een woordvoerder van Talpa weten. 'We snappen uiteraard onder welke hoge druk de zorg op dit moment staat.'
Het aangekondigde feest op 24 april, dat plaats moet bieden aan 10.000 mensen op het Chasséveld, wordt online door een steeds groter groeiende groep afgekeurd. Chirurg Rogier Crolla en zijn medewerkers van het nabijgelegen Amphia Ziekenhuis in Breda hebben een petitie opgezet in een poging 538 Oranjedag af te blazen. Binnen 24 uur is de petitie meer dan 100.000 keer ondertekend.
06:00 | Een deel van het demissionaire kabinet overlegt zondagmiddag of het mogelijk is om eind april een begin te maken met een beoogd openingsplan, waaronder een heropening van terrassen. De meest bij de coronacrisis betrokken bewindslieden laten zich in het Catshuis daartoe op de hoogte stellen over de laatste ontwikkelingen met het virus door onder anderen Jaap van Dissel van het RIVM. Tot nu toe werden beoogde versoepelingen steeds uitgesteld.
Zaterdag 17 april
18:00 | In het centrum van Rotterdam hebben zaterdagmiddag zo'n vijfhonderd mensen geprotesteerd tegen de coronamaatregelen van de overheid. Volgens de politie is de demonstratie gemoedelijk verlopen. De demonstranten liepen vanaf ongeveer 12.00 uur van het Stadhuisplein over de Karel Doormanstraat en de Nieuwe Binnenweg naar het Schouwburgplein, waar de mars eindigde.
16:00 | Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is iets afgenomen vergeleken met een dag eerder. In totaal zijn nu 2.428 patiënten met Covid-19 opgenomen. Dat zijn er 62 minder dan op vrijdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensive cares nam het aantal Covid-patiënten met 10 toe, tot 802, op de verpleegafdelingen daalde het aantal coronapatiënten met 72 tot 1.626.
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), zei opnieuw dat de bezetting op de ic en op de verpleegafdelingen 'stabiliseert'. 'Er is momenteel voldoende ic-capaciteit beschikbaar voor landelijke spreiding.'
12:20 | Voorzitter André Rouvoet van GGD GHOR, het samenwerkingsverband van de 25 GGD'en in Nederland, noemt de stevige kritiek in een zaterdag verschenen onderzoek over het functioneren van de GGD'en 'een klap in het gezicht van al onze medewerkers'. Rouvoet reageert met ingehouden boosheid op de conclusies in het onderzoek van het AD. 'We zijn al ruim een jaar een brand aan het blussen en apetrots op wat we neergezet hebben, ondanks alle bezuinigingen en de complexe infrastructuur. We zijn erin geslaagd om steeds weer op te schalen. Een groot compliment voor de flexibiliteit van de GGD'en zou op zijn plaats zijn.'
Het AD meldt zaterdag op basis van eigen onderzoek dat de GGD'en ondanks talloze waarschuwingen niet goed op hun taak waren voorbereid. Zo zouden ze tijdens de coronapandemie op cruciale momenten onbereikbaar zijn geweest voor artsen, specialisten, school- en verpleeghuisdirecteuren. Door onderbezetting bij de GGD'en werd bron- en contactonderzoek niet goed uitgevoerd. De falende aanpak van de GGD'en heeft er volgens de krant zelfs toe geleid dat het coronavirus zich verder kon verspreiden in Nederland.
09:00 | Vijf kroegen in de binnenstad van Utrecht mogen als test nog één dag gasten ontvangen. Het is zaterdag de vierde en laatste dag van het Fieldlab voor cafés. Sinds woensdag mochten enkele duizenden ‘uitverkorenen’ een drankje drinken in de geselecteerde horecazaken. Vanaf zondag gelden ook hier de coronamaatregelen weer. De gasten hebben zich aangemeld via een speciale website, die door de enorme toeloop wat technische problemen had.
07:00 | Vakbond NU’91, een organisatie voor zorgprofessionals, zegt heel erg blij te zijn dat de mensen die in de coronazorg werken alsnog versneld een vaccinatie krijgen. "Het is een hartstikke mooie stap", aldus vakbondsman Michel van Erp van NU’91. Ook de beroepsvereniging voor verpleegkundigen V&VN is er heel blij mee. Volgens een woordvoerder moet voor medewerkers in de GGZ nog wel een oplossing gevonden worden.
Vrijdag 16 april
18:40 | Demissionair premier Mark Rutte laat zien dat hij volstrekte lak heeft aan ondernemers als hij niet uitsluit dat er pas half mei verder versoepeld kan worden. Rutte laat zien dat hij lak heeft aan ondernemers, zegt Jan Meerman van INretail. 'Hij heeft de empathie van een mug. Ondernemers waren al ten einde raad, maar nu zijn ze echt furieus kwaad.'
17:00 | Mensen die niet in quarantaine gaan na een reis naar een hoogrisicogebied kan 435 euro boete krijgen. Dat staat in een wetsvoorstel van het demissionaire kabinet. Het is fors meer dan gedacht, zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. 'Het is natuurlijk bedoeld om mensen af te schrikken.'
14:00 | Ruim 90 procent van de gevaccineerden houdt zich keurig aan de coronaregels, schrijft het AD. Ondanks de prik blijven ze voorzichtig. Maar hoe gaat dat straks bij de jongeren? Dat de ouderen zich zo netjes gedragen en hun verantwoordelijkheid nemen is 'ontzettend goed nieuws', zegt communicatiewetenschapper Bas van den Putte van de Universiteit van Amsterdam.
11:40 | Nederland laat met zijn coronabeleid forse steken vallen. Er is bijvoorbeeld veel te weinig gekeken naar de lessen die je kunt trekken uit het voortvarende vaccinatiebeleid van andere landen, zegt Hema-topman Tjeerd Jegen in BNR's Big Five van de Fusies en Overnames. 'In België zijn we sinds vorige week juist open zonder afspraak, omdat we daar een essentiële winkel zijn.'
10:15 | De eisen van een groep corona-testbedrijven die een kort geding hadden aangespannen tegen Stichting Open Nederland en de Nederlandse Staat, zijn door de rechter afgewezen. De testbedrijven wilden dat de huidige aanbestedingsprocedure voor het uitvoeren van sneltesten ten behoeve van testevenementen, zou worden gestaakt.
Het kort geding dat zij hiervoor aanspanden werd gisteren behandeld. In verband met de spoedeisendheid van de zaak heeft de rechtbank vandaag een 'kopstaartvonnis' gewezen, waarbij voor nu enkel de beslissing is gegeven. De schriftelijke motivering van de afwijzing van de eisen van de testbedrijven volgt uiterlijk op 29 april 2021.
09:00 | Als de horeca straks weer open mág, is het maar zeer de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kán. Bij een aanzienlijk deel van de ondernemers ontbreken na een jaar coronacrisis de middelen om bijvoorbeeld personeel te betalen en voorraden in te kopen.
Donderdag 15 april
07:00 | De nationale ombudsman Reinier van Zutphen begint een onderzoek naar de knelpunten die ondernemers ervaren met de coronasteunmaatregelen. Hij doet dat naar aanleiding van ruim 500 klachten die daarover bij hem binnenkwamen, onder andere op een speciaal meldpunt. Ondernemers klagen over onjuiste of onduidelijke informatieverstrekking, gebrek aan maatwerk, verkeerde timing en een gebrek aan coulance bij het terugvorderen van eerder uitgekeerde voorschotten.
06:10 | Het inenten met het Janssen-vaccin is dus uitgesteld. De 80-duizend doses van het vaccin die Nederland in huis heeft, blijven op de plank liggen. Het vaccin kan in zeldzame gevallen ernstige trombose veroorzaken. Johnson & Johnson het bedrijf achter het vaccin heeft dat besloten nadat in de Verenigde Staten ZES gevallen waren gemeld van ernstige bijwerkingen. De Amerikaasne autoriteiten hadden ondetussen het gebruik van het Janssen-vaccin ook al voorlopig stopgezet.
06:00 | Het opschalen van de landelijke intensivecarecapaciteit naar 1.550 bedden gaat waarschijnlijk niet lukken. Meerdere regio's zeggen hun aandeel niet te kunnen leveren. Dat blijkt uit een rondgang van NU.NL langs alle tien zorgregio's in Nederland. Het verder opschalen lukt niet omdat er een gebrek is aan personeel. Veel regio's staan voor moeilijke keuzes, omdat opschaling ten koste gaat van het verlenen van reguliere zorg.
Woensdag 14 april
15:40 | Vaccinfabrikant Janssen vraagt landen de geleverde vaccins nog niet te gebruiken en heeft besloten de levering van de vaccins aan Europa en andere landen tijdelijk uit te stellen. Dit uit voorzorg en in afwachting van de uitkomst van het onderzoek van het geneesmiddelenbewakingscomité PRAC van het Europees medicijnagentschap EMA.
13:50 | Farmaceut Pfizer vervroegt levering 50 miljoen vaccins aan EU
13:45 | Von der Leyen: EU moet focussen op mRNA-technolgie bij aankoop vaccins
12:30 | Denemarken stopt na een wekenlange prikpauze nu helemaal met het gebruik van het AstraZeneca-vaccin. Ook wordt het gebruik van het coronavaccin van het Leidse Janssen voorlopig opschort, berichten Deense media. Er zijn zorgen ontstaan over mogelijke zeldzame bijwerkingen door die vaccins.
11:05 | Volgens het gepresenteerde openingsplan kunnen restaurants zo rond eind mei open en café’s op z’n vroegst halverwege juni. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vreest dat veel horecaondernemers tot in augustus verlies zullen maken door alle coronamaatregelen. 'Het is heel wrang dat het zo lang wordt uitgesmeerd met alle kennis die we al hebben', zegt Dirk Beljaarts directeur van Koninklijke Horeca Nederland.
10:30 | Verdere uitbreiding van de capaciteit op de intensive care naar 1700 bedden in de strijd tegen het coronavirus is "vrijwel zeker niet haalbaar". Daarvoor waarschuwt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in een brief aan minister Tamara van Ark (Medische Zorg).
Het zorgsysteem piept en kraakt al onder de huidige opschaling van 1450 naar 1550 bedden. Bestuurders en zorgverleners geven aan dat die operatie "zeer moeilijk" is en gepaard gaat met een "drastische afschaling" van ziekenhuisbehandelingen die eigenlijk binnen zes weken moeten plaatsvinden om verdere gezondheidsschade te voorkomen, aldus hoofdinspecteur Korrie Louwes. Het komt voor dat operaties op de dag zelf moeten worden afgezegd.
10:00 | Het demissionaire kabinet heeft bij monde van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid het plan gepresenteerd waarmee de samenleving wordt heropend na de coronacrisis. Volgens De Jonge kan de eerste stap worden gezet wanneer de piek in ziekenhuisopnames voorbij is. Volgende week dinsdag wordt gekeken of eerste versoepelingen mogelijk zijn.
09:40 | De ziekenhuizen zouden vier weken langer overvol hebben gelegen met coronapatiënten, als het kabinet alle versoepelingen van de lockdown zou hebben doorgevoerd die het voor volgende week overwoog. Daarvoor waarschuwde het Outbreak Management Team (OMT) in zijn jongste advies.
Het kabinet overwoog onder meer de avondklok op te heffen en het dringende advies voor thuisbezoek te verruimen van een naar twee gasten per dag. Die twee versoepelingen alleen al zouden de piekbezetting in de ziekenhuizen met twee weken verlengen. Daarnaast lagen heropening van de terrassen en verdere verruimingen voor winkeliers op tafel.
Het OMT waarschuwde daarnaast dat al deze versoepelingen de piek in de ziekenhuisbezetting aanzienlijk zouden verhogen. Nu al moeten andere behandelingen worden uitgesteld die eigenlijk niet veel langer kunnen wachten zonder verdere gezondheidsschade.
08:40 | De problemen met de vaccins van AstraZeneca en Janssen roepen vragen op. Zo lijkt het erop dat vertragingen door de gevonden bijwerkingen mogelijk vertragingen betekenen in het vaccinatieprogramma. 'Het is afwachten. Het ligt eraan wat de voorraden en de leveringen van de alternatieve vaccins van Moderna en Pfizer zijn en of die dit kunnen compenseren. Het is zeker een tegenvaller', zegt Marjolein Kikkert, moleculair viroloog bij het LUMC.
Dinsdag 13 april
19:00 | Het ministerie van Volksgezondheid moet de overeenkomst met Stichting Open Nederland over het afnemen van sneltesten openbaar maken. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een oproep van de SGP.
Onderzoeksplatform Follow The Money (FTM) publiceerde dinsdag een artikel over de overeenkomst met de stichting. Vanuit de overheid vloeit 925 miljoen euro naar de stichting om de sneltesten uit te voeren, maar aan de deal ging geen aanbesteding vooraf. Over de voorwaarden van de overeenkomst is weinig bekend. De stichting heeft geen raad van toezicht en in de statuten staat niks over hoe het geld moet worden besteed, schrijft FTM. Vragen die FTM aan het ministerie stelde, werden niet beantwoord.
18:30 | Slecht nieuws voor het vaccinatietempo: de uitrol van het Janssen-vaccin is stilgelegd in Europa. Dat gebeurt uit voorzorg, vanwege mogelijke bloedproppen. In de VS wordt de vaccinatie met Janssen ook gepauzeerd. 'Ik vraag me wel af of deze beslissingen het slimste zijn om te doen', zegt Marjolein Kikkert, moleculair viroloog bij LUMC Leiden.
18:00 | Ziekenhuizen willen de vaccinatie van hun personeelsleden met de reeds geleverde coronavaccins van Janssen het liefst doorzetten. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) laat dat weten aan het ANP. 'Voor de ziekenhuizen is het ontzettend duidelijk: gewoon gebruiken', zegt hij.
16:25 | Het argument van de burgemeesters van de grote vier steden om de terrassen te heropenen zodat enorme drukte in parken van dichtbevolkte steden voorkomen wordt, en daarmee eventuele besmettingen, houdt volgens het RIVM geen stand. Dan zijn straks de terrassen en parken vol', vertelt RIVM-epidemioloog Susan van 't Hof in gesprek met NU.nl.
15:31 | De uitrol van het Janssen-vaccin in Europa wordt uitgesteld vanwege mogelijke bloedproppen die kunnen ontstaan bij mensen die het vaccin krijgen toegediend. Dat meldt fabrikant Johnson & Johnson, op advies van medische instanties CDC en FDA in de Verenigde Staten.
In de Verenigde Staten is al een tijdelijke pauze aangekondigd, volgens The New York Times hebben zeker zes mensen in de Verenigde Staten last gekregen van een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie).
15:00 | Het aantal coronabesmettingen in Nederland is afgelopen week weer iets toegenomen. Het ligt nu weer ongeveer op hetzelfde niveau als voor Pasen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 51.240 positieve testresultaten geregistreerd, 6 procent meer dan een week eerder.
Rond de paasdagen daalde het aantal vastgestelde coronagevallen kortstondig: het waren er in een week tijd 7 procent minder dan een week eerder. Het aantal afgenomen testen lag ook 10 procent lager. Deze week is daar weinig aan veranderd: net als een week eerder lieten iets minder dan een half miljoen mensen zich testen bij de GGD. Wat wel steeg, is het percentage positieve testen: dat ging van 8,9 procent naar 9,6 procent.
In de afgelopen week zijn 174 menen aan Covid-19 leden overleden. Vorige week werden 142 sterfgevallen geregistreerd.
14:00 | De buitenschoolse opvang gaat vanaf maandag weer helemaal open. Dat melden Haagse ingewijden, na berichtgeving van RTL Nieuws. Voor de bso's gaan dezelfde coronaregels gelden als voor basisscholen. Dat wil onder meer zeggen dat kinderen onderling geen 1,5 meter afstand hoeven te bewaren. Voor het personeel geldt die regel wel. Als op een opvanglocatie één iemand in de groep besmet raakt, moet de hele groep in quarantaine.
13:30 | De Verenigde Staten stoppen tijdelijk met het gebruik van het coronavaccin van Janssen uit Leiden. De overheid gaat dinsdag een prikpauze aankondigen, meldt The New York Times, dat al heeft gesproken met functionarissen. In de Verenigde Staten wordt het vaccin al toegediend.
Volgens The New York Times hebben zeker zes mensen in de Verenigde Staten last gekregen van een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Een van hen is eraan overleden en een tweede vrouw bevindt zich in kritieke toestand. Ongeveer 7 miljoen mensen in de VS hebben het Nederlandse coronavaccin gekregen.
18:15 | Dinsdag worden er géén versoepelingen aangekondigd, en vanaf 21 april gaan de terrassen dus ook nog niet open. Een teleurstelling voor horeca-ondernemers en ook voor de burgemeesters, die er juist voor pleiten de terrassen wél te openen.
De uitgestelde opening van de terrassen is een flinke domper voor de horeca, vertelt Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland. Hij hoopt dat de horeca vooral wat perspectief kan krijgen voor de langere termijn. 'Dat ene weekje, is één ding. Maar we willen graag wat perspectief voor verder weg. Wat kunnen we wanneer en bij hoeveel vaccinaties zou het kunnen? Zijn we 15 juni van de maatregelen af of 1 juli? En dat allemaal in een goede routekaart, zoals in Engeland.'
17:50 | Boekwinkelketen BoekenVoordeel, goed voor 86 winkels in Nederland, heeft faillissement aangevraagd. Door de gedwongen coronasluiting kwam het bedrijf flink in de problemen. Ondanks de steun van de overheid, een flexibele opstelling van leveranciers en extra investeringen van de eigenaar is het volgens BoekenVoordeel niet meer verantwoord om verder te gaan met het bedrijf.
In de afgelopen weken is na alle scenario’s tegen het licht te hebben gehouden nog een laatste ultieme poging gedaan om met de Nederlandse verhuurders tot een oplossing te komen, laat de onderneming weten. "Helaas is recent duidelijk geworden dat ondanks dat een deel van de verhuurders bereid was tot een overeenkomst, er niet voldoende draagvlak was voor de geboden oplossing."
De Belgische tak van BoekenVoordeel valt buiten de faillissementsaanvraag.
16:10 | De Gezondheidsraad zegt in een advies dat langer de tijd nemen tussen de twee coronavaccinaties een optie is. Ook zou dat kunnen leiden tot iets minder opnames van coronapatiënten in de ziekenhuizen. Op dit moment moeten voor de vaccins van Pfizer, AstraZeneca en dat van Moderna twee prikken gezet worden, om maximaal beschermd te worden tegen het coronavirus.
Het advies van de Gezondheisraad gaat specifiek om de vaccins van Pfizer/BioNtech en Moderna. De tijd tussen de eerste prik kan volgens hen verlengd worden naar twaalf weken. Het effect ervan is wel 'relatief klein', zegt het adviesorgaan. Het zou in het meest gunstigste geval bij ziekenhuisopnames per dag schelen, stelt de raad. Zo'n positief effect laat een aantal weken op zich wachten: pas eind mei verwacht de raad dan effect.
13:30 | Het kabinet laat vanaf 26 april weer fysiek onderwijs in op hogescholen en universiteiten toe. Dat melden bronnen rond het ministerie van Onderwijs en het crisisteam, de MCC, aan BNR. Het openen van het hoger onderwijs zal naar alle waarschijnlijkheid dinsdagavond bekendgemaakt worden door demissionair premier Rutte en demissionair coronaminister Hugo de Jonge.
10:00 | Nederland blijft in elk geval een week langer grotendeels op slot. De geplande versoepelingen van 21 april worden doorgeschoven naar 28 april, dit heeft het kabinet gistermiddag in het Catshuis besloten. De avondklok blijft van kracht, terrassen blijven dicht en winkelen kan alleen nog op afspraak.
07:30 | Wij moeten nog even wachten, maar Engeland gaat al grotendeels van het slot! Kroegen, restaurants, winkels, kappers, sportzalen, dierentuinen, pretparken en zwembaden, gaan vandaag allemaal weer open. Correspondent Lia van Bekhoven ging kijken hoe haar favoriete pub zich voorbereidt op de heropening.
Maandag 12 april
21:50 | De vier grote steden doen opnieuw 'een dringend appel' op het kabinet om de terrassen en andere buitenruimten te heropenen. Dat hebben de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zondag laten weten. 'In de dichtbevolkte gebieden hebben inwoners de buitenruimten hard nodig; zij eigenen zich deze ook toe als het weer beter wordt. Daarmee wordt de handhaving onhaalbaar en komt het lokale gezag ongewild tegenover zijn eigen inwoners te staan.'
21:20 | AstraZeneca heeft nog steeds niet gereageerd op klachten uit Brussel over problemen bij de leveringen van coronavaccins. De Brits-Zweedse farmaceut had tot enkele dagen geleden de tijd om te reageren, maar miste de deadline. De Europese Unie en AstraZeneca liggen al een tijd met elkaar in de clinch over te late en te weinig leveranties. AstraZeneca heeft zijn contractuele verplichtingen over productie en levering van 300 miljoen doses voor Europa geschonden en blijft deze schenden, liet de Europese Commissie het bedrijf midden maart weten.
20:40 | Het hoger onderwijs moet op 26 april gewoon open, zoals beloofd. De hogescholen en universiteiten langer dichthouden, is onacceptabel. Dat zegt voorzitter Lyle Muns van de studentenvakbond LSVb zondag in reactie op het kabinetsbesluit om aangekondigde versoepelingen uit te stellen. Of het uitstel ook geldt voor het hoger onderwijs, is nog onduidelijk. Hierover verwacht de LSVb dat maandag meer bekend wordt. Maar de LSVb houdt het kabinet aan zijn belofte, zegt Muns.
20:05 | Dat het kabinet heeft besloten het openen van de terrassen een week uit te stellen is 'uitermate teleurstellend en opnieuw een keiharde klap in het gezicht van horecaondernemers', meldt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een reactie. De organisatie vindt het onbegrijpelijk dat 'door een falend overheidsbeleid en (opnieuw) een vertraging in het rijksvaccinatieprogramma er na dertien maanden nog steeds nauwelijks stappen worden gezet om de economie weer op gang te brengen'. KHN zegt al maanden aan te geven dat er in deze coronatijd meer mogelijk is, dat de terrassen veilig open kunnen.
17:35 | De geplande versoepeling van de lockdown wordt met een week opgeschoven naar 28 april. Dat laat een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst aan het ANP weten. Eerder deze week lekte uit dat het kabinet de coronamaatregelen op 21 april wilde verruimen. 'Dat is nog net te vroeg' meldt de woordvoerder. Er wordt pas versoepeld als de piek van de derde golf is geweest. Versoepelingen die op 28 april kunnen worden aangekondigd zijn mogelijk de opening van terrassen en de opheffing van de avondklok.
15:30 | Het afgelopen etmaal zijn 8.288 positieve coronatests geregistreerd. Dat is fors boven het gemiddelde van de laatste zeven dagen, dat nu op 6.964 ligt, blijkt uit cijfers van het RIVM.
15:00 | Voor het eerst in dagen stijgt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen weer. Het aantal opgenomen patiënten nam toe met 26 naar 2517, meldt het LCPS. In de drie dagen daarvoor waren er juist 67 bedden voor coronapatiënten vrijgekomen. Het aantal opgenomen patiënten ligt nog steeds aanzienlijk hoger dan precies een week geleden toen er in totaal 2317 coronapatiënten in de ziekenhuizen lagen.

13:20 | Een paracetamolletje tegen de bijwerkingen van vaccinatie, heeft dat zin? Nou ja, pijnstillers zijn wel degelijk behulpzaam om vervelende symptomen van een getrokken kies te verdringen, zegt Diederik Gommers, ic-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, in de podcast Vraag het Gommers. Maar verwacht niet dat het uiteindelijk je afweerreactie vermindert.
12:00 | Menno de Jong, viroloog van het Amsterdam UMC en tevens OMT-lid, gaat onderzoeken of mensen die langer dan zes maanden geleden besmet zijn geweest met het coronavirus slechts één vaccinatie nodig hebben, zegt hij in een interview met AT5. Mensen die het afgelopen halfjaar positief zijn getest op corona kunnen sinds kort bij het maken van een vaccinatieafspraak zeggen dat ze nog maar één afspraak voor een prik willen maken.
09:00 | Ziekenhuizen zien zich door het stijgende aantal coronapatiënten op ic-afdelingen gedwongen de reguliere zorg verder af te schalen. Een deel stelt inmiddels ook hart- en kankeroperaties uit. Dit blijkt volgens de Volkskrant uit een rondgang langs ziekenhuizen en ic-hoofden. Er liggen nu bijna achthonderd coronapatiënten op de ic, het hoogste aantal sinds de eerste golf.
06:00 | Het kabinet maakt versneld extra vaccins vrij voor het ziekenhuispersoneel. Het gaat om 35.000 doses van het Janssen-vaccin. Het moet voorkomen dat in de derde coronagolf nog meer personeel uitvalt. Het besluit kwam zaterdagavond na overleg tussen ministers Hugo de Jonge en Tamara van Ark van Volksgezondheid, Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en Ad Melkert van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen.
22:25 | Huisartsen zien dat veel mensen van zestig jaar of ouder afzien van het nemen van een coronavaccin van AstraZeneca. Omdat het vaccin niet is goedgekeurd voor mensen onder de zestig, zijn ze bang dat het bij hen ook bijwerkingen kan opleveren. Huisartsen vertelden dat zaterdagavond in het tv-programma Nieuwsuur. Op een priklocatie van huisartsen in Zwolle vertelde huisarts Marco Blanker dat slechts 58 procent van de 60-plussers is komen opdagen voor een AstraZeneca-prik.
17:00 | Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 7.725 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is boven het gemiddelde van de laatste zeven dagen, dat nu op 6.770 ligt. Na enkele dagen van daling in het aantal nieuwe besmettingen, mogelijk door Pasen, begon vrijdag het weekgemiddelde weer op te lopen. Die stijging zet zich nu voort, met 47.387 nieuwe meldingen van besmettingen aan het RIVM over de laatste zeven dagen.
14:00 | In Baarn is aan het einde van de ochtend een protestmars van start gegaan, georganiseerd door 'Police for Freedom'. De actie lijkt zich te richten tegen de vrijheidsbeperkende coronamaatregelen. De politie schat in dat er 'zo rond de 300' mensen aanwezig zijn. Op livestreams van verschillende actievoerders zijn mensen te zien die geen afstand houden en evenmin mondkapjes dragen.
12:00 | Sommige prikcentra zijn verbluffend leeg. Moeten we wel zo'n strikte pikvolgorde hanteren? Bernard Hammelburg denkt er het zijne van. 'Waarom laten we dit niet los en zeggen we gewoon: laat iedereen die wil maar naar zo'n centrum gaan? Ga er gewoon heen en kijk of er ruimte heeft. En hopsakee, aan de slag!'
10:00 | De volgende groep is aan de beurt voor een coronavaccinatie. Mensen die in 1949, 1950 en 1951 zijn geboren, kunnen vanaf zaterdag alvast online een prikafspraak inplannen. Zij krijgen binnenkort een brief met de uitnodiging thuis. Het gaat om ruim 500.000 mensen, die het vaccin van Pfizer en BioNTech krijgen. Daarvoor kunnen ze terecht bij een van de meer dan tachtig vaccinatielocaties van de GGD'en.
07:00 | De app CoronaMelder is zaterdag precies een halfjaar in gebruik en heeft sindsdien duizenden mensen gewaarschuwd dat ze in buurt zijn geweest van iemand met corona, terwijl zij vaak niet in beeld waren bij een GGD. In die zin is de applicatie dus effectief, stelden onderzoekers van de Erasmus Universiteit eerder. Maar lang niet iedereen heeft de applicatie op zijn of haar smartphone geïnstalleerd.
Vrijdag 9 april 22:30 | Farmaceut Janssen uit Leiden levert maandag zijn eerste flesjes coronavaccin aan Nederland. In totaal arriveren dan 79.200 doses, laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten. Het is nog niet bekend wanneer het Janssen-vaccin voor het eerst wordt toegediend. Nederland heeft in totaal 11,3 miljoen doses besteld. Het vaccin hoeft maar één keer te worden gegeven. De Gezondheidsraad adviseert om het vaccin eerst aan 60-plussers en aan medische risicogroepen te geven.
18:00 | In de week tot en met afgelopen zondag zijn 485.434 mensen in Nederland gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat is bijna evenveel als in de twee voorgaande weken bij elkaar. Nog nooit zijn er in één week zo veel mensen geprikt. Het ministerie van Volksgezondheid had voorspeld die week zo'n 500.000 prikken te zullen zetten. Minister Hugo de Jonge werd later iets voorzichtiger en hoopte daarbij in de buurt te komen.
16:10 | Er zijn mogelijk 16 mensen besmet met het coronavirus tijdens de proeffestivals van Fieldlab Evenementen in Biddinghuizen. Het gaat daarbij om 4 mogelijke besmettingen tijdens het Back to Live Dance Festival op zaterdag 20 maart en om 12 mogelijke besmettingen tijdens het Back to Live Popfestival op zondag 21 maart. De evenementen zijn onderdeel van een serie proefevenementen van de sector en de overheid.
14:30 | Accell Group smeedt concrete plannen om een deel van de productie van zijn fietsen weer naar Europa te halen. Het bedrijf, bekend van fietsmerken als Koga en Batavus, verkent de mogelijkheden van productielocaties in onder meer Portugal en Oost-Europa, zegt topman Ton Anbeek in BNR Zakendoen. 'Ik denk dat het genoeg zegt dat ik bevestig dat we daarover nadenken.'
12:00 | Tulpen en krokussen bekijken in de Keukenhof: het mag weer, althans voor een paar dagen. Het bloemenpark doet namelijk mee aan het overheidsprogramma Testen voor Toegang. Directeur Bart Siemerink is al blij dat er in ieder geval iets gaat gebeuren. Volgens hem is het heel goed mogelijk om veilig in de buitenlucht een bloemenpark te bezoeken.
09:00 | Nederlanders die de komende vakanties door willen brengen op een vakantiepark in eigen land, dreigen daarvoor heel diep in de buidel te moeten tasten. Als straks blijkt dat vakantie in het buitenland er nog niet in ziet, kan dat zorgen voor prijsstijgingen tot wel 40 procent voor verblijf op een Nederlands vakantiepark. Dat blijkt uit navraag van BNR bij vergelijkingssite parkvakanties.nl.
Donderdag 8 april
15:40 | Het ministerie van Volksgezondheid heeft nog geen besluit genomen over hervatting van de inentingen met het AstraZeneca-vaccin. Het ministerie wacht op een spoedadvies van de Gezondheidsraad, dat waarschijnlijk donderdagavond komt. Het is dan te laat om nog contact op te nemen met alle mensen die vrijdag bij een priklocatie worden verwacht, aldus de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland. Die heeft daarom nu alvast besloten ook vrijdag niet te vaccineren met AstraZeneca
12:00 | Ruim een half miljoen mensen hebben geprobeerd een plek te bemachtigen in een van de vijf cafés die volgende week meedoen aan een Fieldlab. Drieduizend gelukkigen mogen uiteindelijk meedoen. Dat liet een woordvoerder van de gemeente donderdag weten. Woensdagmiddag ging de speciale reserveringswebsite waarop mensen hun toegangsbewijs konden boeken online. Er ontstond een run op de beschikbare barkrukken en het reserveringssysteem raakte overbelast.
09:00 | Steeds meer Nederlanders combineren een vakantietrip met een vaccinatie naar Servië. In Nederland zijn inmiddels vijftien mensen heen en weer gereisd, en reisorganisatie Party In Belgrade heeft meer dan tweehonderd aanvragen binnen.
08:20 | In België hebben al 300.000 mensen een app gedownload die een wachtlijst beheert voor vrijgekomen vaccinatieafspraken. Mensen op die lijst kunnen binnen 30 minuten reageren op de sms of e-mail van een vaccinatiecentrum. Het slimme systeem maakt het mogelijk om alle beschikbare doses coronavaccin toe te dienen.
06:10 | De overheid communiceert consequent selectief en te negatief over het verloop van de coronapandemie. Positieve cijfers worden naar de achtergrond verdreven, terwijl negatieve ontwikkelingen wel extra worden benadrukt. Zo krijgen de al maanden dalende sterftecijfers amper aandacht, in tegenstelling tot het oplopende aantal besmettingen, zegt vooraanstaand viroloog Louis Kroes tegen BNR.
Woensdag 7 april
19:00 | Frits Rosendaal, hoogleraar epidemiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum, hekelt dat er paniekvoetbal is ontstaan over het prikken met het AstraZeneca-vaccin. De voordelen van het AstraZeneca-vaccin wegen veel zwaarder dan de nadelen concludeert het Europees Geneesmiddelen Agentschap EMA. Maar ernstige problemen met bloed zoals trombose zijn inderdaad een bijwerking.
16:00 | Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) komt na onderzoek tot het oordeel dat ernstige problemen met het bloed inderdaad moeten worden beschouwd als zeer zeldzame bijwerkingen van het coronavaccin van AstraZeneca. Het agentschap zegt daarbij dat de voordelen van het vaccin zwaarder wegen dan de bijwerkingen. Eerder stopten verschillende Europese landen met toediening van het vaccin door zorgen over het risico op de vorming van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Het agentschap heeft ook geen verband gevonden tussen tromboses en gender of leeftijd.
15:35 | Het kabinet wil per 21 april de terrassen heropenen en de avondklok opheffen. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van RTL Nieuws. Deze versoepelingen van de coronamaatregelen worden nog wel eerst voorgelegd aan het Outbreak Management Team (OMT), en zijn ook afhankelijk van hoe de besmettingscijfers zich de komende week verder ontwikkelen. Minister Ferd Grapperhaus sprak dinsdag weer met de burgemeesters van het Veiligheidsberaad. Na afloop zei hij al dat het kabinet werkt aan een openingsplan. 'Per 20 april kunnen we stappen zetten', aldus de minister.
11:10 | Een nieuw coronavaccin van Nederlandse bodem is door de eerste testfase. Het gaat om het vaccin van Intravacc uit Bilthoven. Het vaccin is geen prik, maar komt in de vorm van een neusspray. 'In deze pre-klinische fase hebben we een hele hoge respons. Bij hamsters is dat honderd procent', zegt CEO Jan Groen van Intravacc.
06:45 | Nog deze maand kan je weer naar voetbalwedstrijden, festivals, een theatervoorstelling of de dierentuin. Er komen namelijk pilot-evenementen die dit mogelijk gaan maken. Mensen die ernaartoe willen, moeten een negatief testbewijs laten zien. Maar niet alle deelnemende organisaties zijn op de hoogte gesteld door het ministerie.
06:00 | Ruim een jaar na het begin van de coronacrisis zijn er nog altijd werkgevers die weigeren hun personeel thuis te laten werken, terwijl dat makkelijk zou kunnen. En voor de werknemers voor wie het noodzakelijk is om fysiek naar het werk te komen, is het lang niet overal veilig geregeld, zegt vakbond FNV tegen BNR.
Woensdag 7 april
19:30 | De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, zijn 'voorzichtig opgetogen' over het plan van het kabinet om steeds meer coronamaatregelen los te laten. Deze nieuwe 'routekaart' maakt geleidelijk meer mogelijk in de samenleving. 'Het is een realistisch, goed doordacht plan', zei voorzitter Hubert Bruls dinsdag na afloop van het beraad.
17:35 | Het kabinet start deze maand nog met proeven met toegangstesten, om bezoek aan plekken zoals musea en dierentuinen en sportgelegenheden weer mogelijk te maken. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid dinsdag weten. Coronaminister Hugo de Jonge denkt dat met 'toegangstesten voorzichtig en verantwoord' activiteiten weer mogelijk zijn. Het gaat bij de proeven, die door het hele land worden gehouden, om 'niet-vergunningplichtige activiteiten, op maximaal drie aaneengesloten dagen in de maand april met een beperkt aantal bezoekers'.
15:10 | Na weken van forse stijgingen is het aantal vastgestelde coronabesmettingen afgelopen week met 7 procent afgenomen ten opzichte van de week daarvoor. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde in zeven dagen 48.186 positieve testresultaten. Bij het gunstige cijfer moet worden aangetekend dat 10 procent minder testen werden afgenomen. 'Deze daling komt mogelijk doordat minder mensen zich hebben laten testen tijdens het paasweekend', meldt het RIVM. 'De komende dagen zal duidelijk worden of de daling in het aantal positieve testuitslagen doorzet.' De afname was het sterkst onder ouderen boven de 80 jaar (-15 procent) en onder jongeren tot 18 jaar (-11 procent).
15:10 | Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is sinds maandag gestegen tot 2495. Afgelopen etmaal kwamen er 121 nieuwe patiënten bij, wat het de grootste toename maakt sinds 4 januari. Dat maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend. Op de intensive cares liggen nu 750 coronapatiënten, wat opnieuw een stijging is ten opzichte van een dag eerder. De laatste keer dat er zoveel patiënten op de ic's lagen, was 30 april vorig jaar.
10:20 | Er bestaat inderdaad een verband tussen het coronavaccin van AstraZeneca en de zeldzame combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) die enkele tientallen mensen na vaccinatie hebben opgelopen. Maar de voordelen van het vaccin zijn nog altijd groter dan de risico's, zegt Marco Cavaleri, hoofd vaccinatiestrategie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) dinsdag in Italiaanse media. 'Er is een verband met het vaccin. Maar wat deze reactie veroorzaakt, dat weten we nog niet', zegt Cavaleri.

Het EMA, de Europese toezichthouder voor vaccins, praat de komende dagen over het vaccin van AstraZeneca. Mogelijk komt een veiligheidscommissie van de organisatie woensdag met een oordeel. Tot nu toe zei het EMA dat een verband niet was aangetoond, maar ook nog niet kon worden uitgesloten.
10:00 | Voor reisbureau D-reizen is het doek gevallen. Het moederbedrijf D-rt Groep is door de rechtbank in Haarlem failliet verklaard.
Volgens het bedrijf wordt de reissector enorm getroffen door de coronacrisis. Doordat er vrijwel geen inkomsten binnenkomen en de vertraging van het voucherfonds is de reisorganisatie niet in staat te overleven en genoodzaakt om faillissement aan te vragen, zo klinkt het.
08:40 | Marcel Levi begrijpt weinig van de strategie in Nederland op het gebied van de coronavaccianties. De voormalig directeur van zeven ziekenhuizen in Londen en inmiddels voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) merkt op dat het gevoel van urgentie ontbreekt bij de keuzes die er rondom het vaccineren worden gemaakt.
07:40 | Afgelopen week zijn in Nederland ruim 440.000 mensen gevaccineerd tegen het coronavirus, veel meer dan de 280.000 prikken van de week ervoor en ook meer dan het streefgetal van 400.000 prikken, dat wel naar beneden bijgesteld moest worden.
07:15 | CDU-voorzitter en minister-president van Nordrhein-Westfalen Armin Laschet wil nog deze week met deelstaatleiders en Merkel om de tafel. Laschet wil een 'overbruggingslockdown' tot het Duitse vaccinatieprogramma op stoom is.
06:45 | Waar de meeste Nederlanders nog moeten wachten op een vaccin, kunnen vanaf vandaag alle New Yorkers boven de 16 jaar zich melden voor een coronavaccin. Daarmee loopt de stad ruim een maand voor op het toch al snelle Amerikaanse vaccinatieschema.
Maandag 5 april

23:30 | Er moeten speciale poliklinieken komen om mensen te helpen die langdurig klachten blijven houden nadat ze besmet zijn geweest met het coronavirus, het zogenoemde Long Covid. Dat zegt Diederik Gommers, OMT-lid en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care in de BNR-podcast Vraag het Gommers.
22:50 | De piek van de derde coronagolf valt naar verwachting lager uit dan eerder gedacht en komt halverwege deze maand. Dat stelt het RIVM in de laatste prognose, bevestigt OMT-lid Marc Bonten in Nieuwsuur. Waar twee weken geleden verwacht werd dat eind april 1.400 intensivecarebedden nodig zijn voor coronapatiënten, denken de experts nu dat de piek halverwege deze maand komt met ongeveer 800 bezette ic-bedden.
17:40 | Duizenden zorgmedewerkers die dachten dat ze de zorgbonus zouden krijgen, grepen ernaast. De overheid stelde slechts een paar eisen op, maar die zijn zo ruim dat werkgevers zelf moesten invullen wie recht had op de bonus. En dat leidt tot willekeur, onbegrip en scheve gezichten, meldt RTL Nieuws. De hele Tweede Kamer was vorig jaar voor het plan van de zorgbonus voor zorgmedewerkers die de eerste coronaperiode in de frontlinie hadden gestaan.
16:30 | Op de intensive cares worden op dit moment 746 coronapatiënten behandeld, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Zondag waren dat er 730. Ook het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen is toegenomen. Dat zijn er nu 1628. Zondag waren dat er 1.587. Momenteel behandelen ziekenhuizen 2.374 personen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Zondag waren dat er 2.317.
15:50 | Het afgelopen etmaal zijn 5.365 nieuwe positieve coronatests gemeld bij het RIVM. Dat zijn er minder dan het weekgemiddelde, dat op 6.930 ligt. Zondag werden er 6.918 positieve tests vastgesteld en zaterdag 7.682. De afgelopen dag zijn er acht mensen overleden aan het corona-gerelateerde , zondag werden zestien sterfgevallen gerelateerd aan het coronavirus.
13:55 | De verplichte negatieve coronatest die vanaf dinsdag nodig is om Duitsland in te mogen, zorgt voor een grote toeloop van Nederlanders bij tankstations net over de Duitse grens. Daar staan ze in de rij om op de valreep nog een paar euro te besparen. Dat meldt De Limburger. In Herzogenrath, in Tüddern, in Kaldenkerken, in Goch en in andere grensplaatsen. Vlak over de grens bij Kerkrade stonden rijen auto's met bijna zonder uitzondering Nederlands kenteken.
10:00 | Na bijna drie maanden lockdown gaan maandag in Portugal de middelbare scholen, musea en caféterrassen weer open. De lagere scholen waren half maart al heropend. Er blijven wel beperkingen gelden zoals maximaal vier personen aan een terrastafeltje. Ook wordt het groepsgewijs sporten nog niet toegestaan. Verwacht wordt dat het onderwijs op universiteiten 19 april kan worden hervat en dat er ook weer zalen voor voorstellingen opengaan.
07:00 | Britten kunnen vanaf 9 april twee keer per week een gratis coronasneltest doen. Dat kondigde de Britse regering maandag aan. Inwoners krijgen de tests thuisbezorgd, of ze kunnen ze via hun werk of bij lokale teststraten aanschaffen. Ook worden tests op scholen afgenomen. Tot op heden konden mensen in Groot-Brittannië alleen een gratis sneltest krijgen als ze tot een risicogroep behoren of hun huis moeten verlaten om naar hun werk te gaan.
Zondag 4 april
19:20 | De nieuwe TONK-steunregeling wordt veel minder gebruikt dan gemeenten hadden verwacht. "Tot nu toe gaat het om duizenden aanvragen landelijk en we hadden toch wel op tienduizenden aanvragen gerekend", zegt Peter Heijkoop van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, tevens wethouder in Dordrecht, tegen de NOS. De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is bedoeld voor mensen die door de coronacrisis bijvoorbeeld hun woonlasten niet goed kunnen betalen.
17:10 | Trombose-experts zijn verbijsterd dat is besloten tot een tijdelijke prikstop met het AstraZeneca-vaccin op basis van incomplete gegevens en zonder dat deskundigen zijn geraadpleegd. 'Als je alle deskundigen passeert, dan komt dat in de buurt van arrogantie. Ik word steeds bozer over hoe dit is gegaan', zegt hoogleraar Hugo ten Cate in de Volkskrant. Vooralsnog wijst niets op het verdachte ziektebeeld waar nu zoveel om te doen is, zeggen de experts.
15:50 | Het afgelopen etmaal zijn 6.918 nieuwe coronagevallen geregistreerd, minder dan het gemiddelde aantal van 7.137 coronagevallen over de afgelopen week. Dat meldt het RIVM. Zaterdag waren er nog 7.654 nieuwe gevallen (na correctie) geregistreerd en vrijdag 7.269. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 16 coronapatiënten overleden. Dat zijn er minder dan zaterdag, toen 31 patiënten zijn overleden.
14:40 | Het aantal coronapatiënten dat op dit moment wordt behandeld op de intensive cares is 730. Dat meldt het LCPS. Gisterenwaren dat er iets meer, 734. Het totaal aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is ook gedaald, met 31 mensen. Momenteel behandelen ziekenhuizen 2.317 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Zaterdag was dat 2.348. Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1587 coronapatiënten.
13:30 | Nederlanders die naar Duitsland reizen krijgen na Pasen te maken met strengere regels. Het Duitse beleid wordt aangescherpt vanwege het hoge aantal coronabesmettingen in Nederland. Dat betekent dat reizigers die vanuit Nederland de grens oversteken vanaf dinsdag meteen een negatieve coronatest moeten kunnen tonen. Het Robert Koch Instituut (RKI) maakte zondag bekend dat Nederland wordt aangemerkt als een hoogrisicogebied vanwege de oplopende besmettingscijfers. Buurlanden Tsjechië, Polen en Frankrijk hebben die aanduiding eerder al gekregen omdat het aantal besmettingen per 100.000 inwoners te hoog ligt.
Zaterdag 3 april
22:15 | Burgemeester Jan Lonink van Terneuzen, voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland, steunt de oproep van zijn Amsterdamse collega Femke Halsema om de terrassen weer te openen. Ook Lonink vindt dat gereguleerd gebruik van terrassen en buitenruimtes zo snel mogelijk moet worden toegestaan. De oproep sluit volgens hem aan aan bij de eerdere oproep vanuit Zeeland in een brief aan het kabinet op 12 maart. Toende Zeeuwse overheden pleitten voor het openen van de horeca.
16:45 | Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld op de intensive cares is met 29 gestegen naar 734. Dat meldt het LCPS. Vrijdag was het aantal op de ic's 705 en dat was voor het eerst sinds 11 januari dat dit aantal boven de 700 uitkwam. Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen is 1614. Dat zijn er minder dan vrijdag, toen het er 1.625 waren. Het totale aantal patiënten met Covid-19 in ziekenhuizen komt hiermee op 2348, tegen 2.330 op vrijdag.
15:50 | Het afgelopen etmaal zijn 7.682 positieve coronatests geregistreerd. Dat is meer dan het gemiddelde aantal van 7.225 coronagevallen over de afgelopen week, meldt het RIVM. Vrijdag werden 7.269 nieuwe coronapatiënten geregistreerd. Op woensdag waren dat 7.649 gevallen en op donderdag 7.858. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 31 coronapatiënten overleden. Dat zijn er meer dan vrijdag toen zeventien patiënten waren overleden.
14:20 | Een onbekend aantal mensen in Alphen aan den Rijn is vrijdag per abuis ingeënt met een dubbele dosis vaccin van AstraZeneca. Het gaat om patiënten die voor vaccinatie waren opgeroepen door een huisartsenpraktijk en die zijn ingeënt in zalencentrum De Bron. Een woordvoerster van GGD Hollands Midden bevestigt dat er mensen in Alphen een dubbele dosis hebben gekregen, maar weet verder niets meer dan dat, omdat het geen GGD-vaccinatie betreft.
12:50 | De GGD's zijn per direct helemaal gestopt met het toedienen van AstraZeneca om verspilling tegen te gaan. Die stap is in overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het RIVM genomen, laat een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR weten. Vrijdag werd al besloten tijdelijk geen mensen meer onder de 60 jaar te vaccineren na vijf nieuwe meldingen over ernstige bijwerkingen bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar.
12:10 | De oproep van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema om op een verantwoorde manier de terrassen en andere buitenruimtes te heropenen, krijgt steun van collega's. Zo laten haar ambtgenoten Sharon Dijksma van Utrecht en Jan van Zanen van Den Haag via hun woordvoerders weten dat ook zij de buitenruimtes geleidelijk willen openstellen, mits dat veilig kan. 'Dit geeft mensen letterlijk de ruimte om op een verantwoorde manier erop uit te gaan.'
Vrijdag 2 april
16:50 | De GGD'en schrappen ongeveer 10.000 afspraken voor vaccinaties met AstraZeneca van mensen die jonger dan 60 jaar zijn. Dat geldt per direct en in elk geval tot en met 7 april. Ook de mensen uit die groep die nu in de rij staan te wachten bij een vaccinatielocatie kunnen niet meer geprikt worden.
16:25 | Het is niet de bedoeling dat Nederlanders en Duitsers tijdens Pasen de grens oversteken voor een bezoek aan een buurland. Dat benadrukken demissionair premier Mark Rutte en de minister-president van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen vrijdag in een gezamenlijke verklaring. Met de oproep willen de bewindslieden voorkomen dat corona zich verspreidt tussen de grensgebieden, nu de besmettingscijfers hoog zijn. 'We zitten in de derde golf. Daarom moeten we grote voorzichtigheid betrachten', meldt de gezamenlijke verklaring.
15:40 | Het afgelopen etmaal zijn 7.296 nieuwe positieve tests geregistreerd. Daardoor is het gemiddelde aantal positieve tests over de afgelopen week gedaald, voor het eerst in vier weken. De vorige vrijdagen waren er meer positieve tests. Bovendien zijn het aanmerkelijk minder gevallen dan op woensdag (7649) en donderdag (7858). Meestal piekt het aantal positieve tests juist op vrijdagen en zaterdagen.
12:10 | Reisorganisator TUI stopt nog niet met de vluchten die het naar Curaçao uitvoert. Op het eiland neemt het aantal coronabesmettingen snel toe en de zorg is er zwaar onder druk komen te staan. TUI verwacht dat het aantal reizigers dat naar het eiland toe wil zal afnemen gezien de situatie, maar vindt het nog te vroeg om te zeggen of het stopt met het aanbieden van vluchten.
Donderdag 1 april
15:40 | Het aantal nieuwe positieve coronatests loopt nog op, maar het gaat de laatste dagen niet zo snel. Daarmee laat de ontwikkeling van de positieve tests hetzelfde beeld zien als het totaal aantal tests. Het afgelopen etmaal heeft het RIVM 7.882 positieve tests geregistreerd, iets meer dan op woensdag en iets meer dan de vorige donderdag. In de afgelopen zeven dagen zijn 52.071 nieuwe gevallen gemeld. Dat is het hoogste peil sinds begin januari.
15:20 | Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is opnieuw gedaald, ook al is het maar een beetje. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2327 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er zeven minder dan op woensdag. Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1639 coronapatiënten, veertien minder dan een dag eerder.
12:40 | Het mooie weer zorgde ervoor dat Nederlanders naar buiten gingen en de zon opzochten. Maar dat goede weer zou ook een gunstig effect hebben op het aantal coronabesmettingen, zo is de voorspelling. Buiten is de kans op besmettingen namelijk aanzienlijk kleiner zijn dan binnen, verwacht ook Louis Kroes, hoogleraar klinische virologie aan het LUMC.
12:00 | Frankrijk gaat vanaf vandaag voor vier weken in een lockdown. Een aantal regio's had al te maken met strengere maatregelen, maar die gaan nu voor het hele land gelden. Het gaat de laatste tijd niet goed met de coronacijfers in Frankrijk. Niet-essentiële winkels moeten nu dicht, er geldt een avondklok en de scholen gaan drie weken dicht.
Woensdag 31 maart
17:47 | Om snel van de voorraad AstraZeneca-vaccins af te komen, kunnen eventueel extra groepen worden uitgenodigd voor de prik. Dat zegt voorzitter André Rouvoet van GGD GHOR, de koepelorganisatie van GGD's tegen de NOS.
15:45 | De zelftest voor corona is over enkele dagen in de meeste apotheken verkrijgbaar. Veel apotheken wachten nog op hun bestelling, blijkt uit een rondgang van het ANP langs grote apotheekketens. Naar de zelftests, die 8,95 euro kosten, is veel vraag, melden apotheken.
15:40 | Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) ziet nog altijd geen bewijs voor een verband tussen zeldzame bloedproblemen en het coronavaccin van AstraZeneca. Het veiligheidscomité van de Europese toezichthouder heeft woensdag gesproken over meldingen van bloedstollingen (trombose) en een tekort aan bloedplaatjes bij een heel klein deel van de mensen die de prik hebben gekregen. Tot nog toe zien de deskundigen geen oorzakelijk verband, maar ze houden het wel voor mogelijk. Het onderzoek gaat door.
Dinsdag 30 maart
18:35 | 'We moeten ons echt gedragen zodat de coronabesmettingen niet oplopen.' Dat zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, bij BNR In de Middag. Eerder vandaag waarschuwde het RIVM ervoor dat 'alle wijzers in het rood' staan en er de afgelopen week 13 procent meer besmettingen zijn vastgesteld dan in de week ervoor.
17:15 | Wereldleiders pleiten voor een internationaal pandemieverdrag en onder de voorstanders zijn de WHO, EU-president Charles Michel en demissionair premier Mark Rutte. Het doel is wereldwijd beter voorbereid zijn en reageren op een volgende pandemie. 'Het is ijdele hoop', zegt onze buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.
16:15 | Nederland heeft in de eerste drie maanden van het jaar ongeveer een miljoen vaccindoses minder ontvangen dan de bedoeling was. Vaccinfabrikanten Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca leverden ongeveer 3,4 miljoen doses, terwijl dat er 4,3 miljoen hadden moeten zijn. Met de eerste leveringen van eind vorig jaar erbij hadden er nu in totaal 4,5 miljoen doses geleverd moeten zijn, maar de teller staat op 3,6 miljoen doses.

12:55 | Pfizer en BioNTech verwachten dit jaar fors meer vaccins te produceren dan ze eerder hadden voorspeld. 'Op dit moment hebben we ons ingesteld op de productie van 2,5 miljard doses, maar in principe is er ruimte voor een verdere verhoging', zei topman Ugur Sahin van het Duitse BioNTech. De bedrijven hadden eerder nog aangegeven dat ze dit jaar ongeveer 2 miljard doses van hun vaccin konden produceren.
12:00 | VN-secretaris-generaal António Guterres waarschuwt voor grote financiële en humanitaire problemen in minder ontwikkelde landen als gevolg van de coronapandemie. Daarmee raakt hij wel degelijk een gevoelige snaar, zegt huiseconoom Han de Jong in de BNR Ochtendspits. Het IMF zet internationale reservevaluta in om het tij te keren.
10:30 | Epidemiologen maken zich zorgen om mutaties van het coronavirus. Als we niet snel genoeg vaccineren wordt de kans op mutaties groter, is de zorg. Daardoor kan de eerste generatie coronavaccins al binnen een jaar ineffectief worden, blijkt uit inschattingen van tientallen epidemiologen in meerdere landen door People's Vaccine Alliance.
09:00 | Het vaccinatieprogramma blijft te maken hebben met tegenvallers. Afgelopen week haalden we het streefgetal van meer dan 400.000 vaccinaties lang niet. De verklaring van het RIVM: te weinig mensen belden voor een prik. Deze week zouden we tussen de 400.000 en 500.000 prikken moeten zetten, maar dat aantal wordt bij lange na niet gehaald. De verklaring van het RIVM én coronaminister Hugo de Jonge is wel heel bijzonder, zegt coronadata-analist Yorick Bleijenberg.

06:10 | Epidemiologen maken zich zorgen om mutaties van het coronavirus. Dat blijkt uit een rondgang onder tientallen epidemiologen in meerdere landen door People's Vaccine Alliance, een organisatie van belangenorganisaties, waaronder Oxfam UN-AIDS. Wat zou kunnen helpen? het delen van patenten en kennis. Da's ook de oproep van die People's Vaccine Alliance. Door het delen van informatie kan meer vaccin worden gemaakt, wat vervolgens in méér landen kan worden toegediend, wat zorgt voor een hogere vaccinatiedekking.
06:00 | Nederland staat achter het sluiten van een internationaal pandemieverdrag. Demissionair premier Mark Rutte heeft daarvoor een oproep van de WHO en EU-president Charles Michel, in een aantal kranten wereldwijd ondertekend. Waaronder de Daily Telegraph. Het verdrag moet leiden tot verbetering van de pandemieparaatheid en -respons. De internationale samenwerking op het gebied van waarschuwingssystemen, gegevensuitwisseling en onderzoek moet via het verdrag versterkt worden.
05:40 | Het Veiligheidsberaad - de club van veiligheidsregio's - rekent erop dat er over twee weken een concreet plan is voor de heropening van de maatschappij. De burgemeesters willen dat er dan een routekaart is met betrouwbare informatie over versoepelingen. 'We hebben niks aan een routekaart die bij een tegenvaller weer aangepast moet worden. Het moet nu helder zijn', aldus Hubert Bruls, voorzitter van het beraad en burgemeester van Nijmegen.
Maandag 29 maart
16:40 | Ziekenhuizen behandelen momenteel 2.342 coronapatiënten. Dat is het hoogste aantal sinds 26 januari. Ten opzichte van zondag is het aantal opgenomen coronapatiënten met 94 gestegen. In de afgelopen vijf dagen is het aantal opgenomen coronapatiënten met 155 gestegen. Op de verpleegafdelingen liggen 1667 coronapatiënten, 74 meer dan op zondag en het hoogste aantal sinds 26 januari. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares steeg met 20 naar 675, het hoogste niveau sinds 20 januari.
15:40 | Het aantal coronagevallen in Nederland loopt nog altijd op. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 6.824 positieve coronatests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Voor een maandag is dat het hoogste aantal sinds 28 december. In de afgelopen week zijn 51.609 besmettingen vastgesteld. Dat komt neer op gemiddeld 7.373 nieuwe gevallen per dag, het hoogste niveau sinds begin januari.
08:40 | Het Verenigd Koninkrijk gaat de maatregelen een beetje versoepelen. Vanaf vandaag mag je met zes mensen buiten bij elkaar komen en zijn buitensporten weer toegestaan. Premier Boris Johnson benadrukt dat het wel belangrijk is om voorzichtig te blijven. Maar hoewel het prikken voortvarend verloopt, weigerden veel armere Britten een vaccin te nemen, tot voor kort.
06:15 | Huisartsen ervaren nog altijd veel aarzeling bij patiënten rond het AstraZeneca-vaccin, meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging aan BNR. Hoewel mensen in meerderheid uiteindelijk wél voor vaccinatie kiezen, moet daar vaak behoorlijk veel overredingskracht van de huisarts aan te pas komen. Het percentage mensen wat veel vertrouwen heeft in de werking van het vaccin daalde van 60 naar 50 procent.