Gezondheid23 sep '20 17:22

Natuur is grootste vijand eikenprocessierups

Auteur: BNR Webredactie

De eikenprocessierups is heel goed onder controle te houden met vogels en insecten. Met deze natuurlijke bestrijding wordt het aantal nesten drastisch verminderd, blijkt uit onderzoek van het Kenniscentrum Eikenprocessierups en de Universiteit van Wageningen.

De oplossing lijkt heel logisch, zegt bioloog Arnold van Vliet, een van de onderzoekers. Alleen zijn de omstandigheden voor vogels en insecten in Nederland al een tijd niet zo gunstig meer. Dat heeft te maken met de manier waarop we ons landschap inrichten: we maaien de bermen vaak heel kort en willen alles vooral heel netjes hebben. Er is dus weinig ruimte voor bloemrijke bermen en er is te weinig bescherming voor vogels.

Luister ook | Veel meer plaagdieren gemeld in coronatijd

De hinder door de eikenprocessierups was dit jaar een stuk minder dan de vorige zomer. Dat komt deels doordat veel gemeenten veel meer gespoten hebben met bacteriën en aaltjes, zegt Van Vliet. Maar die methode kost veel geld en tast de natuur in het algemeen aan. 'Dus je ondergraaft eigenlijk het ecologische systeem nog verder.' Kortom: er moeten weer meer plekken komen waar vogels en insecten goed gedijen.

Luister terug | Dennenprocessierups in aantocht: nog meer jeuk

(ANP SANDER KONING)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen