Gezondheid2 okt '20 06:10Aangepast op 2 okt '20 10:20

Bedrijven richten massaal eigen teststraten in om werknemers te testen op corona

Auteur: BNR Webredactie

Zeker duizend bedrijven maken vanaf begin volgende week gebruik van zelf opgezette, commerciële teststraten. Dat blijkt uit een rondgang van BNR onder bedrijfsverenigingen en commerciële testaanbieders.

Een medewerker van de GGD Amsterdam neemt een coronatest af
Een medewerker van de GGD Amsterdam neemt een coronatest af ( ANP / Lex van Lieshout)

Werknemers zijn zo sneller getest dan bij de GGD'en, waar de wachttijden kunnen oplopen tot tien dagen. Via de teststraten is vaak binnen 48 uur bekend of iemand besmet is met het coronavirus, waardoor werkgevers minder in de kosten lopen door ziekteverzuim. Bedrijven in onder meer Deventer (50), Nijmegen (400-500), Oldenzaal (200) en Uden (250) maken gebruik van teststraten voor werknemers, of gaan dat snel doen.

Luister terug | Sjaak de Gouw | Geef kwetsbaren voorrang in de teststraat

CoronaLab, een van de twee grootste commerciële testaanbieders in Nederland, zegt een paar honderd bedrijven te begeleiden bij het opzetten van teststraten. In Nijmegen en Uden ligt het initiatief bij bedrijfsverenigingen van bedrijven die gevestigd zijn op industrieterreinen. Maar soms pakken testaanbieders zelf de handschoen op, zoals medisch laboratorium Medlon (Almelo) en verzuimbegeleider Care2Work (Deventer).

Lees ook | Meer organisaties willen eigen teststraat

Commercieel testaanbieder Adaptics, verantwoordelijk voor de teststraat in Nijmegen, voorziet nog een grotere stijging van door bedrijven opgezette teststraten. Naast deze voorzieningen is er veel vraag van bedrijven naar testafnames bij werknemers thuis, die vanwege milde gezondheidsklachten niet naar het werk komen.

Gerelateerde artikelen