Gezondheid3 okt '20 13:42

Longfonds: Na half jaar hebben veel coronapatiënten met 'milde' klachten nog steeds symptomen

Auteur: Aäron Loupatty

Na zes maanden heeft ruim 95 procent van de mensen die het coronavirus hebben opgelopen en 'milde' klachten had, nog steeds last van symptomen van het virus. Meer dan de helft van de mensen (55 procent) heeft nog last van zes of meer klachten. En ruim 90 procent van de mensen zegt nog te maken te hebben met minimaal één symptoom van het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van het Longfonds, kennis- en behandelcentrum Ciro en de Universiteiten Maastricht en Hasselt.

Correctie: Eerder stond in dit artikel de generalisering dat vrijwel alle coronapatiënten na een half jaar nog steeds last had van klachten. Dit klopt niet. Het onderzoek van het Longfonds is uitgevoerd onder een onderzoeksgroep die al te maken had met klachten. Hierbij is gekeken in hoeverre de groep die al klachten had, dat na een half jaar nog steeds heeft. Onder deze groep zijn de klachten dus nauwelijks afgenomen.

Zij deden dit onderzoek onder ruim 1000 coronapatiënten die 'milde' symptomen vertoonden nadat ze het virus opliepen. Van de de ruim 1000 ondervraagden heeft 94 procent niet in het ziekenhuis gelegen. Het Longfonds heeft deze mensen geworven vanuit verschillende Facebookgroepen waarin mensen zitten die langdurig last hebben van symptomen. Hierdoor is het de vraag in hoeverre dit een representatief onderzoek is. 'Een zorgwekkend beeld', zo laat Michael Rutgers, directeur van het Longfonds, weten. 'Eens te meer wordt duidelijk hoe groot de gezondheidsgevolgen zijn van dit virus.' Daarom vindt hij het belangrijk dat mensen die het coronavirus hebben opgelopen beter in beeld gebracht moeten worden. 'Deze patiëntengroep moet gezien, gehoord en geholpen worden.'

Lees ook | Trump uit voorzorg opgenomen in ziekenhuis

Jonge groep

Mensen blijken een half jaar na de coronabesmetting vaak nog steeds vermoeid te zijn, zo laat 86 procent weten. Van de coronapatiënten die meededen aan het onderzoek blijkt zes op de tien ook nog steeds kortademig te zijn. Ruim een derde zegt nog steeds last van druk op de borst te hebben, daarnaast zegt ongeveer hetzelfde aantal mensen ook hoofdpijn nog steeds te ervaren. Vier op de tien mensen heeft last van spierpijn, ruim 165 dagen na de eerste symptomen. Slechts zes procent van de mensen die meededen aan het onderzoek heeft in het ziekenhuis gelegen met het virus. Het gaat ook om een jonge leeftijdsgroep: gemiddeld 48 jaar. Volgens veruit de meeste mensen was hun gezondheid voor de besmetting nog goed. Zes op de tien mensen hadden ook geen onderliggende ziektes voor hun besmetting met het coronavirus.

Luister ook | Boekestijn en De Wijk: Als Trump niet weg wil

Gerelateerde artikelen