Eerste Kamer steunt wet app CoronaMelder, zaterdag landelijke uitrol
Vanaf aanstaande zaterdag is eindelijk de Corona-app klaar voor landelijk gebruik. Vanmiddag nam minister Hugo de Jonge de laatste horde en stemde de Eerste Kamer in grote meerderheid voor invoering. De bedoeling is dat iedereen die de app gebruikt automatisch een melding krijgt als iemand waar je bij in de buurt bent geweest besmet blijkt te zijn geraakt met het coronavirus. Felicitaties dus voor De Jonge, want aan die app kleeft een hoop politiek prestige.
'U ook gefeliciteerd', zegt De Jonge tegen politiek verslaggever Laurens Boven. 'Die app is er niet voor mij, maar voor ons allemaal - zodat we kunnen helpen om het virus eronder te houden.' De Corona-app is met de senaats-goedkeuring na zes maanden een feit. Zodra de wet ondertekend is door de koning en in het Staatsblad staat, kan iedereen de app gebruiken. Volgens het ministerie van VWS werkt de app vanaf 10 oktober in heel Nederland.
Dossier | Coronamelder
IT-expert Brenno de Winter was betrokken bij de totstandkoming van de CoronaMelder-app. De Winter is blij dat de app eindelijk van start gaat: 'We zien in andere landen dat zo'n app zeker zin heeft'.
Vanaf 10 oktober
De Eerste Kamer stemde vandaag in met de Tijdelijke wet notificatieapplicatie Covid-19. De wet regelt de wettelijke grondslag voor het gebruik van de CoronaMelder-app. Ook staat er een antimisbruikbepaling in de wet om te waarborgen dat gebruik van de app altijd op basis van vrijwilligheid gebeurt. Nu na de Tweede Kamer ook de Eerste Kamer met de wet heeft ingestemd, start komende zaterdag ook een landelijke campagne om de aandacht op de app te vestigen.
Luister terug | Corona-app De Jonge krijgt voordeel van de twijfel
Minister Hugo de Jonge noemt het 'mooi dat het gebruik van CoronaMelder door beide Kamers wordt omarmd'. Volgens De Jonge moeten we 'alles op alles zetten om verspreiding van het virus de kop in te drukken. De app kan daarin een belangrijke rol spelen, hoog tijd om die nu ook in Nederland te gaan inzetten.'
Aanvulling op bron- en contactonderzoek
De app is een aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. De app beschermt de privacy doordat geen informatie of locatie van gebruikers wordt opgeslagen. Mensen mogen ook nooit worden gedwongen tot het gebruik van de app. Een restauranteigenaar kan dus niet eisen dat bezoekers gebruik maken van CoronaMelder om toegang tot de gelegenheid te krijgen.
Luister terug | Schaal van Hebben | Coronamelder Testversie
Met de app krijgen meer mensen sneller een bericht dat ze in de buurt van een besmet iemand zijn geweest. Veel mensen kunnen zich namelijk moeilijk herinneren met wie ze bijvoorbeeld allemaal in hetzelfde restaurant hebben gezeten. De app herinnert zich die contacten wel.
De app is de afgelopen weken in 5 regio’s getest. Alleen in deze regio’s kun je via de app anderen waarschuwen als je corona blijkt te hebben. Vanaf aanstaande zaterdag kan dat overal in Nederland. De app is sinds de start van de praktijktest ruim 1,3 miljoen keer gedownload.