Gezondheid8 okt '20 12:17Aangepast op 8 okt '20 12:52

Minimaal 7,8 miljoen doses coronavaccin voor Nederland

Auteur: BNR Webredactie

Nederland gaat minimaal 7,8 miljoen doses afnemen van het coronavaccin van Janssen Pharmaceutica, zodra dat wordt toegelaten tot de Europese markt. Minister Hugo de Jonge heeft met de Leidse farmaceut een contract gesloten.

De Jonge verwacht dat het vaccin in het tweede kwartaal van 2021 beschikbaar komt. Per persoon is één injectie nodig. Bij de meeste andere zijn dat er twee. Er zijn ook contracten met twee andere producenten, waarbij Nederland in totaal ruim 23 miljoen doses krijgt. Met drie farmaceuten wordt nog onderhandeld. Het is nog onduidelijk wanneer kan worden begonnen met vaccineren.

Luister terug | Tbc-vaccin mogelijk bescherming tegen corona

Tweede kwartaal

Om het vaccin in het tweede kwartaal van volgend jaar beschikbaar te hebben, zijn nog wel wat hordes te nemen, zegt politiek verslaggever Laurens Boven. 'Het vaccin is deels in Nederland ontwikkeld en het wordt nu getest. Als dat een positief resultaat oplevert moet het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) nog bepalen of het wordt toegelaten.' Nederland wedt overigens nog altijd op meerdere paarden. Er is 700 miljoen euro opzijgelegd voor de uiteindelijke inkoop van vaccins.

Luister terug | Ask me Anything | Het coronavaccin

Image
(AFP / Dirk Waem )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen