Gezondheid8 okt '20 16:30

De Jonge: misschien aanvullende maatregelen nodig

Auteur: BNR Webredactie

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge noemt het aantal nieuwe besmettingen van 5.832 in het afgelopen etmaal zorgelijk, en waarschuwt dat mogelijk aanvullende maatregelen nodig zijn. 'Wat we zien is dat het aantal besmettingen ongelooflijk oploopt en dat is reden voor zorg', zegt de minister tegen politiek verslaggever Laurens Boven.

Image
(ANP / Remko de Waal)

'We hebben vorige week gezegd dat het in de lijn der verwachtingen zou liggen, ook na het afkondigen van nieuwe maatregelen, dat het aantal besmettingen nog door zou stijgen. De inzet van de maatregelen was om te zorgen dat we die tweede golf breken, daar zul je rond het weekeind daadwerkelijk het effect van moeten zien.'

Gevraagd of de maatregelen ineffectief zijn gebleken, antwoordt De Jonge dat niet te kunnen zeggen. 'Je hebt rekening te houden met de incubatietijd, dus we zien hem gewoon nog stevig doorstijgen.' Gevraagd of de besmettingscijfers überhaupt relevant zijn omdat het toch uiteindelijk gaat om het aantal ziekenhuisopnames, antwoordt de minister dat het ook over de besmettingen gaat. 'De ziekenhuisopnames ijlen namelijk altijd weer daarna.' Het aantal coronapatiënten dat nu in het ziekenhuis ligt, is 1.070.

'Wat we nu zien aan de besmettingscijfers moet aanleiding zijn om goed te kijken of de getroffen maatregelen voldoende effectief zijn. Als dat onvoldoende blijkt, dan ontkom je er niet aan om aanvullende maatregelen te nemen.'

Vaccin

Nederland gaat minimaal 7,8 miljoen doses afnemen van het coronavaccin van Janssen Pharmaceutica, zodra dat wordt toegelaten tot de Europese markt. Minister Hugo de Jonge heeft met de Leidse farmaceut een contract gesloten.

Lees ook | 'Coronavaccin 2e kwartaal volgend jaar'

De Jonge zegt deze maand nog de contracten te willen afronden met de 'vaccin-kandidaten waarmee we de afgelopen maanden bezig zijn geweest'. De minister bevestigt nu drie contracten te hebben, maar zegt nóg drie en het liefst vier andere erbij te willen om 'zeven potentieel winnende paarden in de race te hebben'. Daarbij benadrukt De Jong het belangrijk te vinden dat er ook een Nederlandse kandidaat tussen zit, dit met het oog op afhankelijkheid van het buitenland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen