Gezondheid9 okt '20 16:32

Hersenstichting onderzoekt hersenschade door corona

Auteur: BNR Webredactie

De Hersenstichting gaat een onderzoek naar hersenschade door het coronavirus financieren. Er zijn mensen die klachten blijven houden nadat ze zijn genezen van corona, zoals vermoeidheid, vergeetachtigheid en moeite met plannen.

Het is belangrijk om een goed inzicht te krijgen in de aard van de klachten, zegt onderzoeker Caroline van Heugten van Maastricht University. 'Voor de mensen die zelf Covid-19 hebben gehad hopen we natuurlijk niet dat we hersenschade aantreffen. Als mensen klachten blijven houden is het heel erg belangrijk om de oorzaak van die klachten vast te stellen, want alleen als je de oorzaak weet kun je mensen goed behandelen.'

Lees ook | Betere leefstijl heeft dementie flink teruggedrongen

Het is uiteindelijk heel belangrijk om te zien bij hoeveel mensen hersenschade voorkomt, wat de aard daarvan is en of het in verband kan worden gebracht met mensen die nu al klachten rapporteren, zegt Van Heugten. 'Als we weten dat klachten meer komen doordat er in de hersenen iets is aangetast, ga je het toch over een andere boeg gooien.' De eerste resultaten van het onderzoek worden halverwege volgend jaar verwacht 'Ik denk dat het heel belangrijk is om te zien.

Luister terug | Ask me Anything | Hersenaandoeningen

Ziekenhuis Bernhoven.
Ziekenhuis Bernhoven. (ANP / Robin van Lonkhuijsen )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen