Gezondheid10 okt '20 13:12Aangepast op 10 okt '20 13:36

Onderzoekers: Hydroxychloroquine heeft effect op herstel coronapatiënten

Auteur: BNR Webredactie

Het zeer veel besproken antimalariamiddel hydroxychloroquine lijkt toch effect te hebben op coronapatiënten op verpleegafdelingen. Door het middel te gebruiken is de kans op overplaatsing naar de intensive care 53 procent lager dan bij coronapatiënten die het middel niet kregen. Zo concluderen onderzoekers van de Isala Klinieken in de regio Zwolle.

(AFP)

Het zogenoemde landelijke 'retrospectieve' onderzoek werd uitgevoerd onder 1064 patiënten. De conclusies van het onderzoek zijn inmiddels ook bevestigd door Amerikaanse researchers. Hierdoor hoopt men dat er aanvullend onderzoek uitgevoerd gaat worden dat de conclusies verder kan ondersteunen.

Lees ook | Liveblog coronacrisis

Drie behandelingswijzen onderzocht

Doordat aan het begin van de coronapandemie er geen richtlijnen waren om het virus op de juiste manier te behandelen, zijn veel patiënten op verschillende wijzen behandeld. In sommige ziekenhuizen in Nederland kregen patiënten daardoor hydroxychloroquine tegen het coronavirus. Andere ziekenhuizen gebruikten in plaats daarvan chloroquine. Omdat nog niet duidelijk was welke effecten deze middelen hadden op patiënten, waren er ook veel coronazieken die geen van beide medicijnen toegediend kregen.

Luister ook | Rutte: Nieuwe maatregelen als we het tij niet keren

Door deze verschillende behandelingswijzen te onderzoeken binnen veertien Nederlandse ziekenhuizen, hebben onderzoekers Jolanda Lammers en Paul Groeneveld een effect van het malariamiddel kunnen vinden. 'Tijdens de corona-uitbraak stond elke dokter met lege handen. Juist omdat iedereen het beste wil voor deze patiëntencategorie hebben we landelijk alle medewerking gekregen.'

'Niet al te zieke coronapatiënten'

HCQ, zoals het middel ook genoemd wordt, werd uitsluitend bij patiënten toegediend die niet 'al te ziek' waren, zegt Lammers tegen de NOS. 'In dat vroege stadium van de infectie zien we een positief effect van de behandeling met HCQ.' Het onderzoek zegt dan ook alleen iets over deze groep patiënten en niet over mensen die het coronavirus hebben opgelopen, maar niet opgenomen zijn in het ziekenhuis. Ook heeft het geen effect op de sterfte bij het coronavirus en werkt het ook niet preventief, zo bleek eerder al uit andere onderzoeken.

Luister ook | Factgurus: Schimmigheid rondom het omstreden onderzoek naar chloroquine

Chloroquine

Het middel chloroquine blijkt geen significant effect te hebben in het aantal mensen dat opgenomen werd op de IC's, vergeleken met patiënten die het middel niet kregen. Zo blijkt uit hetzelfde onderzoek.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen