Gezondheid13 okt '20 19:25Aangepast op 13 okt '20 20:02

Nieuwe coronamaatregelen: gedeeltelijke lockdown

Auteur: BNR Webredactie

Nederland gaat in feite in 'gedeeltelijke lockdown'. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd op zijn persconferentie dinsdagavond. De horeca gaan voorlopig dicht, alcoholverkoop wordt 's avonds en 's nachts verboden en er gaat een streep door koopavonden.

Met die maatregelen probeert het kabinet volgens Rutte de verspreiding van het virus tegen te gaan zonder dat de gevolgen voor de samenleving te groot zijn. Deze maatregelen gelden voor vier weken. Na twee weken wordt de balans opgemaakt. Als de cijfers niet verbeteren dan kan er een complete lockdown komen.

Mondkapjes

Het dragen van een niet-medisch mondkapje in openbare binnenruimtes wordt verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Het kabinet wil daarmee 'een slepende discussie voor eens en altijd beslechten'. Tot dusver geldt alleen een dringend advies om zo'n mondmasker te dragen.

Lastig

Volgens de premier is het 'juridisch lastig' om het mondkapje verplicht te stellen in openbare ruimtes zoals scholen, bibliotheken, winkels en musea. Het moet 'zo snel mogelijk' wettelijk geregeld zijn. Het besluit betekent dat het mondkapje ook in alle onderwijsinstellingen verplicht wordt. Enige uitzondering is de basisschool. In het openbaar vervoer is het mondkapje al langer verplicht.

Het kabinet gaf twee weken geleden het dringende advies om mondkapjes te dragen in openbare ruimte. 'Dat gaf onvoldoende duidelijkheid', zei Rutte. Daardoor ontstond veel discussie en daar wil het kabinet nu een eind aan maken.

Amateursporten

Alle amateur-teamsporten voor volwassenen, waarbij het onmogelijk is 1,5 meter afstand te houden, zijn vanaf woensdag verboden. Individuele sporten, zoals in de sportschool, of teamsporten met maximaal vier personen, zijn nog wel toegestaan. Kinderen tot en met 18 jaar mogen trainen en onderlinge wedstrijden met teams van de eigen club spelen.

Betaald voetbal

In tegenstelling tot het amateurvoetbal gaat het betaalde voetbal door, maar dat blijft voorlopig gebeuren zonder publiek in de stadions. Het kabinet heeft besloten om die maatregel, bedoeld om de verspreiding van het coronavirus af te remmen, te verlengen.

Alcohol

De verkoop van alcohol en softdrugs wordt tussen 20.00 uur en 07.00 uur verboden. Ook het nuttigen ervan in de openbare ruimte wordt verboden.

Routekaart

Het kabinet gaat werken met een routekaart, die de komende periode gaat aangeven hoe de verspreiding van het coronavirus beteugeld moet worden. De kaart is hier te downloaden.

De routekaart.
De routekaart.
Premier Rutte.
Premier Rutte. (ANP / REMKO DE WAAL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen