Gezondheid14 okt '20 06:48

Nederland op 14/10: sluiting horeca en mondkapjesplicht

Auteur: BNR Webredactie

De horeca moet dicht en de mondkapjes worden verplicht. Nederland zit vanaf vandaag in een gedeeltelijke lockdown. Gisteravond op de persconferentie maakten premier Rutte en minister De Jonge acht maatregelen bekend. De hardste maatregelen zijn toch wel het sluiten van de horeca, en de mondkapjesplicht.

( ANP Tobias Kleuver)

Vanavond om 10 uur gaat Nederland gedeeltelijk op slot. De horeca gaat dicht, winkels mogen 's avonds geen alcohol meer verkopen en geen uitzonderingen meer op de dertig-mensen-in-een-openbare-ruimt-regel. Het aantal coronabesmettingen neemt zo hard en zo snel toe, dat rigoureuze maatregelen onvermijdelijk zijn, zei premier Rutte gisteravond in zijn persconferentie.

Beluister ook | Nieuwe corona-maatregelen: gedeeltelijke lockdown

'Die mondkapjesplicht moet een wettelijke basis hebben', zegt hoogleraar staatsrecht Jerfi Uzman van de Universiteit Utrecht die erbij aantekent dat zo'n wet er snel kan zijn, maar dat er een aantal zaken in de wet staan die gevoelig liggen in de Eerste Kamer. Burgemeesters kunnen nu zelf geen mondkapjesplicht opleggen, wel kunnen ze Den Haag bellen. Volgens Uzman heeft het brede draagvlak onder de bevolking de beweging richting mondkapjesplicht versneld.

Beluister ook | MKB Nederland: horeca kan prima open blijven

Sectoreconoom Horeca Jos Klerx bij de Rabobank voorspelt een enorme impact op de horeca. Weliswaar zijn er minder faillissementen dan vorig jaar, met de omzet is het slecht gesteld. Zo meldt Foodservice Instituut Nederland dat de Out of Home-markt, waaronder de horeca, dit jaar met 38 procent krimpt wat gelijkstaat aan een omzetverlies van 7,5 miljard euro. Naar schatting komt daar nog een miljard bij. 'De steunmaatregelen werken, we verwachten wel dat dit economisch en emotioneel een enorme tik zal zijn, de overheid moet dus kijken of steunmaatregelen verlicht kunnen worden.'

Beluister ook | Liveblog: Nederland gaat in een gedeeltelijke lockdown

Ook over de routekaart is Klerx uitgesproken: 'Het is duidelijk waar we heen moeten qua aantallen positieve testen, opnames in ziekenhuizen en ic's, maar het is onduidelijk voor de horeca wanneer. Hopelijk wordt het stoplicht geen knipperlicht. Want een deel van de voorraad weggooien kost ook weer.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen