Gezondheid14 okt '20 07:16Aangepast op 13 nov '20 19:03

Duitsland verbaasd over tweede golf Nederland

Auteur: BNR Webredactie

Ondertussen wordt in Duitsland met verbazing gekeken naar de situatie in Nederland. Onze oosterburen snappen niet hoe de tweede golf hier zo heeft kunnen toeslaan, maar ook in Duitsland worden de teugels strakker aangetrokken. ‘Was ist los in Den Niederlanden?’ koppen de kranten hier', zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille. Nederland hoeft daarbij niet te rekenen op Duitse ic-bedden.

Image
(EPA Jeon Hayoung )

Geen Duitse ic-bedden

Nederland rekent erop dat Duitsland net als tijdens de vorige golf patiënten kan opvangen als de ic's hier te vol raken, maar dat zal niet gaan omdat Nederland te laat is met het hulpverzoek. Duitsland geeft aan dat het wettelijke verplichtingen heeft om bedden voor eigen patiënten vrij te houden, en vreest nu vanwege capaciteitsproblemen nee te moeten zeggen. 'De Duitsers denken ook dat het aantal ic-patiënten gaat stijgen. Het Duitse systeem werkt met regio's, dus met elke regio moet contact worden onderhouden over te reserveren bedden. Dat heeft Nederland niet helemaal goed begrepen, daardoor zijn veel verzoeken te laat.'

Beluister ook | Onduidelijke regels Nederlands-Duits grensgebied

Duitsland scherpt ook aan

Voor het overige zijn de Duitsers vooral verbaasd dat Nederland zo laat is geweest met zaken als een mondkapjesplicht. Wat opvalt, is het grote verschil in aantallen besmettingen: Nederland telt er 7.500, het qua inwonertal vijfmaal grotere Duitsland 5.100. Overigens scherpt ook Duitsland de maatregelen vandaag aan: het aantal infecties stijgt, vooral in de grote steden. 'Daarom is er nu overleg tussen Merkel en de deelstaten. Ook voor veel Duitsers zijn zaken onduidelijk.' Dit komt doordat landelijke regels en die in de deelstaten elkaar soms tegenspreken.

De Duitse cijfers

In Duitsland zijn in het afgelopen etmaal nog eens 5.132 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld, meldt het Robert Koch Instituut. Volgens het RKI is het voor het eerst sinds april dat het aantal nieuwe besmettingen in een etmaal boven de 5.000 uitkomt. Dinsdag meldde het RKI nog 4.122 nieuwe gevallen. Maandag waren dat er 2.467. De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn sloeg vorige week al alarm over de 'zorgwekkende sprong' in het aantal coronabesmettingen.

Volgens een regeringswoordvoerder staat Duitsland aan het begin van een tweede besmettingsgolf. Bondskanselier Angela Merkel vergadert vandaag met de regeringsleiders van de zestien deelstaten over verdere stappen. In Berlijn zijn sinds zaterdag strenge regels van kracht om het nachtleven aan banden te leggen. Ruim een vijfde van de nieuwe besmettingen is vastgesteld in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. In Berlijn kwamen er in een etmaal 706 coronagevallen bij en in de deelstaat Baden-Württemberg 700. In Beieren werden nog eens 671 nieuwe besmettingen geregistreerd en in Hessen 509.

Het totale aantal besmettingen in Duitsland komt met de nieuwe gevallen die het RKI woensdagochtend meldde op 334.585. In het laatste etmaal overleden in Duitsland nog eens 40 personen aan de gevolgen van Covid-19. Het totale dodental in de Bondsrepubliek komt daarmee op 9677.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen