Gezondheid14 okt '20 09:53Aangepast op 14 okt '20 11:25

Rob Jetten: Reset noodzakelijk

Auteur: Mark van Harreveld

Er komt een mondkapjesplicht aan, de horeca gaat weer dicht, we zitten in een tweede lockdown. Harde maatregelen van het kabinet - alles om maar de opmars van het coronavirus in ons land te stoppen. Vandaag debatteert de Tweede Kamer opnieuw over de maatregelen. 'Het is een zwaar pakket', zegt D66 fractievoorzitter Rob Jetten.

Jetten zegt ertegenop te zien weer in een lockdown - zij het light - te gaan. 'Het is nodig, we zien een tsunami aan nieuwe besmettingen. Veel zorgelijker is dat de reguliere zorg weer wordt uitgesteld, maar we moeten op reset-knop drukken.'

Het heeft Jetten verbaasd dat Nederland de afgelopen maanden van persconferentie naar persconferentie leefde. 'Er was te weinig voorspelbaarheid, het is goed dat er nu een routekaart is, dat geeft ook rust en zorgt voor draagvlak. Eén ding is echter cruciaal en dat is dat we dat testbeleid op orde krijgen. We moeten het aantal besmettingen weer op een acceptabel niveau krijgen, pas dan kan de GGD weer contact- en bronnenonderzoek doen.' Jetten verwijt het kabinet dat het zich slecht heeft voorbereid op de tweede golf wat betreft die testcapaciteit.

Gerelateerde artikelen