Gezondheid19 okt '20 18:12

Uitvaartbranche tegen beperking groepsgrootte

Auteur: BNR Webredactie

De maximale groepsgrootte bij uitvaarten staat ter discussie. Op dit moment is er geen limiet, maar die gaat er wellicht wel weer komen, zoals bij bruiloften. De burgemeesters praten er vanavond over in het Veiligheidsberaad.

Luister ook | Reeks strengere maatregelen morgen van kracht

De branche was juist zo blij dat de overheid begrijpt dat een uitvaart en het afscheid nemen van een overledene heel belangrijk is en dat het goed is als je dat met elkaar kunt doen om de rouwverwerking op gang te brengen, zegt Heidi van Haastert, directeur van de BGNU, de branchevereniging van uitvaartondernemingen. Daar past geen beperkte groepsgrootte bij.

Live stream

De uitvaarten worden op dit moment heel goed georganiseerd, samen met de uitvaartverzorger, waarbij alle coronamaatregelen in acht worden genomen, zegt Van Haastert. Veel families beperken het aantal uitnodigingen voor een uitvaart al zelf, waarbij anderen via een live stream mee kunnen kijken.

Familie

Van Haastert wijst erop dat herdenkingsbijeekomsten ingetogen zijn, dat er weinig onderling wordt gesproken en dat je een uitvaart nooit over kunt doen. Allemaal ingrediënten die van belang zijn om geen maximale groepsgrootte op te leggen bij uitvaarten. Ze vindt dat de uiteindelijk verantwoordelijkheid ligt bij de familie.

Beluister ook | 'Niet meer uitvaarten, maar wel anders'

(Foto: Ramon Mangold)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen