Gezondheid20 okt '20 08:14Aangepast op 20 okt '20 09:23

Kille triage ligt weer op de loer

Auteur: BNR Webredactie

Als de toestroom van coronapatiënten op de ic niet snel afneemt, komen artsen voor onmogelijke keuzes te staan. Dan moeten zíj beslissen wie wel en wie niet mag blijven leven. En dat is precies wat ic-arts Bram Heijnen niet wil, zegt hij tegen verslaggever Harmen van der Veen.

Toen Van der Veen anderhalve maand geleden tien dagen in het St. Antonius bivakkeerde reflecteerde hij vooral met de mensen in het ziekenhuis op de eerste coronagolf. De hoop was toen nog dat er voldoende lessen uit die situatie getrokken waren om een tweede golf ten minste beter het hoofd te kunnen bieden. Maar op de heftigheid waarmee deze, eerder dan de meesten verwachtten, losbarst, blijkt ook het St. Antonius maar ternauwernood berekend.

Luister terug | Meer agressie in ziekenhuis dan in eerste golf

De verwachting is zelfs dat de tweede golf langer en intenser wordt dan de eerste. En als de maatregelen niet worden nageleefd kunnen ook de pieken hoger zijn. Ic-arts Bram Heijnen is bezorgd. Het geeft wel een gevoel van: daar gáán we weer, al wil ik dat niet uitstralen naar mezelf en naar andere mensen. Ik snap heel erg dat mensen samen naar de kroeg willen, maar ik hoop nog steeds dat ze zich aan de regels houden en dat ze niet allemaal tegelijk komen.'

Luister ook | 10 Dagen St. Antonius | IC-arts Bram en schoonmaakster Manon


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen