Gezondheid20 okt '20 09:17Aangepast op 20 okt '20 09:47

Wanneer waait Stoßlüften over naar Nederland?

Auteur: BNR Webredactie

Nu de infecties in Duitsland ook toenemen, zetten de Duitsers een oud wapen in tegen het coronavirus: Stoßlüften De regering wil tot 500 miljoen euro uittrekken voor openbare gebouwen om bijvoorbeeld scholen van frisse lucht te voorzien.

Bondskanselier Angela Merkel zette het thema op de agenda als de goedkoopste en meest effectieve manier om de coronapandemie in te dammen. Inmiddels heeft het Umweltbundesamt voor het onderwijs een officiële aanbeveling gedaan om in klaslokalen elke twintig minuten alle ramen vijf minuten tegenover elkaar open te zetten. Zorgwoordvoerder Karl Lauterbach van de SPD noemt deze methode effectiever dan het dragen van mondkapjes tijdens de les.

Luister terug | Ben van der Burg | Whatsappberichten

Met de ventilatiesubsidie voor openbare gebouwen wordt daar nu dus serieus werk van gemaakt. Maar er is ook kritiek op. De lerarenvakbond heeft al gezegd dat je dit kinderen niet aan kunt doen: het wordt te koud in de klas, zegt Marseille. 'Scholen voelen zich letterlijk een beetje in de kou gezet door dit soort plannen. Zeker in oude gebouwen waar soms de ramen niet eens open kunnen.'

Lees ook | Slob: 360 miljoen voor beteren ventilatie scholen

Een leraar zet de ramen wagenwijd open
Een leraar zet de ramen wagenwijd open (ANP / Robin van Lonkhuijsen )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen