Veel mensen willen de app niet downloaden, maar nog meer mensen willen 'm achteraf niet gebruiken of willen niet dat data gedeeld worden via de app, zegt Natali Helberger, hoogleraar Recht en Digitale Technologie aan de UvA en één van de onderzoekers.
Beluister ook | 'GGD twijfelde lang over nut CoronaMelder'
Er zijn vooral drie dingen waar mensen zich zorgen over maken. Het eerste is de privacy. Daaraan gerelateerd is de zogenoemde 'function creep': wat gebeurt er met de data als die eenmaal gedeeld zijn? Gebruikers vinden het prima om de data te delen met de GGD of het RIVM, maar willen niet dat ze terechtkomen bij platforms, verzekeraars of adverteerders.
Kwetsbare groepen
Het derde probleem dat de onderzoekers signaleerden, is dat mensen zich niet alleen zorgen maken over de eigen privacy, maar ook over de langetermijnconsequenties voor andere, kwetsbare, groepen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om mensen die geen geld hebben voor een smartphone of mensen die geen vast contract hebben en met een weinig flexibele werkgever zitten, die ze niet zomaar tien dagen thuis laat blijven in het geval van een melding.
Communicatie
Helberger denkt dat er op het gebied van communicatie nog een flinke slag te maken is. Op de site van de CoronaMelder staat weliswaar hoe er wordt omgegaan met de data, maar uit het onderzoek blijkt dat de overheid daar nog veel duidelijker uitleg over moet geven.
Lees ook | CoronaMelder app: al 2,2 miljoen downloads
