Gezondheid21 okt '20 11:29Aangepast op 21 okt '20 14:06

60 procent huisartsenpraktijken kampt met verzuim

Auteur: BNR Webredactie

In bijna zes op de tien huisartsenpraktijken zijn in de afgelopen werkweek artsen en medewerkers uitgevallen omdat ze ziek waren of in quarantaine zaten. Dat meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging. Er moesten zelfs praktijken dicht.

Het moment dat de noodzakelijke zorg niet meer geleverd kan worden, komt dichterbij, zegt Carin Littooij van de LHV. 'Het wordt nu nog met knip- en plakwerk overeind gehouden, maar op het moment dat er minder mensen zijn die aan de telefoon kunnen zitten, minder assistenten en minder huisartsen beschikbaar zijn, krijg je minder tijd voor de patiënt en dat heeft gevolgen.' De LHV pleit voor de inzet van sneltests waarmee huisartsen zichzelf en hun personeel kunnen testen.

Lees ook | Coronabeleid kabinet rammelt, zeggen hoogleraren en ondernemers

De cijfers nemen alleen maar verder toe en Littooij krijgt ook vanuit Drenthe signalen dat ook daar huisartsenpraktijken moeten sluiten. 'Heel Nederland kent natuurlijk het probleem dat huisartsen niet kunnen werken. Tot nu toe heeft men dat gelukkig voor het overgrote deel intern kunnen opvangen doordat collega's waarnemen of doktersassistentes inspringen. Gelukkig merken we dat mensen met klachten of zorgen over de gezondheid wel blijven komen, of bellen.'

Luister terug | Winkelstraten lopen leeg door strengere maatregelen

Huisartsenpraktijk
Huisartsenpraktijk (ANP / Koen van Weel)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen