De laatste weken is het aantal doorverwijzingen van huisartsen naar ziekenhuizen al flink gedaald, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit. Vorige week lagen de verwijzingen op 72 procent van wat we zouden verwachten zonder coronacrisis. In aantallen komt dat neer op een daling van 58.000. Die daling zette half september voorzichtig in en wordt steiler. Of dat komt doordat mensen niet meer langs de huisarts gaan, kan een woordvoerder van de NZa niet zeggen.
Luister terug | 60 procent huisartsenpraktijken kampt met verzuim
Het kan ook zijn dat de huisarts zegt: we kijken het nog wel even aan met uw klacht, omdat die ook weet dat de nood in ziekenhuizen nu hoog is. Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging geeft de drukte in de praktijken een gemengd beeld: op de ene plek loopt het storm, op de andere plek is het juist heel rustig. Maar dat er 'iets gebeurt' met patiënten is duidelijk, laat een woordvoerder weten. Huisartsen moeten daarom blijven zeggen: bel op of kom langs als je klachten hebt.
Hartklachten
Deze week zet de ontwikkeling door, zegt Bert van Rossum, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Cardiologie en cardioloog in het Amsterdamse UMC. Ook mensen met neurologische klachten verschijnen minder bij de huisarts, zegt hij. 'Er komen gewoon minder mensen met acute klachten naar spoedhulpen. We willen de situatie van het voorjaar voorkomen, met een terugval van 50 procent, dus we willen nu tijdig mensen oproepen om wél te komen.'
Luister terug | Marianne Zwagerman | Muziekverlamd
Tijdens de eerste golf was het probleem niet dat er geen ruimte meer was voor kankerbehandelingen, maar vooral dat de patiënten wegbleven, meldt Haiko Bloemendaal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie. Daarom moedigen de oncologen en ook de KWF actief bezig mensen aan om naar het ziekenhuis te komen. Dat is eigenlijk het geluid dat je uit alle hoeken hoort: mensen, blijf komen!
