Gezondheid26 okt '20 12:11

Universiteit Wageningen ontwikkelt Covid-thuistest

Auteur: BNR Webredactie

Ernstig reukverlies is de beste voorspeller van een coronabesmetting. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Wageningen. Als je niets meer ruikt of proeft, is de kans groot dat je besmet bent, en daarom ontwikkelden de onderzoekers een thuistest. 'Het is een geur- en smaaktest aan de hand van producten die je altijd wel in huis hebt', zegt universitair hoofddocent Sanne Boesveldt.

( ANP Ed Oudenaarden)

Beluister ook | Het Lichaam. Waarom onderzoek naar verlies reuk- en smaakvermogen hard nodig is

Volgens Boesveld is verlies van geur en smaak overigens geen symptoom dat bij alle Covidpatiënten optreedt: 'Twee derde heeft er last van. Van de één op de andere dag worden mensen wakker en proeven hun koffie niet meer. We hebben een thuistest ontwikkeld, een smaak en geurtest aan de hand van producten die mensen altijd wel in huis hebben.' Het gaat dan om producten als bijvoorbeeld ammoniak, zout en parfum. Ook moet een vragenlijst ingevuld worden.

Voor wie het reukvermogen verloren heeft, raadt Boesveldt reuktraining aan, waarbij een aantal keren per dag aan een set met diverse geuren intens en bewust geroken moet worden. En dat wekenlang achter elkaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen