Gezondheid29 okt '20 06:24Aangepast op 29 okt '20 07:19

'Toestroom nieuwe verpleegkundigen stagneert bij sluiting scholen'

Auteur: BNR Webredactie

De toestroom van nieuwe verpleegkundigen dreigt te stagneren als hogescholen hun deuren moeten sluiten. Praktijklessen zullen dan niet doorgaan, wat kan leiden tot studievertraging. Daarvoor waarschuwt de Vereniging Hogescholen op BNR. Ook vreest de onderwijskoepel een vroegtijdige uitval van studenten.

‘Laten we in godsnaam zorgen dat onze opleidingen doorgaan', zegt Carolien Sino, voorzitter van het sectoraal adviescollege hoger gezondheidszorgonderwijs van de Vereniging Hogescholen. 'Praktijkonderwijs is voor deze studenten het allerbelangrijkst. Je wilt niet dat ze digitaal oefenen met infusen en katheters inbrengen.' Daarom zijn scholen nu in beperkte mate open.

Lees ook | 10 Dagen St. Antonius | Leidinggevenden Maarten en Luc

Bij een sluiting is het haast onvermijdelijk dat studenten in de knoei komen, denkt Sino. 'Als het onderwijs niet door kan gaan, zorgt dat voor studievertraging. Dan komen toekomstige verpleegkundigen later op de arbeidsmarkt, terwijl ze juist eerder nodig zijn. Dat is onacceptabel, ook voor de motivatie van de studenten.’

Stages

De praktijklessen zijn cruciaal voor de stages, meent Sino. 'Het is heel onwenselijk als iemand onvoorbereid aan zijn stage begint. Juist nu moet je goed beslagen ten ijs komen.' Tijdens de vorige lockdown werden studenten naar huis gestuurd omdat ziekenhuizen hun handen vol hadden aan de coronapatiënten.

Luister terug | Een derde Nederlanse ziekenhuizen al in coronastand

Sino vreest dat stages ook nu weer vroegtijdig afgebroken kunnen worden: 'Dat is een serieuze dreiging. Als dadelijk besloten wordt om de reguliere zorg verder af te schalen, worden normale afdelingen gesloten. Op die afdelingen leren studenten het vak van verpleegkundige.' Vooralsnog lukt het nog om een stageplek voor ze te vinden.

Gevaren op de loer

Het is inderdaad van het grootste belang dat studenten goed door de opleiding komen, beaamt Marjolein Tasche bestuursvoorzitter van het Franciscus Gasthuis & Vlietland en bestuurslid bij de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. 'Op dit moment heeft nog geen student de stage gestopt, maar er liggen wel wat gevaren op de loer. De samenwerking tussen de opleiding en de ziekenhuizen is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat dit wel doorgaat.'

Studenten Verpleegkunde
Studenten Verpleegkunde (ANP Jeroen Jumelet )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen