Gezondheid28 okt '20 16:51Aangepast op 28 okt '20 17:26

OMT geeft negatief reisadvies voor kerstvakantie

Auteur: BNR Webredactie

Het Outbreak Management Team geeft een negatief reisadvies voor de kerstvakantie. Een wintersport of een reisje naar de zon om te overwinteren zit er volgens RIVM-baas Jaap van Dissel niet in. Het kabinet heeft dit advies echter nog niet overgenomen.

'Een vakantie in deze winterperiode op internationale bestemmingen is onverstandig', legt Van Dissel uit aan politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. 'Veel landen om ons heen staan op oranje, dus als je terugkomt zit je aan een quarantaineperiode vast. Daarnaast hebben wij gezien dat deze vakantie's toch zorgen voor een introductie van het virus vanuit het buitenland in Nederland.'

Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, tijdens een informatiebijeenkomst in de Tweede Kamer.
Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, tijdens een informatiebijeenkomst in de Tweede Kamer. (ANP Sem van der Wal)

Bal bij kabinet

Het is nu aan het kabinet om dit advies over te nemen. 'Wij geven een generiek advies en hoe dat in beleid wordt overgezet geschied de ministeries.' Het OMT verwacht dat in ieder geval de skivakanties door het kabinet zullen worden afgeraden.

Wintersportondernemers

Dit mogelijk negatieve reisadvies baart de ondernemers in de wintersportsector ernstige zorgen. 'Het doet pijn. Je doet er alles aan om zoveel mogelijk te voorkomen, maar het is niet goed om alles plat te leggen', zegt Stefan Aalders, mede-eigenaar van Snowsports Westendorf in Oostenrijk. Zij bieden all-in-one skivakanties aan voor Nederlanders. Aanbieden bij andere Europese landen is geen goede optie. 'Wij zijn erg geënt op Nederlanders en wij halen veertig procent van onze omzet tijdens de kerst en oud-en-nieuw.'

Luister ook | Goede Reis Podcast #18 Een roadtrip met Donald, Joe en Auke


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen