Gezondheid5 nov '20 08:32

Kabinet gaat noodtoestand gebruiken voor avondklok

Auteur: BNR Webredactie

Voor het eerst sinds de uitbraak van het Coronavirus gaat het kabinet de noodtoestand gebruiken. Om een avondklok te kunnen instellen in delen van Nederland waar de besmettingen veel te hoog zijn, wil premier Rutte de Wet Buitengewone Bevoegdheden Burgerlijk Gezag activeren. Dat bevestigen bronnen rond het kabinet aan BNR.

Image
( ANP Bart Maat)

Deze noodtoestandwet uit 1996 is nog nooit eerder gebruikt, het is een noodtoestandwet die de overheid allerlei noodbevoegdheden geeft en die bestaande wetgeving en burgerrechten kan inperken. De wet geldt in rampscenario's als oorlogen en dijkdoorbraken.

Artikel 8 van de wet maakt het mogelijk een avondklok in te stellen. Er wordt dan een koninklijk besluit genomen door de premier om de wet in werking te stellen met als doel een avondklok mogelijk te maken. Dat gaat dus buiten het parlement om. Deze wet wordt geactiveerd door het uitroepen van de ‘beperkte noodtoestand. En dan moet per koninklijk besluit vervolgens een artikel uit die wet in werking gesteld worden.

Het kabinet dit nog niet officieel aangekondigd, politiek verslaggever Laurens Boven vindt dat opmerkelijk. In de persconferentie maandag wekte Rutte immers de indruk dat het een vrijwillige avondklok is. 'Hij had het over mensen 'vragen' om binnen te blijven. Dat 'vragen' is in werkelijkheid iets anders', zegt Boven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen