Gezondheid9 nov '20 16:22Aangepast op 9 nov '20 20:24

Effectiviteit vaccin Pfizer 'indrukwekkend'

Auteur: BNR Webredactie

Een coronavaccin van Pfizer lijkt voor 90 procent effectief, heeft de farmaceut bekendgemaakt. De Europese Unie heeft een deal met het bedrijf voor de productie van het vaccin.

Het bedrijf heeft het vaccin getest op proefpersonen en zegt dat geen sprake was van noemenswaardige veiligheidsproblemen. Het is de bedoeling om voor het eind van het jaar voldoende doses te produceren om 10 tot 20 miljoen mensen in te enten.

Hoog

Marjolein Kikkert, moleculair viroloog van het LUMC Leiden, is onder de indruk van het percentage. 'Dat is flink hoog. Er zijn vaccins, die wereldwijd worden gebruikt, die minder effectief zijn.' Als een vaccin 50 procent effectief is mag het op de markt gebracht worden.

Bijwerkingen

De bijwerkingen van het vaccin zijn erger dan bij andere vaccins, maar volgens Kikkert is dat in deze fase van de ontwikkeling normaal. Bijwerkingen zijn onder meer lichte hoofdpijn en een beetje koorts.

Luister ook Coronapatienten dankzij huisarts eerder naar huis

Europa

Het vaccin van Pfizer is een van de vaccins waar de Europese Unie een optie op genomen heeft. Nederland zou daarmee uiteindelijk 8 miljoen van de Pfizer-vaccins krijgen. Van het vaccin zijn twee doses nodig, dus dan zouden er 4 miljoen mensen ingeënt kunnen worden.

Kikkert denkt dat producenten van andere vaccins nu ook snel met resultaten zullen komen. De Europese Unie heeft op meerdere vaccins ingeschreven.

Lees ook het BNR-liveblog over het coronavirus

Het hoofdkantoor van Pfizer in New York.
Het hoofdkantoor van Pfizer in New York. (AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen