Gezondheid18 nov '20 06:25Aangepast op 19 nov '20 13:41

'Cultuursector nog lang niet uit de brand'

Auteur: BNR Webredactie

De coronacijfers die we elke dag te horen krijgen zijn nog steeds te hoog, maar de trend is dalend en dat is positief. Dat zei premier Rutte gisteravond op de persconferentie waar hij samen met minister De Jonge de coronamaatregelen toelichtte. Theaters en bioscopen mogen weer open, maar daarmee zijn nog lang niet alle culturele organisaties uit de brand.

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (ANP / Bart Maat )

Verschillende sectoren mogen na twee weken de deuren weer openen. Maar zolang de horeca nog niet open mag, blijft het behelpen. Verder plannen wordt heel lastig, zegt Yoeri Albrecht van het Amsterdamse debatcentrum De Balie. 'Het kabinet wist dat het sluiten van de cultuursector geen invloed zou hebben op het reproductiegetal en dat is wel heel treurig, vind ik. Ik las zelfs dat dat een gebaar zou zijn naar de zorg. Als het kabinet zó omgaat met zo'n grote sector in de economie...'

Het voelt als een symbolische sluiting, zegt Albrecht. En het voert wat hem betreft nu wat ver om zijn medewerking te geven aan 'corona-experimenten' met evenementen. 'Je moet mensen in dienst hebben hè, dus je moet zekerheid geven aan je personeel. Ik heb de laatste weken en maanden voortdurend mensen ontslagen, die zekerheid kan ik nog steeds niet goed bieden. Een experiment... wanneer dan?'

De cijfers laten zien dat de maatregelen en ons gedrag werken en dat het reproductiegetal nu duidelijk onder de 1 zit. Toch moeten we nog een tijdje volhouden en liever nog een tandje bijzetten, zei Rutte. Er is namelijk nog ruimte voor verbetering, bijvoorbeeld in de supermarkten en andere winkels, in de opvolging van het advies om thuis te werken en vooral ook in ons gedrag thuis.

Zorg

De druk op ziekenhuizen en verpleeghuizen is nog steeds heel groot. Operaties worden soms voor de tweede of derde keer uitgesteld en mensen gaan niet naar dokter als ze een klacht hebben die niet op corona lijkt. Rutte dringt erop aan juist wel contact op te nemen met de huisarts, ook om extra druk op de zorg later voor te zijn.

Publieke ruimtes weer open

Woensdagnacht om 12 uur lopen de extra maatregelen van twee weken geleden af. Dat betekent dat we thuis weer drie gasten mogen ontvangen in plaats van 2 en dat we buiten weer met 4 mensen mogen samenkomen in plaats van 2. Alle publiek toegankelijke ruimtes, zoals zwembaden, theaters, buurthuizen, pretparken en musea gaan weer open met een maximum aantal bezoekers van 30. De horeca blijft dicht. Geen evenementen, geen publiek op de sporttribunes en geen ouders langs de lijn. Na 8 uur 's avonds geldt een alcoholverbod voor winkels en hotels. Het advies blijft om alleen naar het buitenland te reizen als dat strikt noodzakelijk is. En thuiswerken blijft geboden.

Mondkapjesplicht

Voor extra maatregelen is nu geen aanleiding. Wel wordt het dringende mondkapjesadvies voor publiek toegankelijke binnenruimtes een mondkapjesplicht, als op 1 december de tijdelijke coronawet in werking treedt. Het is de bedoeling dat Sinterklaas binnen de regels van de lockdown wordt gevierd en de viering over een paar dagen te verdelen als de groep anders te groot wordt.

Vaccins

We zijn pas beschermd tegen het virus als we werkende vaccins hebben, voegde minister De Jonge daaraan toe. Het kabinet heeft afspraken gemaakt met zes verschillende ontwikkelaars, zodat straks zoveel mogelijk mensen kunnen worden ingeënt. Voorwaarde is dat de vaccins effectief en veilig zijn. Als alles goed gaat, zouden de eerste inentingen in de eerste maanden van 2021 kunnen plaatsvinden. Deze week komt er een advies van de Gezondheidsraad over welke bevolkingsgroepen in welke volgorde een vaccin krijgen toegediend.

Testen

Het testen zal steeds meer worden geïntensiveerd. Testen en traceren zijn een belangrijke sleutel om de economie en de samenleving weer zoveel mogelijk te laten draaien, zegt De Jonge. De testcapaciteit wordt steeds verder uitgebouwd. Per 1 december kunnen mensen die een melding krijgen in de app Coronamelder of mensen die naar voren komen uit het bron- en contactonderzoek ook getest worden als ze nog geen klachten hebben. De Jonge wijst er verder op dat gezond leven de weerstand verhoogt.

Waakzaam

We zitten nu in het derde risiconiveau in de meeste regio's en we hebben deze golf pas echt achter ons gelaten als we terug zijn op het eerste risiconiveau, 'waakzaam'. Zoals het er nu uitziet, zijn we daar in de tweede helft van januari. Dat is het moment dat de maatregelen versoepeld kunnen worden.

Kerst

Wat we met kerst en Oud & Nieuw kunnen, hangt af van hoe we het de komende weken doen. Als het aantal besmettingen blijft dalen, kan er half december een eerste, voorzichtige tussenstap gezet worden. Begin december kan daarover meer duidelijkheid worden gegeven.

Volg hier ons corona-liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen