Gezondheid19 nov '20 16:02Aangepast op 19 nov '20 17:05

Gezondheidsraad: Kwetsbaren en ouderen eerst inenten

Auteur: BNR Webredactie

Medische risicogroepen, 60-plussers en zorgmedewerkers moeten straks het eerst worden gevaccineerd tegen corona. Dat adviseert de Gezondheidsraad.

Luister ook | BNR Beter | Coronavaccin: is de eerste ook de beste?

Het vaccin zal in eerste instantie beperkt beschikbaar zijn en de meeste levens zijn te redden door deze groepen eerst in te enten, zegt Bart-Jan Kullberg, voorzitter van de raad. Een alternatieve strategie zou zijn om juist de verspreiding van het virus te proberen te voorkomen door groepen die grote verspreiders zijn het eerst aan de beurt te laten. En je kunt denken aan een strategie die juist de ontsluiting van de maatschappij bevordert door je te richten op de vitale beroepen. Maar vanwege het te verwachten tekort aan vaccins denkt de Gezondheidsraad zich toch te moeten richten op de mensen die het grootste ziekte- en sterfterisico hebben.

Pfizer en Moderna

Als er voldoende vaccins zouden zijn, zou je meer voor de derde strategie kunnen gaan, zegt Kullberg, maar dat is ook vooral een maatschappelijke en politieke keus. Afgelopen week werd bekend dat er al twee werkbare vaccins zijn, die van Pfizer en die van Moderna. Dat eerste zou heel goed werken bij jongeren, dat van Moderna juist beter bij ouderen. Het is nog niet bekend welke het eerst op de markt komt. De Gezondheidsraad wil daarom pas echt keuzes maken als de eigenschappen van de verschillende vaccins bekend zijn.

Luister ook | Advies Gezondheidsraad: vaccineer eerst kwetsbaren

Minister Hugo de Jonge neemt het voorlopig advies van de Gezondheidsraad over coronavaccins in ontvangst uit handen van Bart-Jan Kullberg, voorzitter van de Gezondheidsraad.
Minister Hugo de Jonge neemt het voorlopig advies van de Gezondheidsraad over coronavaccins in ontvangst uit handen van Bart-Jan Kullberg, voorzitter van de Gezondheidsraad. (ANP BART MAAT)

Gerelateerde artikelen