Kabinet volgt advies Gezondheidsraad vaccinaties
Zodra er een veilig en goed werkend vaccin tegen het coronavirus is, zal dit snel en zorgvuldig zijn weg vinden naar de bevolking. 60-plussers, mensen uit medische risicogroepen en kwetsbare zorgmedewerkers zullen als eerste een vaccin krijgen.
Het kabinet volgt daarmee het advies van het advies van de Gezondheidsraad. De vaccins zijn ruim ingekocht, evenals veiligheidsnaalden en speciale vriezers. Ook komt er een uitgebreide informatiecampagne over het vaccin, en over het belang van vaccineren. Vaccinatie zal gratis zijn en op basis van vrijwilligheid plaatsvinden, meldt het kabinet. Naar verwachting kan in de eerste maanden van 2021 worden begonnen met inenten, schrijft minister Hugo de Jonge.
Keuzes maken
Tegenover politiek verslaggever Laurens Boven benadrukt De Jonge dat je de exacte doelgroepen pas kunt aanwijzen op het moment dat de EMA goedkeuring heeft gegeven. 'Dan pas weet je ook hoe je die distributie moet doen. Dan moet eigenlijk alles klaar staan, dus we moeten nu keuzes maken terwijl er nog heel veel onbekendheden zijn. Zodra het vaccin ergens niet voldoet, moet je naar die situatie kunnen handelen. Maar de eerste voorwaarde is dat het vaccin sowieso veilig is.'
Luister terug | Vaccinatieplicht voor reizigers zeer waarschijnlijk
De eerste prioriteit is dus de inwoners van verpleeghuizen en zorginstellingen. Als deze mensen de vaccinatie niet kunnen krijgen 'komen medewerkers van deze instellingen en mantelzorgers in aanmerking voor de vaccinatie', meldt het ministerie. Na deze eerste twee groepen komen 60-plussers met een medische indicatie, waarbij de oudste Nederlanders eerst gaan.
Luister terug | EU wil half december al coronacaccin goedkeuren
Dan volgen 60-plussers zonder medische indicatie, mensen jonger dan 60 met een indicatie, zorgmedewerkers van deze groepen en zorgmedewerkers die direct contact met coronapatiënten hebben.