Gezondheid3 dec '20 15:29

Lead Pharma sluit miljoenendeal Roche

Auteur: BNR Webredactie

Biotechbedrijf Lead Pharma uit Oss sluit voor de tweede keer een miljoenendeal met een groot farmaconcern. Ditmaal met Roche, het gaat om de ontwikkeling van een medicijn tegen auto-immuunziekten. Uiteindelijk gaat het om een bedrag van 260 miljoen euro.

Beluister ook | Farmabedrijven maken uitgaven vaker inzichtelijk

Vroege fase

Volgens directeur Frans van den Berg van Lead Pharma is Roche in een zeer vroege fase in het project gestapt en geeft dat wel aan dat het farmabedrijf gelooft in de kwaliteit van wat Lead Pharma heeft ontdekt.

'Dit is een hele belangrijke deal, een vroeg samenwerkingsproject. Wij hebben een project in ontwikkeling dat zich binnen de immunologie afspeelt, in samenwerking met Roche wordt het project verder tot een klinische kandidaat ontwikkeld die in de mens getest kan worden, daarna zal Roche het verder overnemen.'

Beluister ook | Farmabedrijven: overheid bemoeit zich te veel met medicijnen

Auto-immuunziekten

Ontwikkeld wordt een medicijn tegen auto-immuunziekten zoals psoriassis, reumatoïde artritis of Crohns disease. 'Wij hebben een aangrijpingspunt ontdekt waarop we een medicijn kunnen ontwikkelen.' Met een aangrijpingspunt kan een ziekte beïnvloed worden, in dit geval gaat het om een nieuw aangrijpingspunt.

Bevestiging waarde en kwaliteit

In de regel stappen farmaceuten pas in een later stadium in in de ontwikkeling, maar Roche niet. 'Dit is een duidelijke bevestiging van de kwaliteit en de waarde van ons project.' De investering van Roche bedraagt nu 10 miljoen, dat loopt op tot 260 miljoen aan het einde van het project. Gedurende de samenwerking zal Roche ook een bijdrage leveren aan de R&D kosten.

Beluister ook | De farmaceut die innoveert

Gerelateerde artikelen