
Ondanks die dringende adviezen blijft de werkplek de tweede grote corona-besmettingshaard, nog voor scholen, zo blijkt uit data van het RIVM. Bijna 20 procent van de werkgevers wil ook dat de werknemers naar kantoor komen, zegt het CNV op basis van de meldingen die de vakbond binnenkrijgt. En het gaat dan niet om bijvoorbeeld productiewerk dat je niet thuis kunt doen, maar om werk dat wel prima thuis gedaan kan worden.
Toch ziet CNV-voorzitter Piet Fortuin weinig in verplicht thuiswerken - ook al is de werkvloer de op twee na grootste corona-besmettingshaard. 'Ik ben erg voor advies en verantwoordelijkheid. Als je dingen gaat verplichten moet je het ook handhaven. Ik zie de Arbeidsinspectie nog niet huis aan huis gaan. Als het nodig is is het nodig, maar laten we vooral met zijn allen ons gezonde verstand gebruiken en de oproep invulling geven.'
Luister terug | Twee keer zoveel lege kantoren door corona
En voor wie dan toch naar kantoor gaat - verplicht of vrijwillig - is het ook niet altijd coronaproof. Uit de 6500 coranameldingen die tot begin december bij de arbeidsinspectie zijn binnenkomen, blijkt bijna de helft te gaan over het te weinig afstand houden. Ook waren er 840 meldingen van een zieke werknemer op de werkvloer.
Harde afspraken
Ook GroenLinks-fractieleider Jesse Klaver zegt nog steeds e-mails te krijgen van mensen van wie de manager eist dat ze naar kantoor komen. 'Dan gaat er echt iets mis', zegt hij. Volgens Klaver zou de arbeidsinspectie maxima moeten stellen aan hoeveel mensen er in een gebouw werken en in het uiterste geval overgaan tot sluiting van gebouwen. 'Ik ben ook groot voorstander van hele harde afspraken met werkgevers en de Arbeidsinspectie steekproeven laten nemen. Werkgevers die zeggen 'komt u maar naar de zaak', daar moet je als kabinet op ingrijpen.'
Lees ook | Corona zal blijvend effect hebben op mobiliteit
Ook de PvdA vraagt zich af waarom er niet gecontroleerd wordt. PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk: 'Daar zijn wij voorstander van. In plaats van basisscholen sluiten om ouders thuis te houden, zouden juist de werkgevers aangesproken moeten worden'. VVD en CDA zien niets in het streng handhaven. We moeten werkgevers en werknemers beter faciliteren om het thuiswerken ook echt te realiseren, zegt CDA-Kamerlid Hilde Palland. Ze denkt dat de oproep van Rutte wel weer een wake up-call is.