Gezondheid17 dec '20 20:30Aangepast op 18 dec '20 10:00

Overtuigingscampagne vaccintwijfelaars 'amateuristisch' en 'te laat'

Auteurs: Diederik de Groot en Rick Josten

De overheid faalt in het tijdig bieden van goede voorlichting over het coronavaccin, waardoor het moeilijk wordt om vaccinsceptici te overtuigen zich te laten inenten. De verstrekte informatie is 'amateuristisch' en toekomstige voorlichtingscampagnes komen waarschijnlijk te laat om nog veel verschil te maken, zeggen experts op het gebied van vaccinatie en communicatie tegen BNR.

Als Nederland op 8 januari begint met vaccineren tegen het coronavirus, rijst meteen de vraag hoe groot de bereidheid van de bevolking is om de prik daadwerkelijk te halen. Hoewel dat percentage sinds de zomer is gestegen, geeft nog altijd ongeveer eenderde van de bevolking aan niet of waarschijnlijk niet bereid te zijn zich te laten vaccineren.

In het Verenigd Koninkrijk is al begonnen met vaccineren
In het Verenigd Koninkrijk is al begonnen met vaccineren (EPA)

Om twijfelaars over te halen en mensen die nu bereid zijn tot vaccinatie niet in het twijfelkamp te laten belanden, is volgens vaccinatie- en communicatiedeskundigen een goede informatievoorziening door de overheid nodig. Diezelfde experts stellen dat dit nog onvoldoende van de grond is gekomen en ze vrezen dat het al te laat is om dat nog in te halen.

Brede publiekscampagne

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat weten dat 14 december is gestart met een brede publiekscampagne over de coronavaccinatie. De campagne is gericht op het aanbieden en vindbaar maken van betrouwbare informatie over het vaccin en de vaccinatie-aanpak, met als uiteindelijk doel dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren tegen het coronavirus.

Luister terug | Eerste vaccinatie in Nederland op a januari als EMA vaccin goedkeurt

Belangrijk onderdeel van de campagne is de website www.coronavaccinatie.nl, maar die website snapt geen normaal mens, meent Ben van der Zeijst, Oud-RIVM-topman en emeritus hoogleraar vaccins aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij noemt de huidige informatievoorziening over het vaccin 'amateuristisch'.

Indianenverhalen

VVD-Kamerlid Hayke Veldman deelt de zorgen van deskundigen. 'Een brede publiekscampagne vraagt ook om een brede inzet van middelen. We zien dat met name op social media allerlei indianenverhalen rondgaan. Als mensen vinden dat 'er wel wat in zit' heb je een extra inspanning nodig om ze aan de goede kant van de streep te krijgen.' PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen had ook graag gezien dat eerder was begonnen met voorlichting. 'Minister Hugo de Jonge is veel te laat met een campagne, die had al in de zomer moeten starten.'

Luister terug | België zet na kerst eerste prik

Geen dwingend offensief

Over de manier van communiceren rond het vaccin zijn deskundigen het ook eens: er moet geen sprake zijn van een dwingend offensief vanuit de overheid. Bas van den Putte, hoogleraar gezondheidscommunicatie aan de UvA, vindt dat de overheid het moet houden bij het geven van goede, eerlijke informatie: 'Je moet als overheid vooral kijken welke informatie die leeft in de sociale bubbel niet klopt en dan ga je uitleggen hoe het in werkelijkheid zit.'

Herman van der Weide, voormalig programmamanager vaccinatie bij de pokkenpandemie en Mexicaanse griep, vindt het niet goed dat tot nu toe vooral via de pers over het vaccin wordt gecommuniceerd. 'Je moet mensen zelf aanspreken, maar nu gaat het via de media. Dat is niet oké. Mensen moeten het gevoel krijgen dat ze worden gezien.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen