Gezondheid21 dec '20 09:44

Virusvariant verschilt weinig van Covid19

Auteur: BNR Webredactie

Steeds meer landen sluiten de grenzen met het Verenigd Koninkrijk om de meer besmettelijke variant van het coronavirus op afstand te houden. Intussen is een veel besmettelijker variant in Zuid Afrika opgedoken. 'Dit is niet verwonderlijk, dit doen virussen permanent', zegt hoogleraar Moleculaire Virologie Eric Snijders van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

(EPA)

Volgens Snijders zien we eigenlijk al het hele jaar door varianten op het virus, hij spreekt van minuscule wijzigingen. 'Het virus genoom heeft dertigduizend bouwstenen, in dit geval zijn er twintig veranderd.' Wat zoveel wil zeggen als dat het vaccin gewoon nog werkt.

Wel waarschuwt Snijders waakzaam te blijven. 'Virusssen proberen te ontsnappen aan vaccinwerking, daarom is het belangrijk om in te schatten of veranderingen in het virus de immuniteit minder volledig maken.' Zijn inschatting is dat het voor deze variant geen probleem zal zijn en dat de verspreiding tegengegaan kan worden door ons aan de maatregelen te houden zoals die nu al gelden. 'Het zal zich ongetwijfeld ook hier verspreiden.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen