Gezondheid28 dec '20 07:30Aangepast op 28 dec '20 13:42

Ook België trapt vaccinatie 'symbolisch' af

Auteur: BNR Webredactie

Tien Europese landen, waaronder Duitsland, Italië, Frankrijk en Spanje, zijn gisteren begonnen met het vaccineren tegen corona. Bij onze zuiderburen wordt vandaag het startsein gegeven. De 96-jarige Jos Hermans is de gelukkige die als eerste een naald in z'n arm krijgt.

(ANP ROBIN UTRECHT )

'Vandaag wordt in drie centra de vaccinatiecampagne afgetrapt', legt Geert Molenberghs, biostatisticus aan de KU Leuven en de Universiteit van Hasselt uit.' In totaal zal het vandag gaan om zo'n 500 mensen die gevaccineerd zullen worden.

Lees ook | IC-arts Gommers vraagt minister: graag eerder ziekenhuispersoneel vaccineren

Symbolisch

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zei eerder dat landen die nu al vaccineren dat vooral uit symboliek doen. Molenberghs is het daar mee eens. 'Dit is wel een beetje symbolisch. Vandaag is een test, over een paar dagen is er dan weer een tech, maar we beginnen pas echt op 5 januari.' Daarmee loopt België slechts een paar dagen voor op Nederland.

De grote uitdaging ligt bij de logistiek, maar dat lijkt er volgens Molenberghs wel goed uit te zien. 'Denk aan het ontdooien van de vaccins en de IT natuurlijk.'

Lees ook | Experts: bevolking niet minder beschermd door late start vaccinatie

Vaccinatiebereidheid

Opvallend is dat de vaccinatiebereidheid in België rap toeneemt. 'De cijfers lopen dag in dag uit op. Via advertenties en experts is het gevoel gecreërd dat dit de manier is om de pandemie achter te laten', zegt Molenberghs. Nu zijn nog de ouderen aan de beurt voor de vaccinaties. De bedoeling is dat de leeftijdscategorie daaronder (50+ers) tegen de zomer worden gevaccineerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen