Gezondheid30 dec '20 08:29

Thuiswonende ouderen mogelijk eerder gevaccineerd

Auteur: BNR Webredactie

Er gaat misschien toch iets veranderen in de vaccinatiestrategie van het kabinet. Niet alleen personeel van verpleeghuizen, er wordt ook overwogen om thuiswonende ouderen te vaccineren.

Aanleiding is het advies dat de Gezondheidsraad op de dag voor kerst uitbracht. Daarin staat dat het Pfizer/Biontech-vaccin vooral goed werkt bij ouderen. Die zouden er volgens de Gezondheidsraad als eerste mee moeten worden ingeënt, te beginnen bij de oudsten. Voor kwetsbare ouderen in verpleeghuizen is het vaak moeilijk om naar een grootschalige priklocatie te komen.

Luister ook | OMT komt bijeen over Britse coronamutant

'Verstandig idee'

'Een verstandig idee', zegt Wim Schellekens, oud-hoofdinspecteur voor de Gezondheidszorg en lid van het Red Team. 'De Gezondheidsraad heeft een heel duidelijk advies uitgebracht: begin met het vaccineren van ouderen boven de 80 jaar en daarna boven de 60 jaar, die kwetsbaar zijn. Niet alleen vanwege de leeftijd, maar ook als ze andere aandoeningen hebben.'

Luister ook | Lockdown doet ook de griep vervagen

Ziekenhuispersoneel moet nog wachten

Toch moet het ziekenhuispersoneel nog wel wachten tot ze aan de beurt zijn voor de prik. Dat terwijl de druk op de zorg steeds hoger wordt. 'Ziekenhuizen worden op dit moment overbelast en kunnen het niet meer aan. Ook is het verzuim enorm hoog. Al meer dan tien procent van het personeel zit ziek thuis of zit in quarantaine. Er is een tekort aan mensen en dan kan vaccineren wel degelijk helpen bij het voorkomen van nieuwe infecties', zegt Schellekens.

(AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen