Gezondheid2 jan '21 11:33Aangepast op 2 jan '21 12:09

Kabinet gooit vaccinatieplannen overhoop: ziekenhuispersoneel als eerste

Auteur: BNR Webredactie

Het ziekenhuispersoneel zal toch als eerste gevaccineerd worden, zo melden het ministerie van Volksgezondheid en het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Eigenlijk was het plan om als eerste het verpleeghuispersoneel te vaccineren, maar daar gaat nu een streep doorheen zo lijkt het.

(AFP)

Toch zal er niet eerder gevaccineerd worden. Eerder meldde de NOS dat er aanstaande maandag al de eerste prikken gezet kunnen worden, maar Ernst Kuipers, voorzitter van het LNAZ meldt dat het niet eerder kan dan op 8 januari.

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en het ministerie van Volksgezondheid melden in een persbericht dat er op korte termijn een plan van aanpak komt om zorgpersoneel te vaccineren. Ongeveer 30.000 medewerkers in de acute zorg krijgen dan het vaccin van Pfizer/BioNTech aangeboden. Hiervoor zijn afspraken gemaakt met de ministers Hugo de Jonge (VWS) en Tamara van Ark (Medische Zorg). 'Het streven is om uiterlijk maandag 4 januari duidelijkheid te krijgen wat de kortst mogelijke termijn is waarop gestart kan worden met vaccineren van medewerkers uit de acute zorg. Waarschijnlijk gebeurt dat in circa tien ziekenhuizen, verspreid over het land.'

Volg ook | Het corona-liveblog

Kritiek op vaccinatiebeleid

Dat niet het ziekenhuispersoneel maar personeel van verpleeghuizen als eerste gevaccineerd zouden worden, kon op felle kritiek rekenen. Diederik Gommers, baas van de IC-artsen en Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, drongen bij het kabinet aan op een verandering van de plannen. Ook is er een petitie gestart waarin wordt geëist dat het zorgpersoneel al op 4 januari ingeënt moet worden tegen het coronavirus. De petitie is op zaterdagochtend al door meer dan 10.000 mensen onderschreven.

Er ontstond veel kritiek op het late moment van vaccineren. Terwijl veel landen in de EU al eind vorig jaar begonnen zijn met het vaccineren van de bevolking, start Nederland pas aan het eind van de eerste week van januari. De Jonge moet zich dinsdag in de Tweede Kamer verantwoorden voor dit beleid.

Luister ook | 'In Wuhan kun je weer uitgaan, Chinese regering heeft virus goed onder controle'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen