Gezondheid5 jan '21 18:42

Vaccinatiebereidheid stijgt tot 75 procent

Auteur: BNR Webredactie

De publieke opinie over vaccineren verschuift. Drie op de vier Nederlanders wil zich nu laten vaccineren, blijkt uit onderzoek van Ipsos. De vaccinatiebereidheid is nu 75 procent en dat is alweer hoger dan de 69 procent van een paar weken terug.

Beluister ook | Kabinet overweegt verlenging lockdown, Rutte en De Jonge verdedigen coronabeleid

Er is geen onderzoek naar gedaan dus we weten niet waarom mensen van mening veranderen. De vaccinatiebereidheid stijgt wellicht doordat twijfels worden weggenomen bij mensen omdat er steeds meer informatie over verschijnt. 'Je ziet het op twee fronten. Enerzijds zie je in de media meer informatie. Virologen die bijvoorbeeld uitleggen waarom het virus op een hele veilige manier is gemaakt, weliswaar sneller maar wel op een hele verantwoorde manier. Ze leggen ook dat de kans op bijverschijnselen heel erg klein en onwaarschijnlijk zijn. Mensen zien en horen dat. Daarnaast is de overheid, weliswaar heel voorzichtig en kleinschalig, ook een campagne begonnen. Sinds half december verschijnt er elke week een paginagrote advertentie in alle dagbladen. Eind december zijn er radiospotjes begonnen en sinds deze week zie je ook televisiespotjes opduiken', zegt Bas van den Putte, hoogleraar gezondheidscommunicatie aan de UvA.

Eigen afweging

Belangrijk is nu om mensen hele goede en feitelijke informatie te geven op grond waarvan ze zelf een afweging kunnen maken. 'Het is misschien niet eens zo goed dat de overheid nu komt met propaganda om mensen te overtuigen. Je vraagt van mensen toch om iets in hun lichaam te laten spuiten dat ze niet kennen. Dat is altijd een beetje eng. Dus mensen moeten hun eigen afweging kunnen maken.' De 'vaccinweigeraars' zijn volgens Van den Putte niet te overtuigen. Maar twijfelaars zijn volgens de hoogleraar wel te overtuigen.

Beluister ook | Vaccinatie begint twee dagen eerder

Image
(Koen van Weel ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen