'Waar blijft landelijke coördinatie GGD's?'
Het vinden van vaccinatiemedewerkers is geen probleem, maar uitzendbureaus missen landelijke coördinatie vanuit de GGD's. Het personeel staat in de startblokken, maar de GGD's houden zich nog op de vlakte, blijkt uit navraag van BNR. En dat terwijl vanaf 15 januari alle vaccinatielocaties open zijn.
Luister ook | 'Politiek voelt urgentie niet'
Het is echt wachten op de opschaling vanuit de GGD's, zegt Monique Damen van recruiter BKV. BKV regelt vaccinatiemedewerkers voor 21 GGD’s in Nederland. Tegelijk realiseert ze zich dat het een buitengewoon complexe operatie is, waarbij het niet alleen om personeel gaat, maar ook om logistiek en de beschikbaarheid en gebruiksaanwijzing van de verschillende vaccins.
Eén coördinator
Damen pleit ervoor dat de landelijke GGD voor alle locaties één coördinator aanwijst die het allemaal regelt. Landelijke coördinatie is er wel bij de meeste andere landelijke projecten waarbij BKV zorgmedewerkers inzet en ook met op- en afschalen.
Luister terug | 50PLUS: vaccinatiebeleid zwalkt, slecht geanticipeerd
Als er landelijke coördinatie was geweest, was het allemaal allang geregeld geweest, beaamt ook Herman van der Weide, oud-programmamanager van het vaccinatieprogramma tijdens de pokkenpandemie en de Mexicaanse griep. GGD Nederland heeft als koepel geen doorzettingsmacht en VWS zal het ook niet gaat doen, zegt Van der Weide. En dus moeten GGD's per regio detacheringbureaus gaan vragen om te beginnen met prikken.
Het ontbreken van de landelijke coördinatie betekent ook dat we nog langer gaan doen over het groot opschalen van de vaccinaties. Dat betekent ook dat de mensen voorlopig nog thuis blijven zitten, zegt Van der Weide. 'En iedere week niet geprikt, is weer een aantal mensen overleden.' Per maand overlijden zo'n 6- tot 700 mensen aan corona.