Gezondheid12 jan '21 04:00Aangepast op 12 jan '21 07:49

Commerciële teststraten komen meldplicht beter na

Auteur: Wesley Weerts

Commerciële teststraten houden zich inmiddels bijna allemaal aan hun meldplicht. Dat blijkt uit navraag van BNR bij de inspectie, GGD'en en het RIVM. De bedrijven moeten positieve coronatests melden bij de lokale GGD, maar eerder bleek dat ze dat in lang niet alle gevallen deden.

Eind oktober kreeg de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd signalen dat positieve uitslagen van coronatests niet werden doorgegeven aan de GGD. Dat was het moment waarop commerciële teststraten in opkomst waren. Volgens de inspectie kwam dat door onervarenheid en had elke lokale GGD zijn eigen aanpak. Per regio moesten bedrijven andere informatie doorgeven, wat leidde tot onduidelijkheid.

Luister terug | Woordwaarde | Coronaspeak

Positiever beeld

'Inmiddels is daar meer lijn in gekomen en weten commerciële teststraten en GGD elkaar goed te vinden', schrijft de inspectie. De GGD'en hebben onderling betere afspraken gemaakt, zodat het voor commerciële teststraten duidelijker is welke informatie ze moeten verstrekken bij een positieve coronatest. Ook aan de kant van de commerciële teststraten zijn verbeteringen doorgevoerd. 'Ze hebben vaak een digitaal systeem ingericht voor een goede doormelding.'

Luister terug | Voorraad vaccins bottleneck in vaccineerstraten

Bij de inspectie zijn momenteel geen teststraten bekend die hun data niet doorgeven. 'We hebben ze, denken we, allemaal in beeld, maar gelukkig hebben we daar goede afspraken over gemaakt met de GGD dat zij het bij ons melden als ze een nieuwe teststraat tegenkomen. In die zin heb ik het idee dat we verreweg de meeste in beeld hebben, maar ik kan niet uitsluiten dat we er eentje niét in beeld hebben.' Het RIVM en verschillende lokale GGD'en bevestigen dit positieve beeld.

Belang van melden

Het doel van de meldplicht is dat de GGD weet hoeveel mensen het virus hebben en waar het virus is. Als bedrijven geen melding maken van positieve tests kan dat de besmettingscijfers vertekenen. Al moeten de gevolgen voor de volksgezondheid niet overdreven worden, zegt het RIVM. Want behalve naar positieve tests, kijkt het gezondheidsinstituut ook naar onder meer ziekenhuis- en IC-opnames.

Teststraat
Teststraat (ANP Koen van Weel)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen