Gezondheid13 jan '21 09:25

Huisartsen woest: De Jonge komt afspraken niet na

Auteur: BNR Webredactie

Minister Hugo de Jonge komt afspraken met huisartsen over vaccineren toch niet na. De minister had met de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) afgesproken dat de huisartsen in de acute zorg in januari gevaccineerd konden worden tegen Covid-19. Maar nu besluit hij dat niet te doen.

De eerste levering van de Moderna-vaccins blijkt te klein te zijn om de huisartsen en hun personeel in te kunnen enten. De Jonge heeft begin dit jaar expliciet met de huisartsen afgesproken dat ook zij voorrang zouden krijgen bij het vaccineren. Dat De Jonge nu niet die afspraak nakomt, zorgt voor veel woede bij de LHV. 'De hoop was dat met het Moderna-vaccin de huisartsen ingeënt konden worden. Maar Moderna komt maar met 13.000 vaccins in januari. Dat is veel te weinig om de huisartsen te kunnen vaccineren, zelfs als je het personeel van de huisartsen niet inent', zo stelt Ella Kalsbeek, voorzitter van de LHV.

Luister ook | Kwart van besmette mensen houdt zich niet aan quarantaine

Pfizer-vaccin oplossing

De voorzitter zegt dat er al gerekend werd met een tegenvaller. Daarvoor zou men zich ook voorbereiden. 'We zouden dan half januari kijken wat de alternatieven zijn. Dat alternatief is het Pfizer-vaccin, waarvan er iedere week 150.000 binnenkomen. Maar de huisartsen hebben er maar 15.000 nodig', aldus Kalsbeek. Maar een deel van die vaccins doorgeven aan de huisartsen wil De Jonge niet.

Luister ook | De Jonge: In herfst hele land beschermd tegen corona

Image
( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen