
Rutte maakte bekend dat het met onmiddellijke ingang verboden is om meer dan één bezoeker ouder dan 13 jaar te ontvangen. Vanaf zaterdag wordt het vliegverkeer naar Zuid-Afrika, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Amerika aan banden gelegd, vanaf maandag 25 januari mogen maximaal 50 mensen op een begrafenis of crematie komen. Alle reizigers die naar Nederland komen, moeten een sneltest ondergaan.
Demissionair premier Rutte noemde de invoering van een avondklok 'een heftige maatregel'. 'Niemand staat er bij te juichen', zei Rutte die ook zei dat er volgens hem sprake is van 'een cruciaal moment voor de nationale veiligheid en volksgezondheid'.
De avondklok gaat pas echt in als de Tweede Kamer ermee instemt. Rutte: 'We moeten ons nog een keer schrap zetten, nu alle alle deskundigen waarschuwen voor een derde golf'.
Uitzonderingen
Het is alleen toegestaan om 's avonds buiten te komen met een ingevulde Eigen Verklaring of een Werkgeversverklaring. Burgers kunnen naar buiten vanwege werk; medische hulp aan zichzelf of een dier; hulpverlening aan een hulpbehoevende persoon; een noodzakelijke reis naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland; een uitvaart; een zitting van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftencommissie; het afleggen van al door onderwijsinstellingen geplande examens in het praktijkonderwijs, voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs of hoger onderwijs of wie gast is van een live avondprogramma die beschikt over een uitnodiging van de omroep die het programma redactioneel verzorgt.
Een eigen verklaring is niet verplicht voor opsporingsambtenaren, brandweer -en ambulancemedewerkers; voor internationaal goederenvervoer vanwege Europese afspraken; voor het aangelijnd uitlaten van een hond (men dient dit individueel te doen); voor reizigers die vanuit het buitenland naar Nederland reizen; voor mensen die dak-of thuisloos zijn en geen gebruik van de maatschappelijke opvang gebruik willen maken; bij rampspoed, zoals dringende medische omstandigheden (spoedbevalling, ongeluk in de huiselijke sfeer) en ernstige familieomstandigheden.
Tweede prik pas na 6 weken
Mensen die ingeënt worden tegen het coronavirus met het vaccin van Pfizer/BioNTech, krijgen hun tweede prik zes weken na de eerste, in plaats van drie weken. Dat meldt zorgminister Hugo de Jonge. Door meer tijd te laten tussen de twee prikken, kunnen sneller meer mensen een eerste keer worden ingeënt. Ook helpt de aanpassing volgens De Jonge verspilling tegen te gaan, en hoeft er minder voorraad van het vaccin te worden aangehouden.
Lees meer op de website van de Rijksoverheid
Document: Kamerbrief 96e OMT advies deel 2 en kabinetsreactie.pdf