Gezondheid2 feb '21 18:49Aangepast op 2 feb '21 19:24

RIVM verwacht een stijging van het aantal besmettingen

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet verlengt de harde lockdown in ieder geval tot 2 maart, bevestigen ingewijden. Dat betekent dat onder meer winkels, horeca, musea en bioscopen tot die tijd dicht blijven. Ook contactberoepen zoals kappers mogen tot 2 maart nog niet aan de slag. De verlenging is noodzakelijk nu de Britse mutant een snelle opmars maakt, het RIVM verwacht een stijging van het aantal besmettingen.

( ANP Sem van der Wal)

Beluister ook | Opening scholen kan tot chaos leiden

De Britse variant veroorzaakt inmiddels twee derde van alle coronabesmettingen. En daarom moet het kabinet voorzichtig zijn met versoepelingen van de lockdown, zegt het RIVM. 'De Britse variant is bezig met een opmars en dat is heel slecht nieuws', zegt Aura Timen, hoofd van de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM en OMT-lid. Weliswaar is er een daling van 20 procent in het aantal besmettingen, Timen verwacht binnen enkele weken een stijging.

Kwestie van tijd

'Voor de komende tijd betekent dit dat het aandeel van deze variant verder zal stijgen. Het gaat de klassieke variant vervangen. Een toename van het aantal meldingen en opnames in ziekenhuizen en ic's is een kwestie van tijd. Daarom is belangrijk dat we ons houden aan de maatregelen. We zagen in Engeland dat de maatregelen helpen, daar is een daling ingezet.

Timen noemt de situatie zeer zorgwekkend, vol onzekerheden en risico. Er is volgens haar dan ook weinig ruimte om te versoepelen. 'Dat is alleen mogelijk bij de basisscholen en de kinderopvang. We verwachten ook daar een toename, maar het OMT vond dat verantwoord en te compenseren via extra maatregelen.' Timen denkt daarbij onder meer aan het dragen van mondkapjes door docenten en een beperkt aantal kinderen per groep.

Verlening lockdown

Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge zullen de verlenging dinsdagavond officieel bekendmaken. Of de avondklok na 10 februari ook van kracht blijft heeft het kabinet dinsdag nog niet besloten. Mogelijk volgt dat pas in het weekend. Voor verlenging van de avondklok is wel instemming van de Tweede Kamer nodig.

Volgens ingewijden is er dan meer tijd om te kijken wat het effect is van de avondklok, die op zaterdag 23 januari in ging. Ook is dan meer bekend over de Britse variant, die aan een gestage opmars bezig is in Nederland. Het RIVM meldt dinsdag dat mogelijk al twee derde van alle nieuwe coronabesmettingen door deze besmettelijker variant is veroorzaakt.

Als tussenoplossing voor niet-essentiële winkels is bedacht dat klanten vooraf bestelde spullen kunnen afhalen bij de winkels. Zo'n click en collect-regeling is volgens ingewijden nog niet helemaal zeker. Het vergt bepaalde afspraken en aanpassingen die samen met de detailhandel moeten worden opgesteld. Sommige winkels hebben al een soort besteldienst opgezet

Zondag is er weer Catshuisberaad. Dan laten de meest bij de coronacrisis betrokken ministers zich bijpraten door deskundigen. De lockdown zoals die nu geldt, werd op 15 december van kracht. De horeca sloot al weken eerder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen