Gezondheid11 feb '21 07:25Aangepast op 11 feb '21 09:15

Trauma-artsen vrezen vollere spoedeisende hulp door ijs

Auteur: BNR Webredactie

Trauma-artsen vrezen een enorme toename van patiënten op de spoedeisende hulp als gevolg van de gladheid. Zeker als er komend weekend massaal geschaatst wordt, kunnen ongelukken en botbreuken voor flink wat problemen zorgen, zegt de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie, de NVT, tegen BNR.

Volgens Mike Hogervorst, voorzitter van de NVT en arts bij het Universitair Medisch Centrum Groningen, is het aantal ongevallen nog ongeveer gelijk, maar is wel een verschuiving zichtbaar van botsingen met andere auto's naar eenzijdige ongevallen en uitglijders. In Helmond en Zaandam bleek het overigens al wel drukker dan normaal en in Rotterdam liep vooral het aantal heupbreuken op.

Luister terug | Honderdduizend noodzakelijke operaties uitgesteld

In 2012 waren er 13.000 gewonden door het schaatsen. Trauma-afdelingen draaien nu ongeveer op halve sterkte door het coronavirus, wat nu nog hanteerbaar is doordat er minder verkeer op de weg is en de meeste sportactiviteiten niet doorgaan. Maar als code rood en oranje afneemen, mensen weer meer de straat op gaan en er op grote schaal geschaatst kan worden, kan het aantal verwondingen zomaar fors oplopen.

Lees ook | Veel te weinig aandacht voor langdurige zorg

Vooral op de spoedeisende hulp en gipskamer kunnen hun borst dan natmaken, met name voor botbreuken aan armen en polsen. Die patiënten hoeven niet à la minute opgenomen of geopereerd te worden. Zo’n operatie kan bijvoorbeeld binnen twee weken. Maar als je al achterstanden hebt, kun je dit er eigenlijk niet bij gebruiken. En er zitten altijd mensen met hoofdletsel tussen, die aangewezen zijn op de ic.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen