Gezondheid11 feb '21 18:51

Obesitas-patiënt krijgt voorrang bij vaccinatie

Auteur: BNR Webredactie

Mensen met zwaar overgewicht krijgen voorrang bij coronavaccinaties. Dat is vandaag besloten. Zo'n 100.000 veel te zware mensen met een BMI van 40 en hoger zullen de komende tijd door hun huisarts worden ingeënt met het AstraZeneca-vaccin. Maar dat is niet wat er op de IC's ligt, zegt IC-arts Peter van der Voort van het UMC Groningen.

( ANP Bart Maat)

Luister ook | We kunnen hier in vier maanden vanaf zijn

Van der Voort wees al meerdere keren op het grote aantal te zware mensen met corona op de IC's. Wel zegt hij dat er relatief weinig Covid-patiënten op de IC's liggen met dat BMI van 40. 'Als je kijkt naar de bezetting van de intensive care-afdelingen, dan zul je een veel grotere groep moeten vaccineren voordat dat daadwerkelijk effect heeft. Er zijn nu veel mensen met overgewicht op de IC's, maar de meesten hebben een lagere BMI dan de groep die nu wordt gevaccineerd. De BMI van 40 die nu gevaccineerd wordt is maar een heel klein gedeelte van de personen die we op de IC's zien.

Luister ook | Ook voorrang bij uitvaartmedewerkers

Volgens het CBS zijn er zo'n 100.000 mensen met een BMI boven de 40, Van der Voort zegt dat het aantal mannen tussen de 50 en 75 jaar met een BMI tussen de 25 en 40 ongeveer 1,2 miljoen bedraagt. Over het vaccinatiebeleid zegt de IC-arts dat de Gezondheidsraad heeft gekozen de meest kwetsbare mensen te beschermen, en dat dat vanuit die optiek een goede keuze is. Wil je echter de druk op de IC's verlichten, dan is het zaak die andere doelgroep te vaccineren.

Luister ook | Gezondheidsraad: geef vaccin AstraZeneca niet aan 65-plussers


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen