FieldLab in Utrechts Beatrixtheater
In het Utrechtse Beatrixtheater wordt vandaag voor 500 man het eerste coronaproof evenement gehouden: Back to Life. Verslaggever Martijn de Rijk was erbij. 'Binnenkomen heeft nogal wat voeten in aarde.'
Luister ook | Topgast Pieter Lubberts
Zo moest De Rijk zaterdag al een naar eigen zeggen 'ingewikkelde' app installeren en moest hij ook een negatieve PCR-test kunnen overhandigen. En ook bij binnenkomst was er weer een koortsmeting. Voor het overige geldt: anderhalve meter afstand en een mondkapje. 'Overal staat apparatuur die de bezoekersstromen registreert. Om te leren hoe dat uitpakt in een congres.'
Dit is de eerste proef van FieldLab-evenementen. Komende weken staan er nog meer op de planning, waaronder een cabaretvoorstelling, voetbalwedstrijden, evenementen in de Ziggo Dome en buitenfestivals. Wanneer krijgen we meer te horen over de bevindingen en weten we of er langzaam maar zeker weer evenementen georganiseerd mogen worden?
Luister ook | Coronaproof stappen met een app
'Het voelt als feestje vandaag, maar het is bloedserieus', zei staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) tijdens de opening van het eerste proefevenement van Fieldlab Evenementen, een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als de publieks-evenementensector en de overheid. Er volgen nog zeven evenementen met 500 tot 1.500 man publiek, waaronder een voetbalwedstrijd en een buitenfestival. 'Door deze testen door te laten gaan, laten we als kabinet zien dat we willen nadenken over de toekomst', aldus Keijzer. Volgens haar is Nederland het eerste land in West-Europa dat dit soort grootschalig onderzoek doet.
De eerste vijfhonderd deelnemers aan de experimentenreeks verzamelden zich maandagmiddag in het theater tijdens een zakelijk evenement voor de evenementenbranche. Het is een kwart van wat er normaal in het theater past. Toch klinkt luid geroezemoes als vanouds. Maar het ziet er heel anders uit dan een 'normaal evenement'. Het is namelijk even zoeken naar de juist ingang, want niet iedereen mag door dezelfde deur naar binnen. Bij binnenkomst laten gasten niet alleen hun ticket zien, maar ook hun negatieve coronatest die zij maximaal 48 uur van tevoren hebben gedaan.
Na het ontsmetten van de handen en een temperatuurmeting, krijgt iedereen een bewegingssensor om als onderdeel van de test. Ook dragen de meeste aanwezigen een mondkapje en in de zaal zitten de gasten uit elkaar. In het theater zijn voor het onderzoek 'bubbels' gecreëerd van groepen mensen. Daarbij heeft elke groep bijvoorbeeld een eigen ingang en toiletruimte. Ook gelden voor bepaalde groepen andere regels. Sommigen moeten een mondkapje dragen terwijl anderen achter een spatscherm zitten. Vijf dagen na het evenement doet iedereen opnieuw een coronatest.