Vegan melk en kaas gemaakt van gras
Jaap Korteweg, bekend van de Vegetarische Slager, is klaar voor de volgende revolutie: zuivel uit gras, zonder dat er een koe aan te pas komt. ‘We hebben een product dat identiek is aan het product uit koemelk’, zegt Korteweg in BNR’s Big Five van de Voedselpioniers
Toen Korteweg met het idee kwam, zeiden zuiveldeskundigen tegen hem dat het heel moeilijk zou worden. 'Maar ik hield vast aan dat gras', zegt Korteweg. Zijn volharding bleek een goede zet. De conclusie is dat zuivel maken uit gras zelfs efficiënter en duurzamer is dan wanneer je andere grondstoffen gebruikt. 'Het is alleen wel moeilijker. Maar als het lukt, dan heb je het meest optimale proces te pakken.'
Medisch biologische toepassing
Voor deze vegan zuivelproducten worden ook nieuwe technieken gebruikt. In een lab in Gent, wat Korteweg vergelijkt met een brouwerij, zijn ze bezig om het koeien-DNA zo na te maken, dat de melk en kaas precies die smaak krijgen als de melk die we kennen. ‘Wat er in de koe gebeurt is eigenlijk ook een soort brouwerij, een fermentatieproces wat er in die pens van die koe plaatsvindt.’ Korteweg begrijpt de scepsis, maar probeert het proces ook zo toegankelijk mogelijk te maken.
Korteweg heeft geen principiële grens als het gaat om genetisch gemodificeerde producten. ‘We moeten gewoon dingen testen en onderzoeken en bekijken of het vooruitgang is of niet. Als we voedsel kunnen maken wat we al duizenden jaren gebruiken, exact hetzelfde, maar dan met het gebruik van micro-organismen, en dat vijf keer efficiënter is, dan ben ik daar voorstander van.’
Luister het hele interview via de pagina van BNR’s Big Five of in je podcastapp.