Juridische basis avondklok gevonden
De juridische basis onder de avondklok is gevonden. De Tweede Kamer debatteert vandaag over een met spoed in elkaar gedraaid wetsvoorstel om de avondklok in de al bestaande coronawet op te nemen. En er lijkt ook voldoende steun voor te zijn.
Het kabinet gebruikte voor de avondklok de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag, de rechtbank vond dat die wet daar niet voor bedoeld was. Die is immers echt voor zeer spoedeisende gevallen, zoals een dijkdoorbraak. Nu wordt een bevoegdheid gecreëerd voor het kabinet om een avondklok uit te schrijven en die komt dan te staan in de Wet Publieke Gezondheid, en dan in het hoofdstukje dat we in de volksmond 'de coronawet' noemen.
Luister ook | Kamer moet spoedeisende situatie beamen
Maar ook in de nieuwe situatie moet de Tweede Kamer toestemming geven. De vraag is of het daarmee juridisch wel waterdicht is, maar volgens politiek verslaggever Thomas van Groningen is minister Grapperhaus ervan overtuigd dat dit wel werkt.
Gisteren leek het er nog even op dat het kabinet voor een andere juridische constructie wilde kiezen buiten de coronawet om, maar de Raad van State adviseerde al meteen het via die coronawet te regelen. En dat gebeurt nu.
Luister ook | Rutte zegt 'niet opgelucht' te zijn
Van Groningen denkt dat het vandaag spannend wordt. 'De partijen gaan het er wel inwrijven, het is vlak voor de verkiezingen. Dat kan wel vuurwerk worden, maar in coalitiekringen hoor je wel steun voor de avondklok. Morgen kan de Eerste Kamer al bijeen komen, de angel is morgen al lang uit de zaak tenzij de Eerste Kamerleden tegen stemmen.'