Gezondheid24 feb '21 14:02Aangepast op 25 feb '21 07:55

Noodgreep in de jeugdzorg nu nodig

Auteur: BNR Webredactie

‘Er moet nu een noodgreep worden toegepast in de jeugdbescherming.’ Dat zegt hoogleraar Jeugdrecht Mariëlle Bruning in BNR's Big Five. Ze maakt zich zorgen over de kwetsbare kinderen die in deze coronacrisis geen passende zorg krijgen.

‘Je ziet het bijvoorbeeld bij de kinderen die niet meer thuis kunnen wonen. Die hebben een heel ingewikkeld jaar gehad, waarbij ze minder contact hebben met het thuisfront, maar ook met hulpverleners.’ Bruning ziet dat er kinderen in een gesloten inrichting zitten, die daar niet op hun plaats zijn. Maar omdat er geen plekken zijn in open instellingen, worden kinderrechters regelmatig geconfronteerd met een duivels dilemma en eindigen kinderen op plekken waar ze niet thuishoren.

Luister terug | 'Veel te weinig aandacht voor langdurige zorg in eerste coronagolf'

‘’s Nachts je kamer op slot. Detectiepoortjes. Fouilleren aan de poort. Het is echt een heel zwaar regime,’ vertelt Bruning. Volgens haar kan in een open setting vaak beter passende zorg worden geboden. ‘Maar die zorg is er niet.’

Er moet een regisseur komen

Volgens Bruning spelen de verschillende partijen in het zorgsysteem elkaar op dit moment de bal toe. ‘Er moet gewoon een regisseur komen die zegt: En nu gaan we dit probleem aanpakken.’ De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft eind vorig jaar al de noodklok geluid. ‘Nederland heeft zich nu onder het minimumniveau gesteld en er is te weinig hulp.’ Maar het is volgens Bruning vanuit de overheid sindsdien doodstil gebleven.

Uiteindelijk moet er een stelselwijziging komen, vindt Bruning. De decentralisatie vanaf 2015 ziet zij als een belangrijke reden voor de huidige problemen in de jeugdzorg. “Op de lange termijn is een landelijke regie het beste.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen