Gezondheid23 feb '21 17:46Aangepast op 23 feb '21 18:35

'Soms moet je iemand die iets anders denkt een kans gunnen'

Auteur: BNR Webredactie

Henk-Jan van Dasselaar, directeur bij bodemonderzoek-bedrijf PJ Milieu BV en donateur van Herstel-NL, vindt kritiek op de organisatie logisch en hoopt dat Herstel-NL alsnog verder kan. 'Ik had wel verwacht dat het op deze manier zou kunnen lopen.' Prominenten Barbara Baarsma en Coen Teulings trokken zich gisteravond om onduidelijke redenen terug uit Herstel-NL, na veel kritiek op de plannen van de organisatie.

Image
(Robin van Lonkhuijsen ANP)

Luister terug | Herstel-NL lanceert 'plan waarmee Nederland open kan'

Afweging

Van Dasselaar ziet in zijn omgeving dat de afweging tussen de negatieve gevolgen van coronamaatregelen en het terugdringen van coronabesmettingen niet genoeg wordt gemaakt. Daarom doneerde hij aan Herstel-NL. 'Je kunt prima met elkaar discussiëren over de plannen die Herstel-NL heeft en of dat allemaal zo kan. Ik denk het zelf ook niet. Maar ik denk wel dat het belangrijk is dat er meer aandacht komt voor de negatieve aspecten van de maatregelen. We gaan nu een periode in waarin de gevolgen van de maatregelen denk ik groter zijn dan de gevolgen van corona.'

Verantwoording

Van Dasselaar vindt het jammer dat de blijvende leden van Herstel-NL nu geen verantwoording willen afleggen in de media. Hij blijft het belangrijk vinden dat er geluisterd wordt naar stemmen die vinden dat het op een andere manier kan. Hij begrijpt dan ook dat er mensen afhaken doordat ze enorm veel tegenkanting krijgen. 'Het jammere is dat het nu onmiddellijk van tafel wordt geveegd overal. Het zou beter zijn om met elkaar te kijken dat deel werkt niet, maar met dat deel kunnen we aan de slag. Ze hebben hun nek uitgestoken, geprobeerd om wat te bereiken. Misschien gaat het lukken, misschien ook niet. Maar soms moet je iemand met een ander idee een kans gunnen.'

Politieke druk

Wat is er gebeurd met Herstel-NL? Dat vraagt iedereen zich af sinds prominenten Barbara Baarsma en Coen Teulings zich gisteravond plotseling terugtrokken. Zij geven al de hele dag geen uitleg. Voorzitter Robin Fransman meldt dat politiek Den Haag druk heeft gezet op Herstel-NL om hun campagne te staken over hun 'plan waarmee Nederland open zou kunnen'. Meerdere ministers ontkennen intussen dat er druk is uitgeoefend. Het nieuws komt vijf dagen nadat Herstel-NL zijn plan presenteerde. Na dat plan kwam er veel kritiek, onder andere van Arjen Lubach die het 'valse hoop' noemt.

Crowdfundactie

Herstel-NL wilde niet reageren in onze uitzending, maar laat weten gewoon door te gaan met campagnevoeren. Ze waren daarvoor al een crowdfundactie gestart. En één van de bedrijven die gedoneerd heeft aan de campagne van Herstel-NL is bodemonderzoek-bedrijf PJ Milieu BV. 'Ik had wel verwacht dat het op deze manier zou kunnen lopen', zegt Van Dasselaar.

Luister terug | Barbara Baarsma (Herstel-NL): 'Routekaart houdt te weinig rekening met alternatieven'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen