Coronacrisis voelbaar bij Kindertelefoon
Al bijna een jaar heeft de Kindertelefoon te maken met meer en met zwaardere gesprekken. Als luisterend oor proberen de vrijwilligers van deze overheidsdienst kinderen zo goed mogelijk te helpen. Roline de Wilde, directeur van de Kindertelefoon, uit haar zorgen in BNR’s Big Five van de Frontlinie.
‘Wij zien helaas dat het aantal gesprekken over luchtige onderwerpen relatief afneemt en zware onderwerpen, waaronder mentale problemen, maar ook huiselijk geweld, dat wordt meer.’ Er vinden nu zo'n 1500 gesprekken per dag plaats, tegenover 1000 in de periode voor corona. Het gaat 21 procent vaker over depressie, gemiddeld 21 keer per dag over zelfdoding en 31 procent vaker over eenzaamheid.
Luister terug | Ga gesprek met je kind aan over sexting
Ook valt op dat jongens in een wat oudere leeftijdscategorie vaker contact zoeken en wordt vaker de chat in plaats van de telefoon gebruikt. De taak van de Kindertelefoon is om te signaleren wat er speelt onder de doelgroep 8-18 jaar. Wanneer er verdere hulp nodig is, in bijvoorbeeld het geval van huiselijk geweld, dan stuurt de Kindertelefoon de kinderen door naar andere hulpinstanties.
Veerkracht
Hoe langer de maatregelen duren, hoe groter de klachten worden onder kinderen. Perspectief is daarom erg belangrijk, zegt De Wilde. ‘Ze willen weten wanneer het klaar is. Als je nog niet zo oud bent, dan is een jaar heel erg lang.’ Vooral bij jonge kinderen ziet De Wilde veel angst, bijvoorbeeld of ze hun opa nog wel kunnen knuffelen. ‘Ik maak me zorgen en ik maak me geen zorgen. Want ik zie ook dat kinderen heel veerkrachtig zijn. Als we kinderen serieus nemen, goed naar ze luisteren en die veerkracht aanboren, dat is het allerbelangrijkste, maar daar moeten we wel allemaal ons steentje aan bijdragen.’
Luister hier het volledige gesprek met Roline De Wilde, directeur van de Kindertelefoon.